Oscar drar i alla spakar samtidigt

Efter breddning av inriktning för att finna nya köpare kommer nu tuffa finansiella åtgärder. Byggverksamheten ska avvecklas, utdelningen på preferensaktier ställs in, obligationer och preffar kan omvandlas till stamaktier, förlänger obligationslån.

Kursen på Oscar Properties preferensaktier störtdök efter att bolaget meddelat att man inte avser att fullfölja inlösen av preferensaktier och även meddelat flera andra åtgärder.

Efter att de senaste månaderna genomfört en breddning av sin inriktning samt avyttring av projekt måste Oscar Properties nu göra en rad åtgärder för att förstärka sin finansiella situation och skapa en långsiktigt hållbar kapitalstruktur.

En av åtgärderna är att erbjuda obligationsinnehavare att förlänga det utestående obligationslån som egentligen förfaller i september 2019 till september 2021. Spiltan och Mangold, som tillsammans röstar för cirka 23 procent av obligationerna stödjer förslaget och har på förhand åtagit sig att acceptera och rösta för obligationsförlängningen.

Man kommer även erbjuda obligationsinnehavare att frivilligt konvertera obligationer till stamaktier av serie B i Oscar Properties.

Bolaget meddelar även att utdelningen på preferensaktierna ställs in på obestämd tid och ingen inlösen av preferensaktier av serie B, vilka anmälts för inlösen, kommer att ske. Inlösen hade begärts av preferensaktier motsvarande en inlösenlikvid om 49 mkr, pengar som aktieägarna nu får vänta på.

Man kommer nu att se över en framtida utbytesprocess där innehavare av preferensaktier ges möjlighet att växla till stamaktier.  Inställda utdelningar till preferensaktier ger en årlig positiv likviditetseffekt om cirka 49 mkr.

Oscar Properties avser också avveckla byggentreprenadverksamheten i det helägda dotterbolaget Allegro. Avvecklingen av Allegro beräknas minska Oscar Properties kostnader med cirka 38 mkr på årsbasis. Man har bedömt att det saknas kommersiella förutsättningar att bedriva byggentreprenadverksamhet i bolag inom koncernen. Inför en sådan avveckling har Oscar Properties säkerställt att pågående projekt ska kunna fortsätta som planerat även om avvecklingen av Allegro genomförs. Om verksamheten avvecklas som planerat kommer samtliga anställda på Allegro att varslas om uppsägning, vilket berör cirka 50 anställda.

– Bostadsmarknaden har under en tid varit mycket pressad, vi ser att de föreslagna åtgärderna kan ge oss en plattform där vi kan skapa nya möjligheter för Oscar Properties och våra aktieägare, säger Oscar Engelbert, vd och huvudaktieägare i Oscar Properties.

Tidigare har kostnadsbesparingar om 30 mkr tagits inom Oscar Properties och inklusive den inställda utdelningen på preferensaktier och avvecklingen av byggentreprenadverksamheten frigörs likviditet om cirka 117 miljoner kronor årligen.

Fler Nyheter från förstasidan

Facebook gjorde tummen ned – kommunen brände 15 miljoner

Jätteaffär gick i stöpet när Facebook plötsligt drog sig ur.

Trekejsarslag på scenen

”Det är varje kommunstyrelseordförandes dröm”.

Byter stor hotellkedja mot NCC

Hon tar över när Klaus Kaae kliver av operativa tjänsten efter 34 år.

Sonnevi lämnar Heimstaden

”Hennes stora kontaktnät blir ett mycket bra tillskott”

Köparens advokat: "Domen skrämmer konsumenterna"

Oscar vann i tingsrätten – men advokat Jörn Liljeström menar att domen kan slå tillbaka mot branschen: ”Har överklagat till hovrätten”.

Får betala 3,3 miljoner efter brutet avtal med Oscar

Brf-köparen ville frånträda bindningsavtal – nu står köparen med miljonskuld och utan lägenhetsköp.

Även Klövern gör försäljning till amerikansk jätte

Kan ses som en följdaffär på megaaffären om 4,2 miljarder kronor.

Möjlig revansch för Arnhult

Kan någon stoppa honom från en styrelseplats i Castellum?

Topplista

Lista: 40 Högst avlönade direktörerna 2018

FV:s sammanställning ur magasinet.

"Vissa kommer att växa och andra slås ut"

”Coworking kommer att ta 10–15 procent”. Långlösning om det som så många snackar om.

Ny bok attackerar slöseriet i byggbranschen

Tidigare toppchef vid stort bostadsbolag vill förbättra branschen.

Lista: Främsta rådgivarna

Datscha, tillsammans med FV, summerar första halvåret.

Möjligheter vid sidan av OP

Tänkt hyresgäst söker lokaler även i andra lägen.

Kris för obligationsbolaget – riskerar tvångslikvidering

Allt tuffare för bostadsutvecklingsbolaget.

Tillbaka till förstasidan