Bild: Adobe Stock

Fyrbent vän tar plats i omtyckt affärsidé

Det finns nu rekordmånga nya hundägare i Sverige, och att pussla ihop vardagen kring jobb och passning av en fyrbent vän kan vara lurigt. Fabege lanserar inom kort ett nytt koncept som ska underlätta för de villrådiga.

Annons

(Texten publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 7/2023)

De senaste åren har varit omvälvande för fastighetsbranschen. Coronapandemin slog hårt mot handel och hotell och påverkade arbetssätt och närvaro på många kontor.

Vardagen förändrades och när tillvaron haltade tillbaka till en mer normal situation stannade en del förändringar kvar. Tydliga exempel på det är större vana vid digitala möten och hybridarbete. Men även andra fenomen som indirekt påverkar arbetsplatser utkristalliserade sig.

Under dessa år gjorde folk sitt bästa för att hantera en tuff situation där utlandssemester inte längre var aktuellt och folksamlingar var att undvika. Ett av dessa uttryck kom i form av hundar – extra sällskap och en bra anledning till en promenad i friska luften. Termen coronahund har blivit något av ett vardagsuttryck och pekar på att antalet hundar steg avsevärt under åren.

Ser man till statistiken ökade antalet nyregistreringar av hundar kraftigt under perioden, speciellt under 2021 då nästan 78.000 nya hundar registrerades hos Svenska Kennelklubben – 25 procent fler än 2019. Ser man till perioden 2020–2022 registrerades i snitt cirka 74.000 hundar jämfört med cirka 58.900 under 2017–2019.

– Under pandemin ökade efterfrågan på hundar när folk började arbeta hemifrån. SKK:s uppfödare kunde bara delvis tillmötesgå den ökade efterfrågan, varför tyvärr avarter som ökad smuggling och avel enbart med kommersiella motiv också växte i omfattning. Nu är efterfrågan åter på väg ner till nivåerna före pandemin, vilket är ett sundhetstecken, berättar Janina Pfalzer, kommunikatör på Svenska Kennelklubben.

Oväntade effekter
I dag finns det enligt Djurbranschens yrkesnämnds uppskattning för 2022 cirka 1.300 hunddagis i Sverige – ungefär lika många som i deras tidigare undersökning från 2016. För att sätta det i perspektiv finns det totalt omkring 1,1 miljoner registrerade hundar i Sverige.

Många som skaffade hund de senaste åren gjorde det under en period då de inte behövde ett hunddagis, så det totala antalet har inte förändrats avsevärt. Detta resulterar i stor platsbrist nu när de flesta har återvänt – i alla fall delvis – till sina kontor och har behov av att få hjälp med att passa en hund.

Fabege försöker ta sig an precis detta i två områden där de är en av de största fastighetsägarna. Bolaget lanserar konceptet VOV Hunddagis c/o Fabege – två hunddagis planeras, ett i Hammarby Sjöstad och ett i Arenastaden. Det är ett erbjudande som ska underlätta vardagen för hundägare.

– Det var en idé som vi stämde av med några kunder och det blev ja direkt, berättar Niclas Ternstål, affärsutvecklare på Fabege.

I samband med att Fabege hört sig för hos kunder har de även undersökt efterfrågan i områdena via operatören Stockholm Dog Care, som då hyr lokalerna och sätter priserna. Men det har inte varit en helt enkel process. Dels måste man hitta en lämplig lokal, lösa bygglov för ändrad verksamhet, dels måste länet ge tillstånd till personen – operatören – att bedriva verksamheten, och det kan ta tid.

Drop-in för hundar
För att lokalerna ska kunna fungera måste de nå upp till flera krav, exempelvis ska det finnas dagsljus för hundarna, helst en egen entré och ytorna ska inte vara bättre lämpade för kontor. De två pilotprojekten omfattar cirka 200 kvadratmeter vardera, och förhoppningen är att båda ska kunna öppna under första kvartalet 2024.

Exakt hur många hundplatser totalt det resulterar i är svårt att säga eftersom många faktorer spelar in. Men en nyhet som gör denna satsning på hunddagis unik från de typiska är att det kommer att finnas möjlighet till drop-in, även om det är begränsat till cirka sex platser per dagis.

– Vi öppnar och utvärderar för att se hur det funkar. Vi vill erbjuda hunddagis i alla våra områden. Men vi måste se att det flyger först, kommenterar Ternstål.

Fabege kommer att erbjuda sina kunder förtursplatser på hunddagisen. Eventuella platser som blir över kommer att vara öppna för allmänheten att hyra enligt en kölista.

På frågan om vad hans kollegor tycker om initiativet skrattar Niclas Ternstål och säger:

– De är lite sura på mig för de hamnar inte först i kön.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan