Före och efter. Dra i reglaget för att jämföra. Illustration: Skidmore, Owings & Merrill.

Bygger 125 meter högt i skuggan av Karlatornet

Serneke och Balder fortsätter sin gemensamma utveckling i Karlastaden. Parterna har avtalat om att tillsammans utveckla kvarteret Auriga, som kommer att bli det tredje högsta bostadshuset i Göteborg med en höjd på cirka 125 meter. Det byggs i ”skuggan” av det 245 meter höga Karlatornet som hunnit halvvägs upp.

Karlatornet, med 73 våningar och 245 meter, har hunnit en bra bit upp i himlen. Det planeras få sällskap av ytterligare fyra höghus. Höghusen bildar en uppåtgående spiral från det lägsta på 60 meter upp till 94, 125 och 147 meter. Nu är det alltså dags för det som ska bli 125 meter högt att byggstarts.

Karlatornet har i skrivande stund nått våning 45 när det gäller kärnan, motsvarande 143 meter högt. De fullstora våningarna, Karlatornets bjälklag, är på våning 41. Karlatornet växer fortsatt med ungefär en våning i veckan. Nu pågår arbetet med twisten, den del av byggnaden där tornet vrider sig.

Serneke har genom två transaktioner överlåtit den aktuella fastigheten till det av parterna gemensamt ägda bolaget Karlastaden Group AB, det JV-bolag som bildades i samband med en tidigare affär vid halvårsskiftet 2021. Den första transaktionen omfattar fastighetens högre del och den andra omfattar den lägre podiedelen av det kommande kvarteret. Båda delar omfattas av ett gemensamt ramverk för fortsatt utveckling och entreprenad.

Karlastaden angränsar till Lindholmen och ligger på Hisingen. I slutet av april såg det ut så här på platsen där det 245 meter höga Karlatornet håller på att uppföras. Det blir Nordens högsta byggnad. Foto: FV

Det underliggande fastighetsvärdet för affärens första del uppgår till cirka 295 miljoner kronor, och transaktionen inkluderas i rapporteringen för första kvartalet 2022. Del två i affären har ett underliggande fastighetsvärde som uppgår till 291 miljoner och kommer att ingå i rapporteringen för andra kvartalet 2022.

Byggnaden, med namnet Auriga, kommer att få 36 våningar, omfatta cirka 48 000 kvadratmeter och kommer utöver cirka 400 lägenheter även att rymma kontorslokaler samt butiker och restauranger i bottenplan. Det blir enligt planen det tredje högsta huset i stadsdelen och därmed även det tredje högsta bostadshuset i Göteborg.

Ola Serneke och Erik Selin.

– Vi tar nya stora kliv i att förverkliga Karlastaden och att vi gör det tillsammans med Balder känns både naturligt och väldigt tillfredsställande. Våra samarbeten, som idag finns på många håll i landet, fungerar väldigt väl. Att få möjlighet att fortsätta ett vinnande koncept känns väldigt positivt, säger Ola Serneke, VD för Serneke Invest.

– Samarbetet fungerar mycket bra och det kanske största beviset på det syns nu på allt längre avstånd. Med Karlatornets framväxt får Göteborg en ny spännande skyline och det känns väldigt bra att vi nu tar nästa steg i utvecklingen av Karlstaden. Det kommer bli en helt ny stadsdel med bostäder, restauranger, butiker och allt annat som behövs i en modern och levande stadsdel, säger Erik Selin, VD Fastighets AB Balder.

Serneke kommer att ansvara för byggnation och fastighetsutveckling av kvarteret Auriga, med ett beräknat ordervärde om cirka 1 650 miljoner kronor. Ordervärdet inkluderas i orderingången vid ingångna avtal.

Balder är sedan december 2020 hälftenägare av Karlatornet, Nordens högsta hus, som är under uppförande. Serneke och Balder utvecklar också sedan tidigare ytterligare fyra hus i den framväxande stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg.

Hem höghus planeras av Serneke/Balder: De blir 60. 94, 125, 147 respektive 245 meter höga.
Så här såg Karlatornet ut den 25 april 2022. Totalt ska det bli 73 våningar. Foto: FV

Fler Nyheter från förstasidan

Blir ny konsult-vd

Jobbat inom rådgivningsbolaget i 15 år.

20-tal padelhallar stänger

Beslut från stor aktör. Även flera konkurser. ”Kan användas för lager och logistik”

McDonalds stänger mer centralt

Stänger den 29:e centrala restaurangen på sex år.

Bonava köper för 312 miljoner

Byggrätter för 230 bostäder ingår i affären.

Fastator säljer aktier till Pierre Ladow

”Behovet ökar. Produktioner flyttas hem och länder ska bli mer självförsörjande”

Genesta hyr ut 6.000 kvm efter stor Ica som flyttar

Fyller upp efter stor hyresgäst som satsat på eget projekt i närheten.

Krog med takservering till stora kontorssatsningen

En lokal återstår att hyra ut.

Lyfter storhotell med ny skybar och stor restaurang

Hotell med 323 rum i Stockholm. Avtal om 24 år när segdraget område ska få fart.

Satsar en miljard i Solna – utökar inför nya hot

44 procent uthyrt i fastigheten. Börsbolag avyttrar.

Pressat SBB gör upp med Kåpan – frigör kapital

Ska även sälja sin 50% stora andel i Svenska Myndighetsbyggnader, med fastigheter för 12 miljarder, under hösten.

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tillbaka till förstasidan