Schneider: Ekonomin både drivkraft och hinder vid digitalisering

Nästan samtliga fastighetsbolag vill att deras fastigheter ska vara uppkopplade i högre grad än idag, och ekonomin är det som driver fastighetsbolagen att digitalisera. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret i digitaliseringsresan.

Det visar en ny undersökning som Navet Analytics har gjort på uppdrag av Schneider Electric. Undersökningsresultatet är sammanställt i rapporten ”Smarta fastigheter – trendrapport 2021”, en uppföljning på trendrapporterna från 2017 och 2019.

Undersökningen har genomförts bland driftschefer, energiansvariga, fastighetschefer och tekniska chefer i 125 privata, regionala och kommunala fastighetsbolag. Totalt 80 procent av de intervjuade har investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och hantering av sina fastigheter de senaste tre åren, men nästan samtliga (95 procent) vill digitalisera mer.

Ekonomiska skäl är den främsta drivkraften till varför fastighetsbolagen har valt att investera i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och styrning. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret för en snabbare utveckling och den främsta orsaken till att inte fler fastigheter är ännu mer uppkopplade än idag.

– Ett bevis på att AI ökar besparingspotentialen är att de som under en längre tid aktivt arbetat med energioptimering och därmed har nått sina besparingsmål, med AI nu upplever nya möjligheter till besparing, säger Björn Thulin, systemarkitekt på Schneider Electric. Datorkraften som jobbar dygnet runt med optimering tar hjälp av allt fler parametrar i sina algoritmer. Förr var det mest kompensering av börvärden i förhållande till utomhustemperaturen, sedan kom väderprognoser in i bilden och nu är det till och med livedata på antal personer i byggnader som kan påverka ventilationens luftomsättning. Äntligen ser man nyttan av de smarta sensorer som succesivt kommit att användas. Detta gynnar inte bara driftekonomin positivt utan också upplevelsen för fastigheters ”invånare”.

Energiövervakning dominerar när det kommer till vilken inriktning nästa investering inom uppkopplade lösningar kommer att ha hos såväl kommunala och regionala fastighetsbolag som privata kontor, enligt undersökningen. Inom regionens fastigheter uppges kameraövervakning också vara en viktig framtida investering och inom kommunala fastigheter även investeringar inom värme/ventilation. Det kan handla om behovet av styrning och kvalitet av inomhusklimat och luftflöde i exempelvis skolor.

– Olika fastighetsägare har olika prioriteringar. Det finns en del skillnader mellan att äga och förvalta kommunala eller regionala fastigheter och kommersiella fastigheter. Planerna för ägande kan ofta ha ett längre tidsperspektiv när det gäller kommunala och regionala fastigheter, vilket ger större incitament att genomföra investeringar tidigt för att kunna tjäna in sin investering, säger Björn Thulin.

Fastighetsvärlden storsatsar på proptech under hösten. I oktober ger vi ut det superdigitala magasinet FV Framtid/Lab. Vill ni synas på någon av de tillgängliga annonsplatserna där så kontakta sara.lofgren@fastighetsvarlden.se snarast!

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Köper bostäder för över en miljard

Förvärvar familjs bolag och bestånd.

Bildextra: Balder hoppas slå prisrekord

Prisnivåer för lyxprojektet  Tidskapseln  Macken-sången Carl-Jan Granqvists vinkällare.

Avslöjar nya bus i förväg: Siktar på 10 miljarder

Planerar för att trippla dagens bestånd på tre år.

Köper bredvid Centralen

Fastighetsaffär mitt i Stockholm. Varit till salu sedan 2019. FV avslöjar priset – som är smått chockerande lågt.

Stort kontorsprojekt bantas med 20.000 kvm

Ytan minskas för att rädda floran. Läs om de nya planerna för projektet som ligger inom tullarna i Stockholm.

Klart: Trianon i mål med köp av börsbolag

Fastigheter för 1,5 miljarder kronor ingår.

Skapar jv med risk för kallsup

Investeringsbehovet bedöms uppgå till 40–60 miljarder kronor den närmaste tiden.

SBB fångar polisen och låser in i 15 år

Kontrakt på cirka 9.000 kvm signerat.

Nytt uppbrott på Kungsgatan – lämnar efter 24 år

Fabege har gjort klart med ny hyresgäst i känt hörnläge.

Tillbaka till förstasidan