Jonas Grandér, vd för Nordika.

Nordika in som storägare i KMC

Nordika har gått in som ny storägare i norska noterade KMC Properties som sysslar med logistik- och lättindustrifastigheter. Nordika är sedan tidigare tredje största ägare i svenska Logistea – med liknande fastigheter.

Nordika har förvärvat 12,7 procent av aktierna i KMC Properties, vilket gör fondaktören till den tredje största ägaren. Nordika har även en option för att nå 17,4 procent. Nordika ägde sedan tidigare inga aktier i det norska fastighetsbolaget.

Nordika har investerat 275 miljoner NOK till ett pris av 5,5 NOK per aktie.

KMC Properties har samtidigt även förvärvat sju fastigheter från BEWI för 625 miljoner kronor. KMC har fokus på logistik- och lättindustrifastigheter. Inför det förvärvet ägde KMC fastigheter värderade till cirka 6 miljarder kronor.

Colliers var rådgivare till Nordika.

Nordika är sedan tidigare tredje största ägare i det svenska logistikbolaget Logistea, med 13,2 procent av aktierna.

Magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2023, som utkommer på måndag 2 oktober, har en stor kartläggning över de svenska fondaktörernas förvärvskapacitet.

– KMC är ett välskött företag inom lättindustri och logistikfastigheter som ger oss en attraktiv exponering i ett defensivt marknadssegment med hyresgäster inom flera globala megatrender. Företaget representerar en unik plattform för expansion i framför allt Norge, och vi ser fram emot att stödja KMC i dess framtida tillväxt. Vi har ett långsiktigt perspektiv när vi investerar i KMC och ser fram emot att fortsatta vårt goda samarbete, säger Jonas Grandér, VD för Nordika.

– Vi är mycket glada över att fortsätta vår värdeskapande tillväxt och att ta in en nordisk institutionell investerare som delar vår strategi och våra mål. Detta är ett bevis på vår starka portfölj och det arbete som lagts ned under de senaste åren med stort fokus på närhet till våra hyresgäster. Transaktionen förbättrar dessutom alla våra nyckeltal och tar oss närmare vår vision om att bli den prioriterade fastighetspartnern för logistik- och företag inom lätt industri,  säger Liv Malvik, vd för KMC Properties.

KMC Properties är ett fastighetsbolag noterat på Oslo Børs med fokus på industri- och logistikfastigheter. Bolaget har en diversifierad portfölj av fastigheter i Norden och Nederländerna.

KMC äger dagsläget 12 fastigheter i Sverige, en vardera i Skara, Skövde, Sotenäs (Kungshamn), Laholm, Kramfors, Skurup, Tingsryd (Urshult), Norrköping, Täby, Varberg, Vårgårda och Tjörn (Rönnäng).

De sju fastigheter som KMC nu förvärvar finns i Belgien, Tyskland och Polen.

Nordika stöds av kapital från en välrenommerad investerarbas bestående av både globala och nordiska institutioner. Nordika investerar huvudsakligen i kommersiella fastigheter i Sverige, Finland och Norge.Sedan starten 2011 har Nordika förvärvat och förvaltat investeringar till ett värde som överstiger 10 miljarder kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Allvarlig olycka med bygghiss i Sundbyberg

”Allvarligt skadade”.

Köper 6.500 kvm centralt

Majoritet av hyresgästerna är offentligt finansierade. Planerar egen coworking i fastigheten.

Gorosch: ”Bli mer som ett swat-team”

Berättar för FV hur Catella ska återvända till fornstora höjder.

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan