Bild: Oscar Properties.

Bilder: Förhandstitt in i Oscars höjdarbygge

Norra Tornen förändrar just nu Stockholms stadsbild och nya Hagastaden. Höghuset Innovationen växer med ett våningsplan i veckan. Just nu byggs tolfte våningsplanet. Till sommaren nås 36:e våningen.

Projektet Innovationen i siffror:

 • 36 boendevåningar
 • 125 m högt
 • 139 m över havet
 • 182 bostäder
 • 5.000 betongelement
 • På plan 5 ett överhäng om 5 m
 • 180 prefabricerade badrum
 • 40 prefabricerade wc
 • 2 butikslokaler
 • sopsugsanläggning
 • 1 gästlägenhet
 • 1 biorum
 • 30 platsbyggda badrum
 • 285 skjutglaspartier
 • 70 terrassdörrar
 • 350 terrasser
 • 334 panoramafönster om 9 kvm
 • 3 hissar med hastighet på 3 m/s
 • 26.000 ton betong
 • 350 pålar
 • 1 gym
 • 1 relaxavdelning med bastu
 • 1 Festlokal
Visa faktaruta

Rem Koolhaas arkitektkontor OMA, som är ett av världens mest ansedda och framstående, har i samarbete med Oscar Properties skapat det nya landmärket. De två tvillingtornen blir en arkitektonisk port in till Stockholm, en knutpunkt mellan Vasastan och den framväxande Hagastaden. Med 320 bostäder, varav 182 i Innovationen och 138 i Helix, samt en höjd på 125 respektive 110 meter blir Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus.

Varje vecka växer Innovationen med en ny våning och byggmetoden är som hämtad från en legobeskrivning, med färdiga element som monteras på plats. Exempelvis kommer fasadelementen från en fabrik i Strömsund, 10 mil norr om Östersund. 180 helt klara badrum levereras till det första tornet, Innovationen, komplett med sten, porslin, vvs och inredning.

I skrivande stund byggs våning 12 i Innovationen och till sommaren når byggnaden upp till våning 36.

Burspråk och indragna terrasser är element som karaktäriserar de två tvillingtornen och elementens placering skapar ett stigande sicksackmönster. Inspirationen till det modernistiska modulbygget är bland annat hämtad från den kanadensiske arkitekten Moshe Safdies radikala bostadsarkitektur från sextiotalet.

– Vi tilldelades projektet 2013 av Stockholms stad genom en markanvisningstävling där ett ertal välrenommerade arkitekter, utvecklare och byggbolag deltog. OMA har i samarbete med oss på Oscar Properties tagit fram en modernistisk men samtidigt human arkitektur som harmonierar väl med Vasastadens stenhus och dess dova färgpalett, säger Maria Claësson, designansvarig för Norra Tornen på Oscar Properties.

Bostäderna, om 1-7 rum och kök – flertalet med milsvid utsikt – tänjer på gränserna kring vad som är möjligt för ett urbant boende. Ljuset, höjden och att kunna vistas utomhus är centralt i arkitekturen. Norra Tornen är OMA:s första projekt i Stockholm och Skandinavien och arbetet leds av arkitekt Reinier de Graaf i nära samarbete med Oscar Properties designteam.

– Det var länge sedan vi såg ett lika avancerat och innovativt bostadsprojekt i Stockholm. Norra Tornen är arkitektur- och ingenjörskonst på hög nivå och jag är stolt över alla inblandade, säger Oscar Engelbert, VD och grundare Oscar Properties.

De indragna terrasserna blir en förlängning av rummen i bostäderna och upplevelsen är snarare uteplats än en traditionell stadsbalkong. Lösningen skyddar även från vind och stadens brus. Fasaden är av robust, grovhamrad, stenblandad betong i en sandfärgad ton. Strukturen känns både tidlös och modern samt harmonierar med Stockholms klassiska, varma färgskala i gula, rosa, röda och bruna toner.

– Norra Tornen definierar den nya stadsdelen Hagastaden som blir en del av Stockholms växande stadskärna. Tvillingtornen ger ett förvånansvärt ödmjukt intryck, både på håll och nära inpå, säger Maria Claësson.

Norra Tornen byggs med så kallade sandwichelement – helprefabricerad stomme och fasader. Varje enhet levereras färdig med samtliga vägglager och funktioner, inklusive fönster. Merparten av badrummen levereras helt klara med kakel, porslin, vvs-dragningar med mera vilket är något man vanligtvis bara ser i stora internationella hotellprojekt. Tekniken bidrar bland annat till att tidplan samt resurs- och materialåtgång är lättare att beräkna och därmed blir mer exakt.

Norra Tornen är ritade av holländare, men stommen och husets skal produceras för hand i Sverige, för ökad kontroll, hållbarhet och kvalitet. Rent byggtekniskt liknar tornen mer ett hotellprojekt än ett bostadshus i komplexiteten. Exempelvis är hisslösningen som används helt ny för Sverige.

– Till skillnad från traditionella byggprojekt, färdigställer vi successivt de 3 invändiga hissarna under byggets gång. De invändiga hissarna går 2-3 gånger så fort som en standardhiss och gör att vi kan effektivisera logistiken och transporten av vår personal. Följaktligen har vi endast behövt installera en utvändig bygghiss. Vi fortsätter nu att förädla den här byggtekniken även till kommande projekt. Detta är helt klart framtiden, säger Peter Kjellgren, entreprenadchef Norra Tornen på Oscar Properties

– Vi ser husen som en självklar del av kvarteret och kvarteret som en självklar del av husen. I Norra Tornen erbjuds de boende en rad olika faciliteter, bland annat specialritade biorum, gästlägenhet, lobby och gym. I Helix kommer det dessutom nnas publika lokaler på sextonde våningen, preliminärt i form av en restaurang. Därutöver kommer fyra lägenheter att upplåtas årligen till konststipendiater som kommer att ha tillgång till skaparateljéer, berättar Maria Claësson vidare.

Innovationen byggstartades i december 2015 och Oscar Properties började schakta för Helix i juni 2017. Inflyttning äger rum under tredje och fjärde kvartalet 2018 för Innovationen. För Helix är inflyttning planerad till fjärde kvartalet 2019 fram till och med första kvartalet 2020. Över 70 procent av lägenheterna i Norra Tornen är redan sålda. Priser från 4.300.000 miljoner kronor.

Bilder: Oscar Properties.
En av de större våningarna högst upp.
De både höghusen byggs vid Torsplan i Hagastaden. I Castellums byggnad mittemot byggs en tunnelbaneuppgång för stationen Hagastaden. De övriga uppgångarna kommer att finnas vid nya Karolinska sjukhuset. Illustration: OMA.
Den ena byggnaden har i mitten av januari 2018 nått tolv våningar. För den andra skrapan pågår förberedelser för grundläggning.
Bild: Oscar Properties.

Missa inte! Huvudstaden mot nästa nivå - Heldag om Stockholm

Tisdag den 19 mars, Berns Salonger, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Humlegården satsar på brf-projekt

Ännu en bit i pusslet med byggrätterna i Hagastaden är lagd. Humlegården gör en ovanlig satsning genom utveckling av bostäder.

Tillbaka till förstasidan