Nytt landmärke på Masthuggskajen tar form
Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter har i samverkan med Göteborgs Stad genomfört ett parallellt arkitektuppdrag avseende kvarteret F2 på Masthuggskajen i Göteborg. Uppdraget har gått till Link Arkitektur.
I kvarteret F2 kommer ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna att uppföras.
Elof Hansson och Riksbyggen har tillträtt den fastighetsbildning som innebär en så kallad 3D-fastighet – där våning 8–16 kommer att bli bostadsrätter.
– Elof Hansson Fastigheter har under flera år arbetat med utveckling av fastigheten och har nu tillsammans med Riksbyggen, som köpt halva byggrätten, tagit ytterligare ett steg mot förverkligande. Vi är mycket nöjda med vårt val av arkitekt för att gestalta byggnaden och att tillsammans med Riksbyggen tillföra nya bostäder och en hållbar fastighet med urban karaktär till området, säger Daniel Holmén, fastighetsutvecklingschef, Elof Hansson Fastigheter.
Byggstart beräknas kunna ske i början av 2023.
Uppdraget att utforma projektet har gått till Link Arkitektur:
– Det känns oerhört spännande att få vara med och bidra i utvecklingen av Masthuggskajen tillsammans med Riksbyggen och Elof Hansson, särskilt med ett projekt som blickar ut mot omvärlden och knyter an till platsens historia, säger David Saand ansvarig arkitekt och regionchef på Link Arkitektur i Göteborg.
Gestaltningen av bostadsfastighetsprojektet har kommit till genom en serie workshops.
Bedömningsgruppen och fyra arkitektkontor har ingått. Deltagarnas expertis har utnyttjats för att finslipa och utveckla förslagen.
De fyra arkitektkontoren var; Link Arkitektur, What! Arkitektur, Semrén o Månsson Arkitektkontor och Kaminsky Arkitektur.
Processen har genomförts som en kort, effektiv process med transparens mellan de fyra arkitektbolagen som bidragit.
Arkitekterna hade som uppdrag att ta fram konceptidéer och principer för fastigheten samt att ta avstamp i den vision och de målbilder som finns inom stadsutvecklingsprojekt Masthuggskajen.
— Det är roligt att se att det arbetssätt vi haft leder fram till en arkitektur som möter stadens ambition om att vara en modig förebild inom arkitektur med långsiktiga värden. Genom att arbeta tillsammans i en öppen workshop- och samverkansprocess hjälps vi åt att höja nivån på arkitekturen och skapa ett ovärderligt kunskapsutbyte mellan Stadsbyggnadskontoret, arkitekter och byggaktörer, säger Anna Berencreutz, Stadsbyggnadskontoret Göteborg.
Del av motiveringen:
”Förslaget är ett fint svar på uppgiften att skapa ett högre bostadshus på denna plats i Göteborg och inom detaljplanen för masthuggskajen-området. Den föreslagna utformningen är välfunnen både ur ett stadsbyggnadsperspektiv och ur ett bostadsperspektiv.