Utspelet kan öppna för Vasakronans drömprojekt

Vill flytta kommungränsen – Höjd byggtakt i Sundbyberg förutom Kymlinge. Stockholms stad vill göra en kommunreglering med Sundbybergs kommun. Syftet är att göra Kymlinge till en del av Stockholms kommun. Kymlinge har en färdig, oanvänd tunnelbanestation och det finns möjlighet att bygga 5.000–7.000 bostäder i området.

Fastighetsvärlden avslöjande i augusti 2015 Vasakronans planer för området norr om tunnelbanestationen, läs mer här. Planerna fick snabbt ett positivt mottagande, även av grupper som kunde förväntas vara negativa. Men frågan är känslig hos lokalpolitikerna i Sundbyberg och Centerpartiet har gjort det till en kabinettsfråga att inte röra Kumlinge. Moderaterna lokalt har gått med på detta, men är under press från moderater utifrån som ser området som ”en lågt hängande frukt” för att öka bostadsbyggandet (läs mer här).

Området vid stationen, utanför naturreservatet, skulle kunna bli en ny stadsdel i kollektivtrafiknära läge. Idag finns det ingen vilja från den politiska ledningen i Sundbyberg att utveckla området, samtidigt som Stockholmsregionen lider av stor bostadsbrist, skriver Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är ett stort slöseri med mark, dessutom mark som ligger precis vid en oanvänd tunnelbanestation. Vi i Stockholm har satt höga mål för bostadsbyggandet, vi levererar också på detta. 2015 kunde vi visa på rekordsiffror, det byggs i Stockholm igen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm (S), och fortsätter:

– Men vi måste hela tiden leta efter nya platser att bygga på om vi långsiktigt ska möta behovet i Stockholmsregionen, och där saknas det tempo på flera håll i regionen. Vi i Stockholm har både vilja och kraft att göra det som behövs. Att inte göra något med Kymlinge är ett rent resursslöseri. Därför ser jag gärna att vi hittar en lösning där Stockholm kan ta över den marken och börja bygga.

Karin Wanngård har skrivit ett brev till Sundbybergs kommunalråd Mikael T Eriksson (M) och erbjuder diskussioner om att ändra kommungränsen så att Kymlinge blir en del av Stockholm.

– Jag avvaktar med kommentarer till dess jag läst det, säger Eriksson till DN.

En ändring av kommungränsen skulle ju förstås vara samma sak som att säga ”ja” till byggnation.

Även från Sollentuna kommun har man uttryckt sig positivt till att öppna stationen vid Kymlinge. Det skulle innebära att de boende i snabbt expanderande Silverdal skulle få tillgång till en tunnelbanestation i närområdet.

Sundbybergs kommun har dock sedan tidigare en riktigt hög byggtakt av bostäder och har skruvat upp den ytterligare nyligen.

Bostadsbyggandet i Sundbyberg kommer att sätta nya rekord. Det framgår av kommunens reviderade prognos för bostadsbyggandet fram till 2030.

Bakgrunden till rekordökningen är stadens nya stadskärna, ett nyligen beslutat programsamråd i norra Rissne, ytterligare bostadsbebyggelse i Hallonbergen samt fler bostäder i Stora Ursvik. Totalt prognostiseras nu 18.759 nya bostäder fram till 2030, alltså en ökning med 6.748 nya bostäder jämfört med den förra prognosen.

– Det känns skönt att slå hål på myten att den grönblå majoriteten skulle ha för avsikt att minska bostadsbyggandet. Ambitionsnivån är tydlig: Sundbyberg ska fortsatt ha ett högt byggtempo. På detta sätt har vi möjlighet både att utveckla stadens kvaliteter och att välkomna många nya sundbybergare hit, säger Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet.

Kommunstyrelsens ordförande, Mikael T Eriksson (M), är även han mycket positiv till de höjda ambitionerna:

– Vi har höjt ambitionerna rejält. Förutom rekordhögt bostadsbyggande investerar vi i fler förskolor, skolor och äldreboenden. Snart byggs det i varenda stadsdel, och det är mycket roligt att så många vill hitta hem i Sundbyberg. Vi har dock inte byggt färdigt i och med detta. Exempelvis har området kring Enköpingsvägen stor utvecklingspotential, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-22

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr ut 3.300 kvm i Solna United

Skanska fortsätter att hyra ut i storsatsningen vid Solna station.

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Bolaget varnar: Pengarna slut om en månad

Det börsnoterade bolaget kämpar för sin överlevnad. Nya lån eller försäljningar måste till inom kort – annars är pengarna slut om 5-6 veckor.

Oscar och SBB startar samarbete

Rivstart för den nya inriktningen med projektutveckling i övriga landet. Nu är det bestämt vart det första projektet ska genomföras.

De är förebilder som framtidsbyggare

Årets Framtidsbyggare 2018, ett av Sveriges största priser inom hållbarhet, är korade. Glädjen var stor när förebilder och talanger fick ta emot sina priser i Lund.

Persson stryper 400 miljoner i donationer till Nobel

Ger en rejäl känga till politikerna som gjorde kovändningen. Stefan Persson har tidigare i Fastighetsvärlden hyllat projektet.

Tillbaka till förstasidan