Medicon Village bygger nytt labbhus för 500 mkr

Medicon Village investerar i en ny byggnad för laboratorieverksamhet och stärker sin roll som den naturliga noden för forskning och företagande inom life science i Sydsverige. Genom denna satsning på 12.500 kvm fördelat i fyra plan stärks förutsättningarna för fortsatt expansion under kommande år.

Annons

Byggnaden som beräknas stå klar under andra halvåret 2024 är den första laboratoriebyggnaden som uppförts på Medicon Village sedan Astra Zeneca lämnade Lund 2012 och den största satsningen på laboratoriekapacitet i Skåne på många år. Den nya laboratoriebyggnaden är ett viktigt bidrag för att positionera Skåne som en av Skandinaviens ledande life science-regioner.

Tre viktiga anledningar till att Medicon Village beslutat att uppföra en ny laboratoriebyggnad är att stärka infrastrukturen inom sydsvensk life science, skapa laboratorieytor för bioteknikföretag med växtvärk samt öka laboratoriekapaciteten för forskningsbyns fler än 2800 medarbetare i fler än 180 bolag och organisationer inklusive SmiLe Incubator.

– Vi har arbetat med att utveckla projektet kring laboratorielokaler under ett antal år och beslutet innebär en milstolpe för Medicon Village. Byggnaden kommer ge förutsättningar för befintliga bolag att expandera och öppnar även upp för att nya bolag ska kunna etablera sig hos oss och växa. Det känns mycket bra att vi kan fortsätta satsningen och säkerställa Mats Paulssons mål att överskott från fastighetsbolaget ska gå till viktig forskning i regionen, säger Erik Jagesten, vd för Medicon Village Fastighets AB.

SARomics Biostructures AB är ett av de forskningsbolag som tecknat avtal om lokaler i den nya byggnaden. Bolaget specialiserar sig på strukturbestämning av proteiner och rationell läkemedels-utveckling och har funnits på Medicon Village sedan forskningsbyn etablerades 2012.

– Att vi kan erhålla en tre gånger så stor yta i den nya byggnaden är en nödvändighet för vårt bolags överlevnad och expansion i Lund. Att vi dessutom får vara med och designa ytorna så att de anpassas för vår verksamhet är en otrolig förmån, säger Björn Walse, vd på SARomics Biostructures AB.

Forskningsbyn Medicon Village grundades 2012. Där arbetar drygt 2.800 personer i fler än 180 företag och organisationer. Fastighetsverksamheten hanteras av Medicon Village Fastighets AB och innovationsverksamheten av Medicon Village Innovation AB. Båda bolagen är helägda av ”Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande”.

Fler Nyheter från förstasidan

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över McDonalds gamla lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Arnhults egna klenod

FV går igenom det som återstår av de direktägda fastigheterna i det privata bolaget

Klart: Ny vd vid JM

Johan Skoglunds efterträdare utsedd.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Castellum hyr ut 2.800 kvm i Bromma

Tecknat tre hyresavtal.

Investerar i södra Europa

Berättar för FV om framtidsplanerna.

Trions nya Hagabacken har köpt 18 fastigheter

Läs om Bengt Kjell, Oscar Lekander och Lars Thagessons nya fastighetssatsning.

Arnhult miljardsäljer privat till nya Muro Invest

21 fastigheter ingår i transaktionen.

Smällkaramell: Söker hela 20.000 kvm nytt

FV avslöjar storbolagets kraftiga minskning av kontorslokaler. Mer än halvering kan vänta. Svår vakans kan vänta för börsbolag.

Wihlborgs hyr ut 3.300 kvm

Fastigheten köptes för drygt ett år sedan med hög vakans. Nu fullt uthyrd.

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Tillbaka till förstasidan