Foto: Ingka

Nya bilder: Ingka satsar miljarder i Kungens Kurva

Ingka Centres investerar över två miljarder kronor i expansionen i Kungens Kurva när bolaget nu påbörjar den 28.000 kvm stora utbyggnationen av shoppingscentret. Det är områdets största förändring sedan Ikea öppnade på platsen 1965.

Annons

Som FV tidigare har berättat ska Kungens Kurva expandera rejält – från dagens 25.500 kvm till cirka 55.000 kvm. Nu står det klart att utbyggnaden blir på cirka 28.000 kvm. Mat och skönhet står på agendan, men även en sammanslagning med det befintliga Ikea-varuhuset. Investeringen överstiger mer än två miljarder kronor.

– Vi går tillbaka till vårt arv och det är ju Ikea. Det handlar om att ”furnish your life – furnish your home – at home”. Det är så vi pratar inom vår familj. Vi har en plan på att göra en destination för hela livet. Och det är inte bara inredning utan att hitta komplement till Ikea, men också för hela människan. Det blir upplevelser, men vi ska inte göra en nöjespark. Vi vill hitta partners som har upplevelser i sitt koncept, sa Yvonne Arentoft, centrumchef för Kungens kurva för Ingka Centres, till FV i mars.

Det första spadtaget för utbyggnaden togs den 15 juni och hela projektet, som byggs i etapper, är tänkt att stå färdigt 2033.

Matvärlden är först ut att öppna i det omgjorda garaget, på en yta om 7.000 kvm. Öppning sker i slutet av 2024. Det kommer även att byggas en food hall om cirka 2.000 kvm.

– Ingka Centres har startat den största förändringen av Kungens Kurva sedan IKEA öppnade 1965. På tio år kommer vi att skapa en helt ny mötesplats och destination för allt inom mat, mode och heminredning. På sikt tänker vi ännu bredare och utvärderar förutsättningar för andra typer av verksamheter, säger Yvonne Arentoft.

– Det känns bra att projektet har startat. Investeringen betyder mycket för Huddinge kommun och våra medborgare. Vår kommun har stora planer för hela Kungens Kurva och handelsområdet, och Ingka Centres är en viktig del i det, säger Emil Högberg (S), kommunalråd.

Därefter expanderas området norr- och västerut med 21 000 kvadratmeter, inklusive en sammanslagning med IKEA-varuhuset, vilket kommer innebära en ny gemensam entré och ett bredare utbud av restauranger, mode, skönhet, service och mycket annat.

– Det känns fantastiskt att äntligen vara i gång. Med den här expansionen skapar vi framtidens mötesplats. Hur vi shoppar och vad vi efterfrågar har förändrats, inte minst under pandemin, och vi måste möta de förväntningarna. Vi ser en otrolig potential för Kungens Kurva att vara en ledande aktör inom matupplevelser, familjeaktiviteter och traditionell shopping inom mode, inredning och mycket mer, säger Yvonne Arentoft.

Kungens Kurva är Skandinaviens största handelsområde. Här finns också världens första och näst största Ikea-varuhus, den Guggenheim-inspirerade byggnaden där flera av Ikea:s ikoniska element, som ta-det-själv-lagret, introducerades för första gången och har blivit självklara delar av dagens Ikea.

Kungens Kurva expanderar. Ingka Centres.
Kungens kurva expanderar rejält.
Första spadtaget togs den 15 juni.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan