Sara kulturhus i Skellefteå.

White vinner Architect of the year på Dezeen Awards

Under prestigefyllda Dezeen Awards 2023 i London under tisdagskvällen tilldelades White Arkitekter priset Architect of the year. White prisas då kontoret är en ledande röst i strävan mot mer hållbara byggnader.

Annons

Dezeen är världens mest inflytelserika magasin inom arkitektur, inredning och design och når över tre miljoner läsare varje månad. Genom kategorin Architect of the year belönar magasinet de mest intressanta och etablerade aktörerna inom arkitektur och uppmärksammar arkitektföretag vars arbete har haft en betydande inverkan på branschen. Vinnaren har valts ut av juryn för Dezeen Awards och Dezeens redaktion.

– Vi är mycket glada och hedrade att tilldelas detta prestigefyllda pris. Det är erkännande för vårt långvariga engagemang och vår ambition att genom arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. Tillsammans med våra uppdragsgivare och samarbetspartners arbetar vi för att skapa långsiktiga värden som berikar samhället, berör människor och värnar om vår planet, säger Alexandra Hagen, VD, White Arkitekter.

White har sedan länge strategin att söka ny kunskap genom internationalisering. Ett stort intresse för skandinavisk arkitektur i kombination med ett växande intresse för hållbarhet i branschen har stärkt arkitektkontorets internationella närvaro de senaste åren. I dag har White medarbetare i Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika. Några av de projekt som väckt nyfikenhet och intresse utomlands är Nya Karolinska, flytten av Kiruna och Sara Kulturhus i Skellefteå som nu är nominerat till Mies van der Rohe priset 2024. Projektet har uppmärksammats som en internationell ledstjärna för hållbar design.

– Hållbarhet har genomsyrat vår verksamhet under en lång tid, vi var tidiga med att etablera en in-houseavdelning för hållbarhet på 90-talet. Genom flera politiska initiativ som exempelvis New European Bauhaus och EU-taxonomin har efterfrågan på hållbar arkitektur ökat de senaste åren vilket visar sig i en ökad efterfrågan på vår kompetens såväl i Sverige som internationellt, säger Alexandra Hagen, vd, White Arkitekter.

Dezeen Awards prisar världens bästa arkitektur, inredning och design. Det är nu sjätte året som priset delas ut och det har blivit en eftertraktad utmärkelse för arkitekter och formgivare över hela världen. I år har över 4.800 projekt från 94 länder skickats in till tävlingen.

Juryns motivering:

Det svenska arkitektkontoret White Arkitekter arbetar med arkitektur, stadsutveckling, landskaps- och inredningsdesign med målet att skapa en mer hållbar framtid. Kontoret har nyligen utvecklat en dagvattendamm för att skydda staden mot översvämningar till följd av minskad infiltration i Uppsala, Sverige. På ett före detta militärt övningsfält skapade White Arkitekter även en miljö som bidrar till den biologiska mångfalden runt dammen. Bland arkitektkontorets pågående projekt finns uppdraget att utveckla Magasinstranden i Södra hamnen i Helsingfors tillsammans med K2S Architects och Velindre Cancer Centre i Cardiff, Wales.

”Skandinaviens största arkitektkontor har den genomtänkta produktion som man kan förvänta sig av en mycket mindre studio”, säger juryn. ”Under de 70 år som gått sedan starten har det medarbetareägda kontoret varit en ledande röst i strävan mot mer hållbara byggnader.”

”Studion är ledande inom träkonstruktion och har visionen att alla byggnader de ritar ska vara klimatneutrala 2030.”

Fler Nyheter från förstasidan

Affär för hela 180.000 kr/kvm i city

Hög köpeskilling när fastighet i centrala Stockholm byter ägare.

Advokatbyrå i city flyttar

Flyttar till fastighetsbolagets storköp.

De mest aktiva kommunerna kring markanvisning

Mindre och hårdsatsande kommun intar andraplatsen.

Corem dumpar ett stort projekt på segt Manhattan

”Kanske den sämsta affären i mitt liv”. FV visar karta över projekten. Ett stort huvudbry om 33.000 kvm återstår.

Innovation Properties och Barings byggstartat 264

Duo byggstartar stort bostadsprojekt söder om Stockholm. Se flera bilder.

Stadsdirektör anser sig vilseledd kring miljardaffär

Försök att stoppa miljardaffären har avvisats.

En av citys största butiker kan läggas ner

FV berättar om förändring i centrala Stockholm och vad som händer med den stora lokalen.

Listor: Markanvisningar – vem fick marken 2023?

Läs om vilka aktörer och arkitektfirmor som var framgångsrikast.

Strawberry och Slättö lanserar ny hotellkedja

Inom tio år ska kedjan att bestå av minst 20 hotell. Läs var det första hotellet öppnar. Har nästan klart med ytterligare fem.

Köper hela Kista Galleria

Överraskande affär – Uppgifter om kommande försäljningar. Ägt tillsammans i drygt 10 år. Totalt nästan 100.000 kvm.

Corem säljer för miljard

Avyttrar större fastighet för 46.000 kr/kvm.

Slår till och förvärvar 23.000 kvm het handel

Alla fastigheterna ligger nära Ikea.

Både vd och CFO lämnar Oscar Properties

Peter Norman: ”Alla bolag i fastighetssektorn har stora problem”.

Bilder: Ny plan om 30.000 kvm kontor – bantat 40 procent

Presenterat nytt förslag för projekt inom tullarna. Se flera bilder.

Tillbaka till förstasidan