”Ett samhällsbygge utan bostadsfokus”

Bransch- och intresseorganisation vill att regeringen ger ett större fokus åt bostadsfrågor och att man satsar mer på hyresrätten.

SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag menar att regeringens budget saknar förbättringar för bostadsmarknaden och efterlyser skattereformer för hyresrätten. Det stora reformutrymmet skulle kunna användas till att stärka hyresrätten genom skattereformer och det är många kommuner som behöver fler hyresrätter. Dagens system hämmar en sådan utveckling menar Anders Nordstrand, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

SABO ser att det finns positiva delar i budgeten, bland annat att man anslår 400 mkr för åren 2019-2021, till energieffektivisering och renovering av flerbostadshus och utomhusmiljöer.

Hyresgästföreningen menar att regeringens budget är ”ett samhällsbygge utan bostadsfokus” och att en satsning på hållbarhet i miljonprogrammen och konkreta förslag för att justera den ekonomiska obalans som råder mellan olika boendeformer hade varit att föredra.

– Det byggs fler bostäder idag än på mycket länge men vilka byggs det för? Människor måste kunna efterfråga och ha råd med det som byggs. Vi måste öka byggandet rejält av bostäder som vänder sig till hushåll med normala och låga inkomster. Då krävs en massiv satsning på hyresrätter människor har råd att bo i, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom för Stockholms Handelskammare menar att en satsning på fyra järnvägsspår mellan Stockholm och Uppsala är en av de mest lönsamma investeringar man kan göra.

 – Regeringen borde skrota flygskatten och satsa på att lösa bostadskrisen. I en orolig omvärld måste Sveriges förbättra möjligheterna för jobb och företag. Vi ser även ett stort behov av att bygga en Östlig förbindelse. Robusta infrastrukturinvesteringar skulle göra huvudstadsregionen mer konkurrenskraftig, säger Andreas Hatzigeorgiou.

SKL, Sveriges kommuner och Landsting, ser flera viktiga välfärdssatsningar. Men beklagar att regeringen inte föreslår tillskott för att täcka de investeringsbehov som finns i välfärdslokaler, såsom skolor, sjukhus och äldreboenden. Dessutom hade SKL gärna sett ett initiativ för att se över de finansiella reglerna för att ge fler människor chans att efterfråga en egen bostad.

Fastighetsvärlden 2017-09-20

Fler Nyheter från förstasidan

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Kontringen: Castellum med bud på 50-miljardersbolag

Kontrar på SBB:s tidigare bud – och höjer sitt eget. Har redan gjort klart med köp från näst största ägaren. Läs mer om budet och bolaget man jagar.

Fastigheter åter heta på börsen

Efter kaos och djupdykning i mars har sektorn gått plus 50%.

Serneke avslöjade partner för Karlatornet – stoppades

Ola Serneke svarade på frågor på en studentmässa. Följden blev att aktien handelsstoppades.

Så vill utmanaren Obos bli etta – tempot dubblas

Daniel Kjørberg Siraj och Sofia Ljungdahl berättar om det norska bolagets planer i Sverige.

FV-gallup: Hela 80 procent vill jobba mer hemifrån

”Ett gravt underbetyg”.

Säljer hög vakans till Blackstone för 610 miljoner

Avyttrar i fyra städer. Storköparen fortsätter investera.

Investerare letar pärlor i simbassänger

Flera bolag intresserade när nya badhus ska byggas.

Han blir ny vd för Bonava

Värvas från byggbranschen. Läs nya vd:ns kommentarer.

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

Tillbaka till förstasidan