Engwall lanserar Hybridge – kreditfond för fastigheter

Jens Engwall går samman med Anvil Asset Advisors för att erbjuda alternativ finansiering till nordiska fastighetsägare och fastighetsutvecklare. Erbjudandet är mezzaninefinansiering.

Detta är mezzaninekapital:

  •   Hybridfinansiering som ligger mellan eget kapital och prioriterade bolån.
  •   Finansiering mellan 65 och 80 procent av ett fastighetsprojekt. Löptid cirka två år.
  •   Säkerhet genom aktiepant eller företagsgarantier, eventuellt vid första- eller andra prioritets fastighetsinteckningar.
  •   Lämplig för utvecklare, privata ägare, joint venture partners och opportunistiska köpare.
Visa faktaruta

Den nyetablerade fondplattformen Hybridge Mezzanine kommer att erbjuda mezzaninefinansiering, en typ av skuld som ligger mellan eget kapital och förstaprioritetsbolån. På ägarsidan av Hybridge finns Anvil Asset Advisors, Hemfosa och Nyfosa-nestor Jens Engwall, Samfunnsbyggs grundare Simon Venemyr Ottersland och Malling & Co.

– Timingen är väldigt bra just nu. Det är orimligt att anta mycket låga eller negativa realräntor på lång sikt, och makroekonomiska stimulanser kommer så småningom att behöva skalas ner. ”Coronadopingen” på finansmarknaderna kan inte fortsätta för evigt. En normalisering av fastighetsmarknaden kommer att skapa många bra investeringsmöjligheter för oss framöver, säger Jens Engwall, styrelseledamot i Nyfosa och delägare i Hybridge.

Genom fonden erbjuder Hybridge fastighetsägare ett finansieringsalternativ för projekt som annars skulle kämpa med en skarp återbetalningsprofil eller låg belåning, eftersom kassaflödet inte passar in i bankernas standardmodeller trots ett robust underliggande fastighetsvärde.

Nordiska banker är selektiva när det gäller lån som överstiger 60 till 65 procent av fastigheternas värde, konstaterar Hybridge, och därmed kan fonden erbjuda finansiering som annars är ouppnåelig för många, då den i vissa fall kan uppgå till 80 procents belåning.

Engwall fortsätter:

– Mezzaninefinansiering är en attraktiv alternativ kapitalkälla för många fastighetsbolag som vill köpa, utveckla och förädla sina fastigheter. Jag har känt Anvil-teamet i många år och har gjort mezzanininvesteringar över hela Norden tidigare. Jag ser det här som en fondplattform med stor Pan-nordisk potential, säger Jens Engwall.

Erik Kimmestad, partner i Anvil Asset Advisors:

– Vi ser att det finns ett finansieringsgap där framför allt små och medelstora fastighetsbolag saknar alternativa källor till kapital. De möts ofta av konservativa banker, medan obligationslån kan vara stela och kräva högre lånevolymer. Mezzanine-finansiering är en väletablerad produkt på större fastighetsmarknader, och kommer att bidra till att göra finansieringsmarknaden för nordiska fastigheter mer flexibel.

Han fortsätter:

– Dessutom är vi rustade för att vara snabba. En av fördelarna med att ha utfäst kapital är att vi kan röra oss snabbt och ha kapitalet på plats inom några veckor, säger Kimmestad, som tillägger att man redan nu satsar aktivt.

Fler Nyheter från förstasidan

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Tillbaka till förstasidan