Floppen för Göteborg 400 år – det bidde en bastu

Fredag den 4 juni 2021 firar Göteborg 400 år. Ur ett stads- och fastighetsutvecklingsperspektiv blir det ett magert firande. För ett decennium sedan var planen att staden skulle byggts ihop runt älven och att flera nya kommersiella landmärken skulle stå klara till jubileet.
Men så blir det inte. Det bidde istället nästan bara en bastu.

Annons

Bastun är å andra sidan klar och på plats i Frihamnen ända sedan 2015. Den skulle få sällskap av ett nytt bad i Jubileumsparken, men för några dagar sedan meddelade kommunen att det inte blir av, och att exploatering och fortsatt planläggning av hela Frihamnen är ytterst osäker. Frihamnen ligger på andra sidan av Lilla Bommenområdet där bland annat Läppstiftet finns – och ett viktigt ställe för rikets andra stad att ”växa ihop”.

Den nya Hisingsbron, som ersätter slitna Götaälvbron som går mellan Lilla Bommen och Frihamnen, har försenats fler gånger i utredningsskedet men den tillhör ändå undantagen när det gäller vad som kommer stå klart till jubileet. Bron, som är lägre än den gamla och byggs av Skanska, öppnas för bilar, cyklister och gående under våren 2021 och för spårvagnstrafik i augusti.

Allmänna bastun, Jubileumsparken, Frihamnen. Den stod klar redan 2015. Foto: Beatrice Törnros/Göteborg & Co.

Det stora planerna på en stadslinbana med gondoler från Järntorget till Hisingen på andra sidan älven skulle blivit kronan på verket i 400-årsplanerna. Gondolerna skulle kunna avgå med 45 sekunders mellanrum och även bli en rejäl turistattraktion. Sedan ett tag ligger dock planerna redo för dokumenförstöringsmaskinen.

När det gäller utveckling av kommersiella fastigheter så har flera av planerna under det senaste decenniet fastnat i vad som kan sammanfattas som byråkratiska evighetsutredningar.

Några få av de intressanta kontorsprojekt som pågår kommer dock att se färdiga ut exteriört, men de kommer inte vara inflyttningsklara. Några andra har precis fått grönt ljus och finns i startgroparna medan flera andra är kvar på planeringsstadiet.

Den 4 juni 2016, alltså på 395-årsdagen, presenterade Jernhusen planerna på jubileumssatsningen Region City. Första etappen skulle vara Jubileumstornet om 22 våningar som skulle vara klart lagom till 400-årsjubileet. Inget har hänt där. Skanska hade ursprungligen planer för att Citygate, Nordens högsta kontorshus om 144 meter, skulle stå klart till jubileet. Bygget är igång, men i marknivå.

Det riktigt häftiga projektet i Göteborg är förstås Karlatornet där målet ursprungligen var att det 245 meter höga bostadstornet på på Lindholmen, Hisingen, skulle stå klart till jubileumsfestligheterna i juni 2021. Nu är den nya tidsplanen färdigställande andra halvåret 2022, men det är ytterst osäker.

Platzer har hunnit långt med de båda höghusen Gårda Vesta och Kineum  i stadsdelen Gårda och det förstnämnda är nästan klart vid jubileet. NCC:s båda kontorsprojekt vid Järntorget står klara mer än ett år senare och även Balders och Stordalens gemensamma hotellskrapa vid Draken blir klar först senare, även om tiden egentligen var för kort för att det skulle bli klart till den stora festen. Även Elof Hansson har sedan länge haft planer på att ha ett kontorshöghus där i närheten klart till 400-årsfesten. Men det halvö som ska fyllas upp i älven, där bolagets projekt ska uppföras, har inte ens börjat byggas. På samma planerade halvö har även Stena Fastigheter sedan länge ett höghusprojekt för kontorslokaler.

Vasakronans kontors- och hotellkoloss Platinan, bredvid Hisingsbron och vid älven, kan möjligen erbjuda god utsikt för att beskåda ett eventuellt födelsedagsfyrverkeri, men miljardprojektet är inte inflyttningsklart då.

När det gäller bostäder har det varit en högre byggtakt och segmentet har av politiker och tjänstemän prioriterats framför verksamhetslokaler. Men inte heller där klarar man det mål om 7.000 nya ”extra ”bostäder som skulle byggts till 2021. Det handlar om bostäder som ibland kallats ”jubileumsbostäder”. Göteborgs-Posten har under hösten berättat att siffran istället ser ut att landa på 5.200. Enligt Fastighetsvärldens bedömning kan det verkliga resultatet dock komma att hamna ännu lägre, kanske runt 4.000. Via stadens jubileumssajt framgår att flera projekt ännu inte byggstartats och några har inte ens en plan. Det sistnämnda gäller till exempel det största projektet, det på Olof Askerlunds gata i Högsbo. I flera projekt är det bara den första av flera etapper som påbörjats. Förutom Göteborgs stad finns 27 fastighets- och bostadsutvecklingsbolag med bakom BoStad2021.

Under de senaste åren har företrädare för Göteborgs stad ändrat hur 400-årsjubileet ska uppfattas. Nu är budskapet att det man efteråt ska komma ihåg tiden som ”då saker började hända”.

Att byggprojekt blir klart senare än tänkt är förstås vanligt överallt runt om i landet, men Göteborg är har en speciell position och har haft det länge. När staden 1921 skulle fira 300 år valde man istället att flytta firandet till 1923 för då var man redo.

Läs mer om alla kontorsprojekt i Göteborg i magasinet Fastighetsvärlden nr 3. Där summeras kontorsprojekt om totalt 1,4 miljoner kvadratmeter.

Planerna på en linbana över älven har förpassats till papperskorgen.

Fler Nyheter från förstasidan

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Tillbaka till förstasidan