Novo Holdings investerar över 1 miljard i NREP:s fjärde fond

Danska Novo Holdings går in med kapital i NREP. Det handlar dels om en företagsinvestering på ett tresiffrigt miljonbelopp – dels om en investering på mer än en miljard kronor i NREP:s nya fastighetsfond, NSF4.

NREP tar nu in sin första externa investerare i bolaget inför kommande storsatsningar.

Det är danska Novo Holdings, som ägs av Novo Nordisk Foundation, som gör en företagsinvestering på ett tresiffrigt miljonbelopp i NREP.

Samtidigt investerar Novo Holdings mer än en miljard kronor (125 miljoner Euro) i NREP:s nya fastighetsfond NSF4 – som NREP just nu reser.

Novo Holdings blir därmed minoritetsägare, med 25 procent, i bolaget.

Novo Holdings är  majoritetsägare av Novo Nordisk som är det största börsnoterade bolaget i Norden och en av de största i världen vad gäller stiftelsearbete.

Man har en framstående ställning för produktion av insulin och behandling av diabetes. Det är därifrån kapitalet kommer. Överskottskapitalet placeras sedan i Novo Holdings som investerar i bland annat nystartade bolag och värdestyrda bolag som NREP, med en intressant tillväxtstrategi.

– Det är ett bolag som linjerar väl med NREP:s värderingar om hållbarhet. De gillar det vi gör och har inga ambitioner att stöpa om utan snarare supportera våra strategier som vi har lagt fram, säger Rickard Svensson-Dahlberg, en av NREP:s grundare och partners, till FV.

Novo Holdings är dock ingen ny bekantskap – danskarna investerade i NREP:s fastighetsfonder redan 2018.

–De känner oss väl, vet hur vi jobbar och vilket team vi är. Därför har det varit ganska naturligt. Det är den första externa investeraren vi tar in och vi hade inte gjort det om det inte hade varit den rätta investeraren. Med väldigt bra värdegrunder, säger Stefan Wallander, NREP:s svenska vd, till FV.

– Med deras stöttning växlar vi nu upp vår satsning mot att bli världsledande inom kundorienterade fastighetskoncept som gynnar samtliga av våra intressenter. Nu kommer vi att investera mer än någonsin i hållbarhet, teknik och en fördjupad förståelse för framtidens fastigheter, fortsätter Wallander.

Det tillskjutna kapitalet ska, enligt NREP, accelerera utvecklingen av kundorienterade och hållbara fastighetskoncept, men även stötta NREP:s ambition att förbättra den byggda miljön och ligga i framkant på internationell nivå.

Bolaget växlar därmed upp investeringar i teknik, hållbarhet och organisationen – med målsättningen att bli en ledande fastighetsaktör internationellt.

– Vi har arbetat väldigt tätt med NREP och är övertygade om den långsiktiga hållbarheten i företagets koncept – finansiellt, socialt och miljömässigt, säger Morten Beck Jørgensen, Managing Partner för Financial Investments på Novo Holdings, som även tar plats i NREP:s styrelse.

– Vi står också redo att bidra med vår finansiella expertis och internationella nätverk i syfte att stötta NREP i nästa steg på tillväxtresan. Företagets innovativa affärskoncept, ekonomiska resultat, kundfokus och hållbarhetstänk kommer kunna stå ut även genom utmanande tider och vi kommer kunna ta tillvara på möjligheterna som ges.

Trots att många marknader påverkas av Covid-19 ser Rickard Svensson-Dahlberg med stor tillförsikt på NREP:s framtid. Fastighetsinvesteringarna sker med långsiktiga perspektiv där bolaget noggrant följer både makrotrender och demografisk utveckling för att urskilja fastighetssegment där behoven är stora på sikt.

NREP har haft en årlig tillväxttakt på cirka 30 procent under de senaste tio åren sett till omsättning, organisation och förvaltat kapital.

I dag uppgår det förvaltade kapitalet till nästan 5 miljarder Euro och bolaget omsätter motsvarande drygt 360 miljoner kronor i Norden.

I Sverige består NREP:s fastighetsbestånd av över en miljon kvadratmeter, inräknat både befintliga enheter och byggnader under utveckling.

Inga förändringar sker i NREP:s ledning eller investeringskommitté.

LÄS MER: I nya Fastighetsvärlden (#3), som finns gratis för nedladdning, kan man läsa mer om NREP:s målsättning i fonden NSF4 – samt flera andra fondaktörers status just nu.

Fler Nyheter från förstasidan

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Tillbaka till förstasidan