Vinnande förslaget Varberg Hotel Wave. Illustration: Fredblad arkitekter.

Boris Lennerhov bakom nytt hotell i Varberg

Varberg ska få ett nytt hotell med 200 rum fördelade över 14 våningar. Dessutom ska det bli en saluhall, food court och skybar på toppen. Bakom det vinnande förslaget finns Boris Lennerhov.
– Det känns helt fantastiskt roligt, säger Lennerhov till Fastighetsvärlden.

Annons

Boris Lennerhov är styrelseordförande i Casmé Fastighetsutveckling som tillsammans med Fredblad arkitekter vann markanvisningstävlingen för vad som ska bli ett landmärke i hjärtat av den nya stadsdelen Västerport i Varberg.

Lennerhov har ingen ägarandel i Casmé Fastighetsutveckling som sedan tidigare äger fyra fastigheter med hyresbostäder i Halmstad och Båstad.

– Men jag kommer att ha en ägarandel i hotellet, men vi har ännu inte bestämt hur mycket. Vi har lagt mycket tid på vår idé för hotellet och jag tycker att det är ett riktigt roligt projekt med ett stort miljötänk bakom, säger Boris Lennerhov.

Bakom Casmé finns en familj som har rötterna inom grossistbranschen för frukt och grönsaker. Boris Lennerhov själv gjorde sommaren 2018 comeback som vd för Gekås i Ullared. Där var han även vd mellan 2000 och 2014.

– Jag har sysslat en del med handel i mitt liv, men jag är inte expert på hotell, även om vi just nu ska bygga vårt andra hotell i Ullared.

Lennerhov konstaterar att Casmé Fastighetsutveckling ser långsiktigt på investeringen i Varberg. Sedan tidigare finns det långt gångna förhandlingar med en operatör till hotellet, men inget är helt klart.

– Vi ska själva drifta saluhallen, säger Lennerhov och erkänner att det inte kommer att bli några ”Ullaredspriser” där.

Boris Lennerhov är sedan tidigare inblandad i ett större bostadsprojekt i Falkenberg som bland annat resulterar i en 14-våningsbyggnad.

Lennerhov sitter sedan 2017 med i styrelsen för Trianon. För 15 år sedan satt han i Wästbyggs styrelse. Hans övriga styrelseuppdrag finns utanför bygg- och fastighetsbranschen.

Målet är att det nya hotellet ska stå klart 2023 och det kommer att ligga nära nya resecentrum. Varberg genomgår en större stadsförvandling där Västkustbanan grävs ner och hamnen flyttas. Stadskärnan ska växa och ges nu förutsättningar för att komma i kontakt med vattnet.

Bild på den tänkta foodcourten. Illustration: Fredblad arkitekter.

Förslaget vann bedömningsgruppens gillande på grund av dess arkitektur, som på samma gång är modern och förankrad på platsen genom bland annat materialvalen. Byggnaden får en enhetlig fasad av hårdbränt rött tegel samt detaljer av granit. Vinnande var också den stora blandningen av funktioner inom kvarteret. Förutom att vara ett hotell ska byggnaden fungera som ett vardagsrum för Varbergs invånare och besökare. Med 14 våningar rymmer hotellet cirka 200 rum, 500 parkeringar i p-hus med en föreslagen park på taket, hörsal med plats för 400 personer, restauranger, saluhall, food court och skybar på toppen.

– Ett fantastiskt fint förslag som kommer bli ett nytt landmärke i Varberg, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Totalt inom sex tävlingsförslag, varav tre granskades ytterligare.

– Vi kommer nu att ge plats för stadens största byggnad i den här centrala delen som inbegriper både en ny stadsdel men också närhet till den historiska stadskärnan, säger juryns ordförande stadsbyggnadsarkitekt Sten Hedelin och tillägger:

– Det är ett genomarbetat förslag som har förutsättningar att bli en ny mötesplats för kommuninvånarna, en lockande destination för besökare och en ikonbyggnad i Varberg.

Arkitekterna bakom projektet har haft hav och vågor som röd tråd genom hela skissprocessen, framförallt när det gäller byggnadens innehåll, men även beträffande volymbehandling och detaljer. Innehållet beskrivs i tävlingsförslaget som en mix mellan aktivitet och vila, som en vågrörelse över dygn och årstider. På så sätt upplevs byggnaden ständigt som intressant, på likande vis som havet.

AnnCharlott Castler, arkitekt och ägare av Fredblad arkitekter beskriver den stora glädje kontoret känner över vinsten:

– Jag är otroligt glad och stolt, säger hon och fortsätter:

– Vi tror att vårt förslag kommer kunna tillföra mycket till Västerport och Varberg, både när det gäller innehåll och gestaltning. Vi tycker placeringen vid lilla torget är perfekt. Vi är också stolta över att vi lyckats rita en byggnad utan baksida – den kommer bli ett vackert landmärke från alla håll.

Illustrationer: Fredblad arkitekter.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan