Jan Persson och Göran Persson.

”Vi kan bygga en helt ny stad om politikerna vill”

Annons

Lager- och logistikexperten Kilenkrysset redo för storsatsning på bostäder. Lager- och logistikspecialisten Kilenkrysset startar bolaget Kilen Bostad. Koncernen har i dag en egen prefab-fabrik och en stor markbank om, enligt uppgift till FV, cirka 8 miljoner kvadratmeter, som delvis lämpar sig för bostadsbyggande. VD blir Peter Kavén (idag VD för koncernen).

– Det skulle kunna bli 10 000 bostäder. Allt beror på politikerna. Det är upp till dem om de vill bidra till att det skapas både bostäder och arbetstillfällen. I dag är det alldeles för mycket krångel. Politikerna säger att det ska bli lättare, men ofta blir verkligheten tvärtom, säger Jan Persson, ordförande och ägare till Kilenkryssetkoncernen, till Fastighetsvärlden.

Kilenkrysset ska bygga hyresrätter för långsiktig egen förvaltning men öppnar även för bostadsrätter, radhus och villor för att skapa en bra blandning.

Tidigare statsminister Göran Persson har föreslagit att det borde byggas en helt ny stad. Den tidigare toppolitikern berättade för Fastighetsvärlden om sina funderingar vid ett event som Cushman & Wakefield. Persson föreslog då en ny stad med 40.000 bostäder söder om Stockholm, läs mer här.

– Den idén delar jag. Kilenkrysset ska inte syssla med små projekt i city. Vi kan bidra med en stor volym direkt. Vi kan bygga en stad, säger Jan Persson till Fastighetsvärlden.

Kilenkrysset äger stora mängder mark i bland annat Södertälje, Eskilstuna, Enköping, Nyköping, Sigtuna, Upplands Bro, Kungsängen, Staffanstorp, Strängnäs.

I Strängnäs har bolaget faktiskt bidragit med bostäder genom att uppföra ett 30-tal villor. I Nyköping driver bolaget en planprocess som kan resultera i 500 bostäder, främst flerbostadshus, i närheten av flygplatsområdet.

Till ny koncernchef i Kilenkrysset har Jan Eriksson utsetts: Han är idag vice VD och har lång erfarenhet från ledande befattningar inom finansbranschen.  Vice VD i koncernen blir Bodil Gistrand som har stor kunskap från ledande befattningar inom revision- och konsultbranschen.

Kilenkryssets nya koncernledning kommer att bestå av: Jan Eriksson, Bodil Gistrand, Peter Kavén, Dan Bohman, VD Kilen Prefab samt Ove Nilsson, Bygg- och förvaltningschef.

–  Jag är väldigt nöjd med de rekryteringar som vi gjort under det senaste året för att förstärka och klara den generationsväxling som koncernen nu genomgår. Jag ser också fram emot att Kilenkrysset skapar ett nytt område med Kilen Bostad, säger Jan Persson.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-09-14

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan