Hamhus köper av ägare som säljer efter 100 år

Fastighetsbolaget Hamhus, som ägs av familjen Hamrin, har förvärvat fastigheten Hackspetten 7 på Väster i centrala Jönköping av Svenska Alliansmissionen. Säljaren har ägt fastigheten i över 100 år. På fastigheten finns projektplaner för en 22 våningar hög byggnad.

Säljarens rådgivare i affären har varit Pangea Property Partners och Anno Advokater. Delphi Advokatbyrå har varit rådgivare åt köparen.

Köpeskillingen har inte offentliggjorts.

Hamhus är ett lokalt förankrat fastighetsbolag. Bolagets fastighetsinnehav består av cirka 35.000 kvadratmeter, både lokaler och lägenheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 850 mkr. Hamhus har även obebyggd mark på cirka 110.000 kvadratmeter. Hamhus ägs av the Hamrin Foundation som grundades 1985 av familjen Hamrin. The Hamrin Foundation förvaltar både fastigheter i Jönköping och aktier med ett samlat värde om cirka 2,3 mdr. Fastigheterna ägs och förvaltas långsiktigt.

Den aktuella fastigheten som nu förvärvas är en blandfastighet byggd 1964 med butiker, kontor och bostäder. Den totala uthyrningsbara ytan är drygt 5.000 kvadratmeter. Fastigheten har även ett positivt planbesked för att utveckla fastigheten och detaljplanearbetet beräknas påbörjas 2022.

– Genom förvärvet flyttar vi fram vår position på Väster i Jönköping ytterligare. Det händer väldigt mycket på Väster nu och vi vill vara med och utveckla stadsdelen vidare, säger Simon Harrius, vd på Hamhus.

Planbesked innebär att innebär höghusdelen kan byggas på från dagens 9 våningar med ytterligare en 13 så det blir en 22 våningar hög byggnad – och därmed blir lika högt som Quality Match Hotell som snart invigs ett stenkast bort som Balder köpt från NCC, och med Stordalens Choice som hyresgäst).

Förslaget beräknas tillföra 6.550 kvm BTA, varav 6.250 kvm avser bostäder.

Hamhus har i och med förvärvet ett kluster om fyra fastigheter på Västra Storgatan och det är även där som Hamhus kontor är beläget.

– Vår största prioritet är nu att fylla den vakanta ytan i bottenplan, lokalen har varit tom en tid och vi vill fylla den med relevant innehåll. Det finns många tänkbara användningsområden förutom att fortsätta med matbutik. Vi på Hamhus är även glada över att säljaren genom sitt huvudkontor kommer att stanna kvar som hyresgäst på ett långt hyresavtal.

Svenska Alliansmissionen är säljare och har ägt fastigheten i över 100 år.

– Hackspetten 7 har varit en fantastisk tillgång för vår rörelse under en lång tid. Nu har vi gjort bedömningen att fastigheten utvecklas bäst i annan regi och vi ser positivt på att Hamhus med sitt goda rykte och sin lokala närvaro blir ny ägare och hyresvärd, säger Ulf Häggqvist, missionsföreståndare för SAM.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan