Schneider: Ekonomin både drivkraft och hinder vid digitalisering

Nästan samtliga fastighetsbolag vill att deras fastigheter ska vara uppkopplade i högre grad än idag, och ekonomin är det som driver fastighetsbolagen att digitalisera. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret i digitaliseringsresan.

Annons

Det visar en ny undersökning som Navet Analytics har gjort på uppdrag av Schneider Electric. Undersökningsresultatet är sammanställt i rapporten ”Smarta fastigheter – trendrapport 2021”, en uppföljning på trendrapporterna från 2017 och 2019.

Undersökningen har genomförts bland driftschefer, energiansvariga, fastighetschefer och tekniska chefer i 125 privata, regionala och kommunala fastighetsbolag. Totalt 80 procent av de intervjuade har investerat i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och hantering av sina fastigheter de senaste tre åren, men nästan samtliga (95 procent) vill digitalisera mer.

Ekonomiska skäl är den främsta drivkraften till varför fastighetsbolagen har valt att investera i uppkopplade lösningar och tjänster för drift och styrning. Samtidigt är avsaknad av ekonomiska resurser det största hindret för en snabbare utveckling och den främsta orsaken till att inte fler fastigheter är ännu mer uppkopplade än idag.

– Ett bevis på att AI ökar besparingspotentialen är att de som under en längre tid aktivt arbetat med energioptimering och därmed har nått sina besparingsmål, med AI nu upplever nya möjligheter till besparing, säger Björn Thulin, systemarkitekt på Schneider Electric. Datorkraften som jobbar dygnet runt med optimering tar hjälp av allt fler parametrar i sina algoritmer. Förr var det mest kompensering av börvärden i förhållande till utomhustemperaturen, sedan kom väderprognoser in i bilden och nu är det till och med livedata på antal personer i byggnader som kan påverka ventilationens luftomsättning. Äntligen ser man nyttan av de smarta sensorer som succesivt kommit att användas. Detta gynnar inte bara driftekonomin positivt utan också upplevelsen för fastigheters ”invånare”.

Energiövervakning dominerar när det kommer till vilken inriktning nästa investering inom uppkopplade lösningar kommer att ha hos såväl kommunala och regionala fastighetsbolag som privata kontor, enligt undersökningen. Inom regionens fastigheter uppges kameraövervakning också vara en viktig framtida investering och inom kommunala fastigheter även investeringar inom värme/ventilation. Det kan handla om behovet av styrning och kvalitet av inomhusklimat och luftflöde i exempelvis skolor.

– Olika fastighetsägare har olika prioriteringar. Det finns en del skillnader mellan att äga och förvalta kommunala eller regionala fastigheter och kommersiella fastigheter. Planerna för ägande kan ofta ha ett längre tidsperspektiv när det gäller kommunala och regionala fastigheter, vilket ger större incitament att genomföra investeringar tidigt för att kunna tjäna in sin investering, säger Björn Thulin.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan