Utspelet kan öppna för Vasakronans drömprojekt

Annons

Vill flytta kommungränsen – Höjd byggtakt i Sundbyberg förutom Kymlinge. Stockholms stad vill göra en kommunreglering med Sundbybergs kommun. Syftet är att göra Kymlinge till en del av Stockholms kommun. Kymlinge har en färdig, oanvänd tunnelbanestation och det finns möjlighet att bygga 5.000–7.000 bostäder i området.

Fastighetsvärlden avslöjande i augusti 2015 Vasakronans planer för området norr om tunnelbanestationen, läs mer här. Planerna fick snabbt ett positivt mottagande, även av grupper som kunde förväntas vara negativa. Men frågan är känslig hos lokalpolitikerna i Sundbyberg och Centerpartiet har gjort det till en kabinettsfråga att inte röra Kumlinge. Moderaterna lokalt har gått med på detta, men är under press från moderater utifrån som ser området som ”en lågt hängande frukt” för att öka bostadsbyggandet (läs mer här).

Området vid stationen, utanför naturreservatet, skulle kunna bli en ny stadsdel i kollektivtrafiknära läge. Idag finns det ingen vilja från den politiska ledningen i Sundbyberg att utveckla området, samtidigt som Stockholmsregionen lider av stor bostadsbrist, skriver Socialdemokraterna i Stockholm i ett pressmeddelande.

– Det är ett stort slöseri med mark, dessutom mark som ligger precis vid en oanvänd tunnelbanestation. Vi i Stockholm har satt höga mål för bostadsbyggandet, vi levererar också på detta. 2015 kunde vi visa på rekordsiffror, det byggs i Stockholm igen, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm (S), och fortsätter:

– Men vi måste hela tiden leta efter nya platser att bygga på om vi långsiktigt ska möta behovet i Stockholmsregionen, och där saknas det tempo på flera håll i regionen. Vi i Stockholm har både vilja och kraft att göra det som behövs. Att inte göra något med Kymlinge är ett rent resursslöseri. Därför ser jag gärna att vi hittar en lösning där Stockholm kan ta över den marken och börja bygga.

Karin Wanngård har skrivit ett brev till Sundbybergs kommunalråd Mikael T Eriksson (M) och erbjuder diskussioner om att ändra kommungränsen så att Kymlinge blir en del av Stockholm.

– Jag avvaktar med kommentarer till dess jag läst det, säger Eriksson till DN.

En ändring av kommungränsen skulle ju förstås vara samma sak som att säga ”ja” till byggnation.

Även från Sollentuna kommun har man uttryckt sig positivt till att öppna stationen vid Kymlinge. Det skulle innebära att de boende i snabbt expanderande Silverdal skulle få tillgång till en tunnelbanestation i närområdet.

Sundbybergs kommun har dock sedan tidigare en riktigt hög byggtakt av bostäder och har skruvat upp den ytterligare nyligen.

Bostadsbyggandet i Sundbyberg kommer att sätta nya rekord. Det framgår av kommunens reviderade prognos för bostadsbyggandet fram till 2030.

Bakgrunden till rekordökningen är stadens nya stadskärna, ett nyligen beslutat programsamråd i norra Rissne, ytterligare bostadsbebyggelse i Hallonbergen samt fler bostäder i Stora Ursvik. Totalt prognostiseras nu 18.759 nya bostäder fram till 2030, alltså en ökning med 6.748 nya bostäder jämfört med den förra prognosen.

– Det känns skönt att slå hål på myten att den grönblå majoriteten skulle ha för avsikt att minska bostadsbyggandet. Ambitionsnivån är tydlig: Sundbyberg ska fortsatt ha ett högt byggtempo. På detta sätt har vi möjlighet både att utveckla stadens kvaliteter och att välkomna många nya sundbybergare hit, säger Stefan Bergström (C), ordförande i exploaterings- och hållbarhetsutskottet.

Kommunstyrelsens ordförande, Mikael T Eriksson (M), är även han mycket positiv till de höjda ambitionerna:

– Vi har höjt ambitionerna rejält. Förutom rekordhögt bostadsbyggande investerar vi i fler förskolor, skolor och äldreboenden. Snart byggs det i varenda stadsdel, och det är mycket roligt att så många vill hitta hem i Sundbyberg. Vi har dock inte byggt färdigt i och med detta. Exempelvis har området kring Enköpingsvägen stor utvecklingspotential, säger Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-22

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan