Engwall lanserar Hybridge – kreditfond för fastigheter

Jens Engwall går samman med Anvil Asset Advisors för att erbjuda alternativ finansiering till nordiska fastighetsägare och fastighetsutvecklare. Erbjudandet är mezzaninefinansiering.

Annons

Detta är mezzaninekapital:

  •   Hybridfinansiering som ligger mellan eget kapital och prioriterade bolån.
  •   Finansiering mellan 65 och 80 procent av ett fastighetsprojekt. Löptid cirka två år.
  •   Säkerhet genom aktiepant eller företagsgarantier, eventuellt vid första- eller andra prioritets fastighetsinteckningar.
  •   Lämplig för utvecklare, privata ägare, joint venture partners och opportunistiska köpare.
Visa faktaruta

Den nyetablerade fondplattformen Hybridge Mezzanine kommer att erbjuda mezzaninefinansiering, en typ av skuld som ligger mellan eget kapital och förstaprioritetsbolån. På ägarsidan av Hybridge finns Anvil Asset Advisors, Hemfosa och Nyfosa-nestor Jens Engwall, Samfunnsbyggs grundare Simon Venemyr Ottersland och Malling & Co.

– Timingen är väldigt bra just nu. Det är orimligt att anta mycket låga eller negativa realräntor på lång sikt, och makroekonomiska stimulanser kommer så småningom att behöva skalas ner. ”Coronadopingen” på finansmarknaderna kan inte fortsätta för evigt. En normalisering av fastighetsmarknaden kommer att skapa många bra investeringsmöjligheter för oss framöver, säger Jens Engwall, styrelseledamot i Nyfosa och delägare i Hybridge.

Genom fonden erbjuder Hybridge fastighetsägare ett finansieringsalternativ för projekt som annars skulle kämpa med en skarp återbetalningsprofil eller låg belåning, eftersom kassaflödet inte passar in i bankernas standardmodeller trots ett robust underliggande fastighetsvärde.

Nordiska banker är selektiva när det gäller lån som överstiger 60 till 65 procent av fastigheternas värde, konstaterar Hybridge, och därmed kan fonden erbjuda finansiering som annars är ouppnåelig för många, då den i vissa fall kan uppgå till 80 procents belåning.

Engwall fortsätter:

– Mezzaninefinansiering är en attraktiv alternativ kapitalkälla för många fastighetsbolag som vill köpa, utveckla och förädla sina fastigheter. Jag har känt Anvil-teamet i många år och har gjort mezzanininvesteringar över hela Norden tidigare. Jag ser det här som en fondplattform med stor Pan-nordisk potential, säger Jens Engwall.

Erik Kimmestad, partner i Anvil Asset Advisors:

– Vi ser att det finns ett finansieringsgap där framför allt små och medelstora fastighetsbolag saknar alternativa källor till kapital. De möts ofta av konservativa banker, medan obligationslån kan vara stela och kräva högre lånevolymer. Mezzanine-finansiering är en väletablerad produkt på större fastighetsmarknader, och kommer att bidra till att göra finansieringsmarknaden för nordiska fastigheter mer flexibel.

Han fortsätter:

– Dessutom är vi rustade för att vara snabba. En av fördelarna med att ha utfäst kapital är att vi kan röra oss snabbt och ha kapitalet på plats inom några veckor, säger Kimmestad, som tillägger att man redan nu satsar aktivt.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan