Klaus Hansen Vikström och Jenny Penser.

Klaus Hansen Vikström till Altaals nya Colony

Klaus Hansen Vikström tar plats i styrelsen för Altaals finländska fastighetsbolag Colony, som tidigare hade namnet Green Yield. Han är laddad för att bidra med sina kunskaper till bolaget,

– Det blir intressant och jag ska bidra med det jag kan. Jag gillar att se hyreskontraktet ur kundens premisser. Länge skedde allt utifrån fastighetsägarens villkor, men det har ändrats i Sverige där vi numera ofta har ett tätt samarbete och har blivit superduktiga. I Finland tror jag att man har trampat lite på bromsen gentemot hyresgästerna i diskussionerna, säger Klaus Hansen Vikström till Fastighetsvärlden.

– Jag har även lovat att stå till förfogande även vid sidan av styrelseuppdraget om det är något jag kan bidra med

Colony äger idag fyra större kontorsfastigheter runt om i Helsingforsområdet som summerar 100.000 kvm kontorsyta. Fastigheterna finns i fyra av de åtta områden som bolaget har pekat ut där man vill äga fastigheter. Fler förvärv är alltså att vänta.

– Vårt nya varumärke och kommunikationen kring vår hyresmodell är ett viktigt initiativ för att fördjupa samarbetet med hyresgästerna och även interagera tillsamman, säger Henrik Schmidt, grundare och partner vid Altaal.

Ett erbjudande från Colony är att delar av ytorna i varje entréplan i kontorsfastigheterna är öppna för hyresgäster som hyr i bolagets övriga fastigheter.

Klaus Hansen Vikström är alltså superdansken som länge var vice vd vid Fabege och bland annat lockade många stora hyresgäster till Arenastaden i Solna. Han jobbade vid Fabege i 15 år och lämnade bolaget i slutet av april 2021.

– Vi är stolta över att välkomna Klaus till vår satsning att bli den ledande aktören inom hållbara hybridkontor. Den erfarenhet och de kunskaper som Klaus bidrar med blir värdefulla för oss när det gäller att uppnå vårt mål, säger Stefan Gattberg, grundare och partner vid Altaal samt styrelseordförande vid Colony.

I styrelsen för Colony ingår även Pauliina Rantsi (chef capital markets vid JLL i Finland) och Charlotta Hahn (bolagsjurist vid Alecta Fastigheter). Vd för bolaget är Teemu Saxén som är välkänd inom fastighetsbranschen i Finland. Han är idag partner på Avant Capital Partners.

Fastighetsbeståndet som Colony hittills äger i Helsingfors finns i Pitäjänmäki (Sockenbacka), Leppävaara (Alberga, som ligger i Esbo), Tapiola (Hagalund, även det i Esbo) och Vallila. Bland hyresgästerna finns starka namn som S-Group, Sitowise, CGI, Ramboll, ISS och Bayer. Altaals Colony håller även ögonen på områdena Keilaniemi, Pasila, Kalasatama (Fiskehamnen), CBD och Ruoholahti (Gräsviken).

Colony har som mål att nå ett bestånd värt 10 miljarder kronor och är även sedan nyligen största ägare i noterade Fleming Properties.

Altaal (Alternative Asset Allocation) driver även bolaget Bolivo Bostad som fokuserar på trygghetsboenden i Sverige och Areelo som investerar tematiskt inom alternativa tillgångar tillsammans med utvalda partners.

Altaal ägs av Henrik Schmidt och Stefan Gattberg samt familjen Penser med Erik Pensers dotter Jenny Penser som ordförande.

Klaus Hansen Vikström har idag på sin agenda även det stadsutvecklingsbolag han driver tillsammans med bröderna Hermelin samt ett styrelseuppdrag i Norge som inte handlar om fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan