Bilder från The Works etableringar vid Medborgarplatsen och i Frihamnen.

The Works vill sexfaldiga verksamheten

The Works, som tidigare gick under namnet Stayaround, erbjuder ett coworking koncept med målsättningen att vara minst 20–30 procent billigare än konkurrenterna. Nu är bolaget redo att expandera och vill sexfaldiga omsättningen på några år.

The Works 10 förhyrningar från starten:

Snäckan 8, Tegelbacken i city

Skanskas planerade rivningsprojekt. Inledde med 6.000 kvm. Lämnade därefter men återkom senare när Skanska inte kom vidare i sitt projekt. Hyrde då hela 15.000 kvm och nådde en beläggning på 85%, varv 6.000 kvm var co-working. När Skanska nu har fått grönt ljus för sitt projekt lämnade The Works nyligen lokalerna.

Gladan, västra Kungsholmen

Tidigare förhyrning hos Balder om 5.000 kvm där Voi var stor kund. Huset är nu rivet.

Marievik, Liljeholmen

Förhyrning om 2000 kvm hos Tobin/Klövern som lämnades under 2020.

Maria Skolgata på Södermalm

En mindre lokal om 800 kvm hos CBRE IM. Väldigt påkostade lokaler där spelutvecklaren Mojang hade en av sina första kontorslokaler. Lämnade 2020.

Lindhagensgatan, västra Kungsholmen

Förhyrning om 2.000 kvm hos Castellum 2018–2019.

Fleminggatan 18 på Kungsholmen

En lokal om 3.000 kvm hos dåvarande fastighetsägaren SEB Trygg Liv. Två våningsplan efter att stadskontoret lämnat.

Ursvik 

Hyr 2.500 kvm i Bankhus 90 (dit Sida flyttat). Fastigheten ägs av NetWest. Här har The Works sina största utmaningar att fylla upp. 60 procent är uthyrt. Konkurrensen med billiga lokaler i Kista är stor.

Frihamnen

Inflytt 2019 i en fastighet som ägs av Stockholms hamnar. 2.200 kvm. Tidigare hyresgäst investerat mycket i lokalerna som är i toppskick.

Medborgarplatsen

The Works hyr numera totalt 6.000 kvm, fördelat över två våningar, i fastigheten Göra Ark som ägs av Balder. Etableringen öppnade i augusti 2021 och kontraktet nu löper till 2024/25. Den största hyresgästen har en egen lokal för 80 medarbetare.

Arenastaden, Solna

En ny anläggning i en av Fabeges kommande projektfastigheter på den östra sidan av spårområdet. The Works förhyrning är 3.500 kvm. Öppnade nyligen.

Visa faktaruta

Sedan starten har bolaget haft tio etableringar om totalt 42.000 kvm lokaler. Fokus har varit att erbjuda coworkingytor i lokaler som fastighetsägare har tomställda i väntan på att projekt några år senare ska genomföras.

I dagsläget har The Works fyra etableringar, alla i Stockholmsområdet, efter att den stora lokalen vid Tegelbacken i city, om hela 15.000 kvm, stängts ner efter att Skanska nyligen fått rivnings- och bygglov för den aktuella fastigheten.

Vd:n och grundaren Andreas Broryd berättar för Fastighetsvärlden att The Works vill skala upp verksamheten – och det rejält.

– Vi omsätter idag runt 50 miljoner. Målet är att nå runt 300 miljoner inom tre–fyra år.

The Works har idag 14 anställda, flera rekryterade som från servicesektorn, från butiker, flygindustrin och hotell.

– Vi har en lönsamhet och vi har flera skalfördelar. Vi har en plan för hur vi ska agera för att växa.

Nytt för framtiden är att coworkingaktören vill ha längre hyreskontrakt än tidigare, minst tre år för att kunna göra nödvändiga lokalanpassningar som går att försvara ekonomiskt. Nytt är även att bolaget öppnar för att hyra lokaler som inte står inför rivning eller totalrenovering.

Fokus har hittills funnits på Stockholmsområdet, men det är inte uteslutet att det kan bli aktuellt med andra orter.

– Det gäller bara att vi kan komma upp i volym ganska snabbt i den aktuella orten. Hittills har det varit enklare att hitta nya lokaler och hålla volym i Stockholmsområdet än i andra städer.

Den stora förhyrningen hos Skanska vid Tegelbacken må ha varit i ett centralt läge, men på sådana adresser kan bolaget normalt inte konkurrera med sitt koncept.

– Då måste vi upp i hyra, lägga till mer service och mer bemanning. Då blir vi en premiumprodukt och då blir konkurrensen riktigt tuff. Vi vill ligga i ett billigare segment. Det ska kosta 20–30 procent mindre i hyra hos oss. Det är vår affärsidé.

– Vi letar främst inom tullarna, men utanför CBD. Men det finns även flera attraktiva lägen utanför tullarna som är intressanta. Vi är exempelvis väldigt nöjda med det avtal vi tecknat med Fabege i en av deras projektfastigheter i Arenastaden.

Och visst kan The Works ha potentiella intäktskällor. Att lägga beslag på ett mötesrum är exempelvis gratis.

Andreas Broryd visar Fastighetsvärlden runt i The Works stora anläggning vid Medborgarplatsen där man numera hyr 6.000 kvm i Balders fastighet Göta Ark.

– Mer än hälften av våra kunder flyttar till någon av våra övriga etableringar i samband med att vi lämnar en etablering. Platsen har inte samma betydelse som vi trodde från början. Många följer vårt koncept.

Hyreskontrakten som The Works tecknar kan vara olika, men ofta handlar det om 100 procents omsättningshyra. Det innebar att bolaget klarade sig väl under inledningen av pandemin då många valde att inte alls ha något kontor. Bolaget valde då även att lämna några lokaler helt.

Nu är läget ett helt annat och det är hausse kring coworking. Andreas Broryd är övertygad om att andelen tjänstefierade kontorslokaler kommer att fortsätta att öka framöver.

– Det kan säkert bli upp till 20 procent.

Största ägare i The Works är Serendipity-grundaren Saeid Esmaeilzadeh, genom sitt Esmaeilzadeh Holding, med 25 procent. Han gick in bolaget sommaren 2021. Näst största ägare är Andreas Broryd med 21 procent och på tredje plats finns Stronghold med 15 17 procent.

Men The Works (fd Stayaround) ägare har ytterligare ett ganska välkänt varumärke, Workaround, tillsammans. Det är en marknadsplats för att marknadsföra coworkinglokaler – på samma sätt som exempelvis hotels.com för alla hotell.

De båda bolagen har fortfarande samma ägare men är sedan i april fristående från varandra.

– Workaround skulle kunna bli väldigt stort. Basen finns där.

Utöver Sverige finns Workaround idag även i Amsterdam och Berlin, men har planer på nya marknader inom kort.

– Vi ser att vi har väldigt goda förutsättningar för att relativt enkelt kunna expandera. Det finns få stora konkurrenter på europeisk bas och vi står oss väl i förhållande till dessa

Fler Nyheter från förstasidan

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillåter inget annat än hotell

”Tråkigt att det inte kan vara lite mer flexibelt”.

Mercedes-Benz rullar in på 2.100 kvm i Wihlborgs nya

Bolagets fjärde kontorshus i Hyllie.

”Det här blir garanterat Göteborgs charmigaste”

Stordalen öppnar hotell nummer 15 i Göteborg.

1.000 meter högt – kan se ner på Serneke och Selin

Totalt 450.000 kvm. Svår resa till toppen efter luriga markförhållanden och arresteringar

Advokatbyrå flyttar till Hötorget

Byter lokaler efter 4,5 år.

Tar över ledningen i SPG

Bolaget har färdigställt 4.000 bostäder och 200.000 kvm samhällsfastigheter.

Hyr ut i historisk fastighet på Östermalm

Byggnaden uppfördes under andra delen av 1700-talet.

FV Quiz

FV Quiz: Vad kan du om rådgivningsbolagen?

Uppköp, namnbyten och nya lanseringar. Minnas du vad som hänt?

Tillbaka till förstasidan