Bostadsmarknaden mättad i stora delar av Göteborg

Trots bostadsbrist är marknaden för nyproducerade bostadsrätter mättad i stora delar av Göteborg. Det visar en ny studie av Juni Strategi.

I slutet av förra året presenterade Juni Strategi en rapport om bostadsmarknaden i Stockholm. Nu har företaget gjort en liknande undersökning i Göteborg, där utbudet av bostadsrätter jämförts med människors betalförmåga.

Konsultbolaget har delat in Storgöteborg i 16 områden och kommit fram till att marknaden är mättad i hälften av dem. I två områden är risken för mättnad extra hög.

– Där vi ser att det är lite tuffare just nu är nordöstra och västra Göteborg. I nordöstra Göteborg kommer marknaden att kunna absorbera utbudet om några år men i västra Göteborg finns en fortsatt högre risk för att utbudet överstiger efterfrågan även på sikt, säger Mona Kjellberg, analyschef på Juni Strategi.

Konsultbolaget har både undersökt situationen idag och hur det kommer att se ut fram till år 2021.

– Det ser lite olika ut i olika områden beroende på kommunernas planer. I exempelvis Härryda kan de projekt som kommer ut nu absorberas av marknaden men på sikt kan det bli tuffare. I Nordöstra Göteborg ser vi det omvända, att det just nu är hårdare konkurrens än det blir på sikt.

I jämförelse med situationen på nyproduktionsmarknaden i Stockholm ser läget i Göteborg ändå betydligt ljusare ­ut.

– Jag trodde att vi skulle få samma resultat som i Stockholm, men det har vi inte fått. I Stockholm är det större fokus på små lägenheter. I Göteborg är det större spridning med fler större lägenheter vilket minskar risken för en mättad marknad.

Mättnadsrisk per område. Källa: Juni Strategi.

Sammantaget visar analysen att runt 13.000 hushåll kan efterfråga nyproduktion i Storgöteborg fram till 2021. Juni Strategi betonar dock att det är stor skillnad mellan att kunna och att faktiskt ha ett flyttbehov och ta köpbeslut för just nyproduktion.

Konsultbolaget noterar samtidigt att kommunerna uppger ett fortsatt stort behov av bostäder.

– Vi ser att kommunerna fortfarande säger att det är underskott på bostäder. Men när vi tittar på deras planer och vilken efterfrågan som finns ser vi att utbudet kommer att överstiga efterfrågan i alla kommuner i Storgöteborg på sikt.

En annan övergripande slutsats från studien är att de flesta bostadsutvecklarna i Göteborg riktar sig mot ett mellanprissegment. Det finns ett fåtal aktörer som är tydligt nischade mot höginkomsttagare och väldigt få utvecklar billiga bostäder.

– Det finns ett jättestort bostadsbehov när man kommer ner i prisklassen. Nyproduktionen har per definition svårt att tillfredsställa det reella bostadsbehovet.

För att genomföra marknadsstudien har Juni Strategi bland annat tittat på planerade bostäder, flyttströmmar och människors inkomster samt tagit hänsyn till amorteringskravet. Marknadsstudien är genomförd utifrån de priser som är satta just nu. Om priserna skulle sänkas skulle risken för mättnad alltså minska.

Fler Nyheter från förstasidan

De kan bli Årets konsulter 2018

Se vilka åtta ledande rådgivare som har chans att vinna i två olika klasser.

Wallenstam ska investera för 20 mdr på fem år

Under de kommande fem åren ska 20 mdr investeras i nyproduktion och förädling.

PP Pension säljer för 600 mkr

Fortsätter att avyttra bostäder på bra adresser. Har fortfarande en allokering mot fastigheter på höga 22 procent.

Arctic gör stort köp

48.000 kvm nybyggt i tre orter.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Fastighetsbeståndet taxerat till knappt 9,2 biljoner

Stockholmsområdet står för nästan en tredjedel.

Bra byggrätter lockar fortfarande

Försäljning av en stor byggrätt i sjöläge och inom tullarna är nära att genomföras.

Investeringsstödet försvinner vid årsskiftet

Sabos vd Anders Nordstrand: ”Det är ett olyckligt snabbstopp, som kan medföra att en mängd planerade bostäder nu inte blir av”.

Klart: Så hög blir hyran i Stockholms ”billiga” hus

Missade målet. Satsningen ska utvärderas.

Pressad Oscar varslar och minskar kostnaderna

Oscar Engelbert om framtiden.

Alma tar in 2,5 miljarder till sin andra fond

Simon de Château berättar om investerarna och planerna. Bolaget ska även öppna ett nytt kontor.

Skanskas huvudkontor på Kungsholmen sålt

En av årets största transaktioner inom tullarna i Stockholm.

Förslag: Så kan citys sista ödefastighet fyllas

Arkitektfirma presenterar idé för bortglömd plats.

Tung doldis med som ägare i Tenzing Invest

En av de mer anonyma storägarna i flera tunga fastighetsbolag finns med bakom det nya investmentbolaget. Motiverar för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan