Oscar drar i alla spakar samtidigt

Efter breddning av inriktning för att finna nya köpare kommer nu tuffa finansiella åtgärder. Byggverksamheten ska avvecklas, utdelningen på preferensaktier ställs in, obligationer och preffar kan omvandlas till stamaktier, förlänger obligationslån.

Kursen på Oscar Properties preferensaktier störtdök efter att bolaget meddelat att man inte avser att fullfölja inlösen av preferensaktier och även meddelat flera andra åtgärder.

Efter att de senaste månaderna genomfört en breddning av sin inriktning samt avyttring av projekt måste Oscar Properties nu göra en rad åtgärder för att förstärka sin finansiella situation och skapa en långsiktigt hållbar kapitalstruktur.

En av åtgärderna är att erbjuda obligationsinnehavare att förlänga det utestående obligationslån som egentligen förfaller i september 2019 till september 2021. Spiltan och Mangold, som tillsammans röstar för cirka 23 procent av obligationerna stödjer förslaget och har på förhand åtagit sig att acceptera och rösta för obligationsförlängningen.

Man kommer även erbjuda obligationsinnehavare att frivilligt konvertera obligationer till stamaktier av serie B i Oscar Properties.

Bolaget meddelar även att utdelningen på preferensaktierna ställs in på obestämd tid och ingen inlösen av preferensaktier av serie B, vilka anmälts för inlösen, kommer att ske. Inlösen hade begärts av preferensaktier motsvarande en inlösenlikvid om 49 mkr, pengar som aktieägarna nu får vänta på.

Man kommer nu att se över en framtida utbytesprocess där innehavare av preferensaktier ges möjlighet att växla till stamaktier.  Inställda utdelningar till preferensaktier ger en årlig positiv likviditetseffekt om cirka 49 mkr.

Oscar Properties avser också avveckla byggentreprenadverksamheten i det helägda dotterbolaget Allegro. Avvecklingen av Allegro beräknas minska Oscar Properties kostnader med cirka 38 mkr på årsbasis. Man har bedömt att det saknas kommersiella förutsättningar att bedriva byggentreprenadverksamhet i bolag inom koncernen. Inför en sådan avveckling har Oscar Properties säkerställt att pågående projekt ska kunna fortsätta som planerat även om avvecklingen av Allegro genomförs. Om verksamheten avvecklas som planerat kommer samtliga anställda på Allegro att varslas om uppsägning, vilket berör cirka 50 anställda.

– Bostadsmarknaden har under en tid varit mycket pressad, vi ser att de föreslagna åtgärderna kan ge oss en plattform där vi kan skapa nya möjligheter för Oscar Properties och våra aktieägare, säger Oscar Engelbert, vd och huvudaktieägare i Oscar Properties.

Tidigare har kostnadsbesparingar om 30 mkr tagits inom Oscar Properties och inklusive den inställda utdelningen på preferensaktier och avvecklingen av byggentreprenadverksamheten frigörs likviditet om cirka 117 miljoner kronor årligen.

Fler Nyheter från förstasidan

Anders Borg med bakom nytt fastighetsbolag

Anders Borg: ”Jag ser fram emot att jobba med en fråga som jag har ett genuint intresse för”.

Savills anställer fyra inom transaktionsrådgivning

Niklas Zuckerman: ”Vi är nu väl rustade att ta stora marknadsandelar”. Läs om hur teamet ser ut.

Nästan fullt i Skanskas Solna United – toppvåning uthyrd

Fastighetsutvecklaren laddar nu för att även utveckla grannfastigheten.

Skirner köper vid Humlegården

Det blev familjeägda Skirner som tog hem budgivningen på Teknikarbetsgivarnas fastighert intill Humlegården i centrala Stockholm.

Prognos: Fortsatt ras för bostadsbyggandet

Antalet påbörjade bostäder per tusen invånare förväntas bli dubbelt så många i Malmö som i Stockholm.

Hemfosa köper av Akelius i Eskilstuna

Förvärvar skol- och kontorsfastigheter i med kommunen som största hyresgäst.

Helt uthyrt i Wihlborgs nybygge i Hyllie – planerar för mer

Tecknar nytt kontrakt om 6.300 kvm med internationellt företag i sitt andra projekt i Hyllie.

Efterlysning: Din vetgiriga kollega!

Snart dags för nytt branschevent.

Åtta fastigheter säljs på historiskt stor auktion

Se vilka fastigheter som ingår i auktionen som kommer att äga rum under hösten.

Lennerhov och Stordalen i gemensam satsning

14 våningar högt hotell med havsutsikt. Egentligen hade norrmannen förlorat den matchen…

Förvärvar för 274 miljoner i Mariestad

Myndighet och kommun är stora hyresgäster.

Regio utökar efter storköpet

Har totalt gjort tre affärer på orten. Äger främst centrala kontorslokaler.

Balder köper för 800 miljoner

Säljaren har byggt upp beståndet under många år.

Här är bolagen som kan vinna Hugin & Munin 2019

Fastighetsvärldens redaktion har synat 35 bolags informationsarbete.

Tillbaka till förstasidan