Illustration: Utopia

Skanska satsar på hotell vid Sollentuna station

Centrala Sollentuna håller på att få ett nytt utseende genom bland annat det nya rättscentrumet som Vacse uppför. Nu planer även Skanska för att tillföra en färgklick till området. Målet är att skapa ett nytt landmärke.

Tillsammans med arkitektfirman Utopia och hotellrådgivningsbolaget Annordia har man tagit fram ett förslag på ett hotell som kan byggas söder om tingsrätten, direkt vid spårområdet, på det före detta mässområdet.

– Vi vill skapa ett landmärke och det är även ett krav från Sollentuna kommun. Vi vill bygga en attraktiv och yteffektiv byggnad som saknar baksidor, därav den böjda formen. Mycket tid är nedlagt på vågrörelserna i fasaden som tillsammans med fasadbelysning kommer ge ett häftigt intryck, säger Peter Westin, affärsutvecklare vid Skanska, till Fastighetsvärlden.

Konceptet som man skissar på innehåller 7.800 kvm LOA hotell.Det föreslagna konceptet inkluderar 186 rum/lägenheter, varar merparten är studiolägenheter om 21 kvadratmeter. Byggnaden som ritats innehåller totalt drygt 12.000 kvm LOA där även kontorslokaler och co-working ingår i planerna.

– Vi håller det egentligen ganska öppet för ankarhyresgästen, hotelloperatören, att först bestämma hur mycket yta man vill ha. Hotellet skulle kunna ta hela byggnaden, säger Peter Westin.

Huvudsaken för Skanska är att skapa en attraktiv helhet av byggnaden. Beroende på vilka ytor som blir över och vilka funktioner som hotelloperatören vill lägga in planerar bolaget för ett större gym, kontor, restaurang, bageri/café och andra funktioner, såsom bilpool i källaren för de som inte reser med egen bil lätt ska kunna används byggnaden som sin utgångspunkt.

Det planeras för en relativt låg byggnad där det på plan åtta finns möjlighet att tillskapa en terrass med plats för bar, evenemang eller bara avkoppling för hotellets gäster.

– Hållbarhetsfrågan är också central och där spänner vi bågen både inom miljö och social hållbarhet. Ambitionen är att huset ska generera mer energi än den förbrukar under ett normalår och att alla material som byggs in ska vara hållbara, säger Peter Westin.

– Vi vill göra något riktigt bra och satsar på social hållbarhet för att skapa förutsättningar att bygga en levande, hållbar och trygg stadsdel. Vi har därför arbetar systematiskt med den frågan i både planarbetet och i utformningen av de nya byggnaderna”

Vid platsen idag har den tidigare huvudbyggnaden rivits och en bilhall och ett ”skjul” väntar på demolering. Utöver hotell planerar Skanska även för 5.000 kvm vårdboende samt bostäder vid platsen för den gamla mässan.

Totalt ska Skanska och Sollentuna kommun bygga 650 bostäder, varav Skanska står för cirka två tredjedelar. Några av bostäderna kommer att placeras i två högre bostadstorn där parterna bygger ett vardera varav kommunens är högst med cirka 20 våningar, enligt planen.

I den tidigare planen, som sedan ett tag är slängd, planerades det för två högre byggnader där det bland annat ingick kontor.

När det gäller hotellet hoppas Skanska på produktionsstart 2020/21 och bolaget hoppas att hela området ska vara klart 2026/27.

Skanska har under de senaste åren legat bakom flera hotell runtom i Sverige, bland annat Clarion Malmö Live (köpt av AFA Fastigheter), Radisson Blu på Lindholmen i Göteborg (Balder), Elite Hotel Carolina Tower i Hagastaden i Stockholm (SPP) och Radisson Blu i centrala Uppsala (Uppsala Akademiförvaltning). Just nu utvecklar bolaget två hotell, Scandic Kiruna (LKAB) och ett Choice-hotell i Jönköping (Balder).

Illustrationer: Utopia

Fler Nyheter från förstasidan

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Nyfosa köper för 700 mkr

37.800 kvm i ett blandat bestånd ingår i affären. Genomsnittskontraktet är på 9 år.

Säljer för hela 2,3 miljarder

Avyttrar sex fastigheter med ett av Sveriges mest kända varumärken som hyresgäst. Enligt FV:s bedömning gör säljaren en kanonaffär – dubbelt upp på sex år.

”Vi är väl rustade för en svagare konjunktur”

Kungsleden och Biljana Pehrsson visar upp ett starkt ekonomiskt resultat för första halvåret.

Ny miljardaffär inom tullarna klar – japanskt köp!

En av de förväntade storaffärerna i Stockholms innerstad är nu klar. FV berättar om köparen som gör sitt första förvärv i Sverige. Läs även köparens kommentarer.

Tillbaka till förstasidan