Ny analys: ”Efterfrågan starkast vid hyrestoppen”

Studerat period över 30 år. De senaste 30 åren har efterfrågan på fastigheter varit som starkast när hyrorna har varit som högst. Många investerare har alltså betalat särskilt höga fastighetspriser när utsikterna för hyrestillväxt har varit begränsade. Detta framgår av en analys som den finansiella rådgivaren Leimdörfer publicerat.

Trots att avkastningskraven borde vara som lägst när investerarna förväntar sig stigande hyror visar Leimdörfers senaste analysartikel, ”The rental peak – promise or peril?”, att det historiskt har varit tvärtom – i centrala Stockholm har avkastningskraven varit som lägst när hyresnivån redan har nått toppen.

– I praktiken innebär det att investerare som undviker att följa strömmen och istället köper fastigheter när hyresnivån bottnar kan dra nytta av både stigande hyror och fallande avkastningskrav, säger Erik Eliasson, VD på Leimdörfer. Det betyder även att många investerare betalar dyrt för begränsade möjligheter till hyrestillväxt, fortsätter Erik Eliasson.

Under den 30-årsperiod som Leimdörfer studerat har hyror och fastighetspriser varierat kraftigt. Varken hyror eller priser kan dock stiga för evigt, lika lite som de kan sjunka bottenlöst. Kraftigt stigande hyror bör alltså föra dessa närmare den punkt där trenden vänder, på samma sätt som låga hyror förebådar en hyrestillväxt.

– En förklaring till våra resultat är att investerare istället tolkar höga hyror som en signal om att dessa kommer att fortsätta stiga, säger Erik Bodin, analyschef på Leimdörfer. En annan förklaring är att hyres- och investerarmarknaden påverkas på ett likartat sätt av konjunkturen. I goda tider är hyresgästernas betalningsvilja stark för kontor i centrala lägen, samtidigt som investerarna kan finansiera sina förvärv till attraktiva villkor och nya aktörer etablerar sig på marknaden, avslutar Erik Bodin.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan