Illustration: Utopia

Skanska satsar på hotell vid Sollentuna station

Centrala Sollentuna håller på att få ett nytt utseende genom bland annat det nya rättscentrumet som Vacse uppför. Nu planer även Skanska för att tillföra en färgklick till området. Målet är att skapa ett nytt landmärke.

Tillsammans med arkitektfirman Utopia och hotellrådgivningsbolaget Annordia har man tagit fram ett förslag på ett hotell som kan byggas söder om tingsrätten, direkt vid spårområdet, på det före detta mässområdet.

– Vi vill skapa ett landmärke och det är även ett krav från Sollentuna kommun. Vi vill bygga en attraktiv och yteffektiv byggnad som saknar baksidor, därav den böjda formen. Mycket tid är nedlagt på vågrörelserna i fasaden som tillsammans med fasadbelysning kommer ge ett häftigt intryck, säger Peter Westin, affärsutvecklare vid Skanska, till Fastighetsvärlden.

Konceptet som man skissar på innehåller 7.800 kvm LOA hotell.Det föreslagna konceptet inkluderar 186 rum/lägenheter, varar merparten är studiolägenheter om 21 kvadratmeter. Byggnaden som ritats innehåller totalt drygt 12.000 kvm LOA där även kontorslokaler och co-working ingår i planerna.

– Vi håller det egentligen ganska öppet för ankarhyresgästen, hotelloperatören, att först bestämma hur mycket yta man vill ha. Hotellet skulle kunna ta hela byggnaden, säger Peter Westin.

Huvudsaken för Skanska är att skapa en attraktiv helhet av byggnaden. Beroende på vilka ytor som blir över och vilka funktioner som hotelloperatören vill lägga in planerar bolaget för ett större gym, kontor, restaurang, bageri/café och andra funktioner, såsom bilpool i källaren för de som inte reser med egen bil lätt ska kunna används byggnaden som sin utgångspunkt.

Det planeras för en relativt låg byggnad där det på plan åtta finns möjlighet att tillskapa en terrass med plats för bar, evenemang eller bara avkoppling för hotellets gäster.

– Hållbarhetsfrågan är också central och där spänner vi bågen både inom miljö och social hållbarhet. Ambitionen är att huset ska generera mer energi än den förbrukar under ett normalår och att alla material som byggs in ska vara hållbara, säger Peter Westin.

– Vi vill göra något riktigt bra och satsar på social hållbarhet för att skapa förutsättningar att bygga en levande, hållbar och trygg stadsdel. Vi har därför arbetar systematiskt med den frågan i både planarbetet och i utformningen av de nya byggnaderna”

Vid platsen idag har den tidigare huvudbyggnaden rivits och en bilhall och ett ”skjul” väntar på demolering. Utöver hotell planerar Skanska även för 5.000 kvm vårdboende samt bostäder vid platsen för den gamla mässan.

Totalt ska Skanska och Sollentuna kommun bygga 650 bostäder, varav Skanska står för cirka två tredjedelar. Några av bostäderna kommer att placeras i två högre bostadstorn där parterna bygger ett vardera varav kommunens är högst med cirka 20 våningar, enligt planen.

I den tidigare planen, som sedan ett tag är slängd, planerades det för två högre byggnader där det bland annat ingick kontor.

När det gäller hotellet hoppas Skanska på produktionsstart 2020/21 och bolaget hoppas att hela området ska vara klart 2026/27.

Skanska har under de senaste åren legat bakom flera hotell runtom i Sverige, bland annat Clarion Malmö Live (köpt av AFA Fastigheter), Radisson Blu på Lindholmen i Göteborg (Balder), Elite Hotel Carolina Tower i Hagastaden i Stockholm (SPP) och Radisson Blu i centrala Uppsala (Uppsala Akademiförvaltning). Just nu utvecklar bolaget två hotell, Scandic Kiruna (LKAB) och ett Choice-hotell i Jönköping (Balder).

Illustrationer: Utopia

Fler Nyheter från förstasidan

Köpcentrum till salu

Den internationella jätten vill sälja det framgångsrika köpcentret efter drygt fyra års innehav.

Roslagsbanan tidigareläggs – färdig till city redan 2030

Förlängs till city via ny sträckning. FV berättar vilka fastighetsbolag som vinner mest på investeringen.

Bildextra: Nu går Fabege in i andra halvlek i Arenastaden

250.000 kvm kvar att utveckla i succéområdet. Klaus Hansen Vikström berättar för FV om framtidsplanerna.

Stadsutveckling

Långläsning: Fler investerare hoppar på trätrenden

FV har pratat med tre experter om träbyggandets utveckling.

Kedja med 57 butiker i rekonstruktion

22 av butikerna finns i Stockholmsområdet.

Redo satsa 10 mdr i Göteborg

Kan bli en av de enskilt största fastighetsinvesteringarna i Göteborg någonsin.

Trots förlusterna: Full fart för Wework i Sverige – vill öka

Pengarna snart slut för det pressade bolaget. Men i Stockholm hoppas man teckna tre nya hyresavtal. FV berättar var.

Jubel – ser trendbrott för bostadshyrorna

”Hyresmarknadskommitténs beslut visar på ett trendbrott, där vi som hyresvärd fått bättre gehör för våra väl underbyggda argument”.

Ny restaurang till NK – öppnar på herrplan

Hyllad trio står bakom. Förnyelsearbetet fortsätter på Nordiska Kompaniet i centrala Stockholm.

Stena köper SKF-område – planerar stor satsning

Agneta Kores berättar för FV om Stenas stora planer i det historiska området. Se flygbild över området.

Colliers vill rekrytera 20

Vd: Dan Törnsten: ”Vi går mot ett rekordår”.

Slättö etablerar portfölj om 1,2 miljarder kronor

Ingår jv med stor bostadsutvecklare och köper logistikfastigheter.

Humlegården gör inbrytning i nytt och hett område

Satsar på 16.000 kvm kontor. Se karta. Hetaste området i FV:s stora gallup.

Från 0 till 100.000 kvm efter rekordexpansion

Ingen sport har tagit Sverige med sådan storm. Nu är det dags för branschens välgörenhetsturnering.

Tillbaka till förstasidan