HSB: Hög återflyttning trots hyreshöjningar

Åtta av tio hyresgäster är nöjda med renoveringen, och 97 procent har flyttat tillbaka trots påtagliga hyreshöjningar. Det visar en ny rapportfrån HSB Stockholm, om upprustningen av över 600 lägenheter i Rinkeby.

Annons

– Jag är stolt och nöjd över att vi genomfört denna stora upprustning på ett sätt som uppskattas av våra hyresgäster. Samtidigt visar vi att det är möjligt att renovera miljonprogrammet på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, där ekvationen höjda hyror och nöjda hyresgäster faktiskt går ihop, säger Anders Joachimsson, affärsområdeschef Hyresfastigheter, HSB Stockholm.

Upprustningen av kvarteret Kvarntullen i Rinkeby är den mest omfattande som HSB Stockholm genomfört hittills, och utfördes i totalt elva etapper mellan 2011 och 2022. Samtliga byggnader, med över 620 lägenheter har tomställts, och hyresgäster evakuerats etappvis. Siffrorna från de löpande nöjdhetsmätningarna visar att över 80 procent av hyresgästerna är nöjda med slutresultatet och trivseln i lägenheten. Dessutom har 97 procent flyttat tillbaka efter renoveringen, trots att hyrorna höjts med i genomsnitt 50 procent. Bakom statistiken ligger enligt Anders Joachimsson ett uttalat fokus på kommunikation och dialog, där en visningslägenhet blev en tydlig framgångsfaktor.

– Sju av tio hyresgäster besökte visningslägenheten. Den gav en gemensam referensram och underlättade kommunikationen. Och det områdeskontor vi byggde under upprustningen visade att HSB satsar på Rinkeby och att vi är här för att stanna. Det tror jag återspeglar sig i den stora andelen som flyttat tillbaka, säger Anders Joachimsson.

Debatten om miljonprogrammets upprustning har till stor del kommit att handla om hyreshöjningar, där fastighetsägare kritiserats för att renovera lägenheter etappvis, och systematiskt tränga undan resurssvaga grupper.

– Debatten behövs, men lika viktigt är att diskutera de strukturella förutsättningarna för långsiktigt fastighetsägande. Här finns mycket att önska. Med rapporten vill vi trots det visa att det går att kombinera mjuka värden och social omtanke med fastighetsägarens ekonomiska intressen, avslutar Anders Joachimsson.

 

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Bostadsdagen 2024

Den 6 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Växande möjligheter i mörka utrymmen

Bergutrymmen och gamla cisterner behöver inte bara vara garage, utan kan även ge plats åt odlingar, skyttebanor och gym. Bara fantasin sätter gränser.

Deka sålt hotell till Sinoma

Hotellfastigheten med 300 rum precis vid Centralstationen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Chocken: Värdefall på 23 procent

Tappade nära 1,5 miljarder i fastighetsvärde.

”Stor potential i tio år till”

Logistikjättens prognos om den svenska marknaden.

Stormöte på gång för coworkingaktörer

”Vi har en otrolig fördel om vi får en samsyn”.

Bolaget bakom Sätra Centrum i konkurs

Det skulle inte bli några fler konkurser – nu blev det tre till.

Ny generaldirektör för SFV

Tidigare finansmarknadsminister tar över som generaldirektör. M-topp blir överdirektör.

Vasakronan hyr ut 3.100 kvm kontor till SGU

Större projektfastighet om 15.000 kvm fullt uthyrd.

AL hyr ut 1.300 kvm i Hagastaden

Lämnar lokaler mitt i city. Flyttar svenska huvudkontoret till Mineralvattenfabriken.

Podcast: Om stadsutveckling i Stockholm city

Anna Nordin från Vasakronan gästar senaste avsnittet för att prata om omvandlingen av Sergelstråket.

Liseberg: Skadan mindre än väntat

Större delar bedöms vara helt eller delvis oskadade.

Välkänd arkitektfirma flyttar till Gamla stan

Beslutat sig för att lämna landmärke.

Flyttar till Sergels torg

”Läget gör att det fortsatt är enkelt att ta sig till kontoret”.

Tillbaka till förstasidan