Bostadsmarknaden mättad i stora delar av Göteborg

Trots bostadsbrist är marknaden för nyproducerade bostadsrätter mättad i stora delar av Göteborg. Det visar en ny studie av Juni Strategi.

I slutet av förra året presenterade Juni Strategi en rapport om bostadsmarknaden i Stockholm. Nu har företaget gjort en liknande undersökning i Göteborg, där utbudet av bostadsrätter jämförts med människors betalförmåga.

Konsultbolaget har delat in Storgöteborg i 16 områden och kommit fram till att marknaden är mättad i hälften av dem. I två områden är risken för mättnad extra hög.

– Där vi ser att det är lite tuffare just nu är nordöstra och västra Göteborg. I nordöstra Göteborg kommer marknaden att kunna absorbera utbudet om några år men i västra Göteborg finns en fortsatt högre risk för att utbudet överstiger efterfrågan även på sikt, säger Mona Kjellberg, analyschef på Juni Strategi.

Konsultbolaget har både undersökt situationen idag och hur det kommer att se ut fram till år 2021.

– Det ser lite olika ut i olika områden beroende på kommunernas planer. I exempelvis Härryda kan de projekt som kommer ut nu absorberas av marknaden men på sikt kan det bli tuffare. I Nordöstra Göteborg ser vi det omvända, att det just nu är hårdare konkurrens än det blir på sikt.

I jämförelse med situationen på nyproduktionsmarknaden i Stockholm ser läget i Göteborg ändå betydligt ljusare ­ut.

– Jag trodde att vi skulle få samma resultat som i Stockholm, men det har vi inte fått. I Stockholm är det större fokus på små lägenheter. I Göteborg är det större spridning med fler större lägenheter vilket minskar risken för en mättad marknad.

Mättnadsrisk per område. Källa: Juni Strategi.

Sammantaget visar analysen att runt 13.000 hushåll kan efterfråga nyproduktion i Storgöteborg fram till 2021. Juni Strategi betonar dock att det är stor skillnad mellan att kunna och att faktiskt ha ett flyttbehov och ta köpbeslut för just nyproduktion.

Konsultbolaget noterar samtidigt att kommunerna uppger ett fortsatt stort behov av bostäder.

– Vi ser att kommunerna fortfarande säger att det är underskott på bostäder. Men när vi tittar på deras planer och vilken efterfrågan som finns ser vi att utbudet kommer att överstiga efterfrågan i alla kommuner i Storgöteborg på sikt.

En annan övergripande slutsats från studien är att de flesta bostadsutvecklarna i Göteborg riktar sig mot ett mellanprissegment. Det finns ett fåtal aktörer som är tydligt nischade mot höginkomsttagare och väldigt få utvecklar billiga bostäder.

– Det finns ett jättestort bostadsbehov när man kommer ner i prisklassen. Nyproduktionen har per definition svårt att tillfredsställa det reella bostadsbehovet.

För att genomföra marknadsstudien har Juni Strategi bland annat tittat på planerade bostäder, flyttströmmar och människors inkomster samt tagit hänsyn till amorteringskravet. Marknadsstudien är genomförd utifrån de priser som är satta just nu. Om priserna skulle sänkas skulle risken för mättnad alltså minska.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan