Svenska Hus köper ”konkursfastighet” i Nynäshamn

Dramatiken hos Kronofogden var stor när försäljningsprocessen av fastigheten Telegrafen 7 avbröts i sista sekund. En aktör fick istället möjlighet att förhandla vid sidan – men misslyckades sedan att ro köpet i land. Nu står det klart att konkursbolaget har sålt fastigheten till Svenska Hus. FV kan berätta att priset är 119 miljoner kronor.

Fastighetsvärlden var på plats för att liverapporterar kring den tänka försäljningen i september 2021. Men processen avbröts nästan samma minut som budgivningen skulle inleds. Alla investerare satt redo i salen och många var rejält besvikna efter beskedet, läs mer om dramat här.

Fastigheten, Telegrafen 7, är belägen i kvarteret Telegrafen och Vaktberget i norra Nynäshamn där en helt ny stadsdel med kontor, handel och cirka 1.200 nya bostäder håller på att byggas.

– Köpet ger oss möjlighet till att utveckla nytt i en växande stadsdel, säger Peter Stalfors, transaktionsansvarig och affärsutvecklare på Svenska Hus.

På fastigheten finns idag cirka 5.500 BTA byggrätt plus tre befintliga huskroppar om totalt 8.000 kvm som erbjuder utvecklingsmöjligheter och är belägna vid Sjötelegrafens Köpcentrum. Ny detaljplan antogs 2018 och Svenska Hus planer är att konvertera befintliga kontorshus till bostäder som delvis kommer att erbjuda havsutsikt. Idag finns även befintligt rivningslov vilket gör att Svenska Hus snabbt kan påbörja konverteringen. Det skulle kunna bli 150–200 lägenheter, beroende på lägenhetsstorlek.

Inför den planerade auktionen fanns ett antal värderingar som låg på 105, 110 respektive 127 miljoner kronor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har det under det senaste halvåret även funnits bud som varit en bra bit över 130 miljoner kronor, men då han finansieringen inte varit med hundra procent kontanter.

Efter att den aktör som sidsteppade auktionen inte lyckats ta förvärvet i mål så står det alltså klart att det blir Svenska Hus som blir ägare till den intressanta fastigheten.

– För oss på Svenska Hus är det här ett mycket spännande förvärv där vi kan komma i gång snabbt och får vara med i en tidig fas att påverka projektets utveckling. Samtliga byggnader har en stabil grund och struktur som ger goda förutsättningar till att utvecklas till bra och attraktiva bostäder, säger Niklas Gahm, fastighetsutvecklingschef i Stockholm på Svenska Hus.

– Vi är glada över att vi fick möjlighet att förvärva den här utvecklingsfastigheten då det var flera fastighetsbolag om konkurrerade om att få köpa fastigheten. Nynäshamn ingår i Storstockholm och är en attraktiv ort med sitt vattennära läge vilket gör det särskilt intressant. Området har stor utvecklingspotential om att utvecklas till en ny levande stadsdel för boende och näringsliv. Här ser vi att vi kan bidra med att skapa tilltalande hyreslägenheter på orten, säger Peter Stalfors.

Advokatfirman Lindahl har vart köparens legala rådgivare och konkursbolaget har företrätts av Advokatfirman Schjødt genom Hans Renman som konkursförvaltare.

Fler Nyheter från förstasidan

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Topplista

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. Nya placeringar publiceras dagligen klockan 11.11!

Sex gör upp om Mäktigast 2023

Två tidigare toppnamn är borta.

Så blir storförsäljningen

FV berättar om processen.De mest kända fastigheterna Ytan Kommunerna Hela fastighetslistan Buddatumet.

Nybyggd kontorsfastighet byter ägare för 420 miljoner

Fastighet i hett utvecklingsområde. Priset är 56.500 kr/kvm och direktavkastningen bedöms till 5,6 procent.

Namnbytet: Ledningen för nya 42-miljardersbolaget

Läs vad bolaget innehåller, om strategin och ledningsgruppen.

Ingår avtal om högt kontorshus på halvö

46.000 kvm kontor planeras av Alecta och Elof Hansson.

Ikea tar över efter Skanska

Hyreskontrakt om nästan 8.000 kvm kontor.

Miljardsatsning längs E4:an

Resenärer till Arlanda får något nytt att titta på.

Redo köpa från Arnhults M2

Förhandlar om affär med central fastighet om 9.000 kvm.

Bildextra: Vill bygga stort kongresscenter

FV berättar om ny miljardsatsning. Se flera bilder och illustrationer.

DNB på väg att ta över hälften av Oscars fastigheter

Fastigheter värderade till 3 miljarder kan omfattas av åtgärden. FV berättar vem som fått i uppdrag att sälja.

Tillbaka till förstasidan