AL:s stora plan på ytterligare 150.000 kvm i Sickla

Atrium Ljungberg planerar för en fortsatt storsatsning i Sickla. Stora parkeringsplatser och låga byggnader ska ersättas med en modern stadsdel. Nästa plan omfattar cirka 150.000 kvm, motsvarande 7.000 kontorsarbetsplatser och 500 nya bostäder.

Atrium Ljungberg har under de senaste decennierna utvecklat Sickla, från industriområde till en levande stadsdel. I dag är flera stora byggprojekt igång och nu initieras detaljplanen för de centrala delarna av Sickla.

Visionen är att fortsätta utvecklingen av Sickla till tät och blandad stad och omvandla stora parkeringsplatser och låga handelsbyggnader till urbana stadskvarter med arbetsplatser och bostäder, där restauranger och butiker ger liv åt gatustråken.

Planerna innebär tillkommande projekt om cirka 150.000 kvadratmeter.

Under de senaste två åren har Atrium Ljungberg, tillsammans med Nacka kommun, arbetat fram en gemensam vision för utvecklingen av centrala Sickla. Visionsarbetet har resulterat i en gemensam bild av den framtida stadsdelen och ett förslag på en ny stadsrumsplan.

– Vi är glada över att detaljplanearbetet för centrala Sickla nu initieras. Tillsammans med Nacka kommun har vi arbetat fram ett förslag som vi är stolta över och som verkligen kommer att göra Sickla till en urban, levande stadsdel med många verksamheter och bostäder vägg i vägg, säger Linus Kjellberg, affärsområdeschef affärsutveckling på Atrium Ljungberg.

Centrala Sickla, som sträcker sig från Marcusplatsen i väster till Kyrkviken i öster, består i dag av stora parkeringsplatser och låga handelsbyggnader. Ytorna kommer att omvandlas till urbana kvarter där promenadstråk samsas med högre hus med kontorsarbetsplatser och restauranger och butiker i bottenvåningarna.

Totalt omfattar planen cirka 150.000 kvm, motsvarande cirka 7.000 kontorsarbetsplatser och cirka 500 nya bostäder.

Detaljplaneprocessen bedöms ta cirka tre år och processen innebär att kommunen prövar både innehåll och utformning.

– Vi är glada över att Atrium Ljungberg vill fortsätta att satsa i Sickla, säger Mats Gerdau (M), kommunstyrelsens ordförande. Nacka växer stadigt och med Tvärbanan, Saltsjöbanan, bussar och den kommande tunnelbanan blir Sickla en viktig knutpunkt. Tillsammans kan vi utveckla Nacka långsiktigt till att bli en ännu mer attraktiv plats, avslutar Mats Gerdau.

Redan i dag är flera stora utvecklingsprojekt igång i Sickla.

I höst färdigställs hälsohuset Curanten, med allt från vårdcentraler och tandläkare till hudklinik och babysim.

Den gamla tapetfabriken vid Marcusplatsen byggs om till ett hotell och precis vid Sickla station planeras ett 23 våningar högt landmärke innehållande kontor, restaurang och en av uppgångarna till Sicklas framtida tunnelbanestation.

På Nobelberget i Sickla planeras för 500 bostäder varav de första är klara för inflyttning till hösten.

– Sickla har ett strategiskt läge precis vid kommande tunnelbanelinje. Den nya detaljplanen innebär att vi utökar vår projektportfölj med fem miljarder kronor. Totalt sett uppgår därmed vår projektportfölj till 36 miljarder kronor och där Sickla i Nacka och Slakthusområdet, Slussen och Hagastaden i Stockholm står för cirka 80 procent av portföljen, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Visionsbild över de centrala delarna av Sickla. Exakt utformning och fasadgestaltning sker i kommande detaljplane- och bygglovsarbete. Illustration: Atrium Ljungberg/Walk the Room
Visionsbild över Sicklas framtida utveckling till urbana stadskvarter med arbetsplatser och bostäder, där restauranger och butiker ger liv åt gatustråken. Illustration: Atrium Ljungberg/Walk the Room
Projektet Curanten håller på att färdigställas.
AL hoppas snart även gå igång med det 23 våningar höga stationshuset, där en tunnelbaneuppgång från den nya Nackalinjen kommer upp. Här blir det enkla byten till Saltsjöbanan och Tvärbanan. Illustration: Kanozi Arkitekter

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan