Visionsbild över kvarteret och den framtida tunnelbaneentrén. Illustration: Lundgaard & Tranberg.

AL bygger 14.500 kvm kontor vid nya t-banan i Slaktis

Dansk utsida och svenskt på insidan blir det när Atrium Ljungberg bygger stationskvarteret i Slakthusområdet. Den framtida byggnaden som ska innehålla bland annat 14.500 kvm kontor och tunnelbaneentré är i projekteringsfas och väntas stå klart 2027.

Annons

Atrium Ljungberg bygger stationskvarteret med entré till den framtida tunnelbanan vid Rökerigatan i Slakthusområdet. Det nya stationshuset, som uppförs omkring den nya tunnelbaneuppgången, är inte helt okomplicerad att bygga.

– Det är ett relativt komplicerat förfarande att bygga ovanpå en tunnel. Vi har delvis gjort det tidigare när vi byggde Life City ovanför Essingeledens infart vid Solnatunneln, i Hagastaden. Vi gör det också när vi bygger Sickla stationshus, även det ett kontorshus med entré till nya tunnelbanan, Saltsjöbanan och Tvärbanan, säger Petter Klingofström, leasing manager på Atrium Ljungberg till Fastighetsvärlden.

I samband med att tunnelbanans blå linje ska få en ny dragning söderut så får Slakthusområdet en ny tunnelbanestation. Atrium Ljungberg som äger många av fastigheterna i området bygger nu det hus som bland annat ska inrymma den nya tunnelbaneentrén.

Hus 6 Stationen kommer att bli totalt 17.000 kvm LOA, där 14.500 kvm LOA är kontor. I bottenplan finns utöver den framtida tunnelbaneuppgången även restauranger, butiker och service. Huset får sex våningar kontor där varje våningsplan får ungefär 2.400 kvm.

– Våningsplanet högst upp kommer att bli något alldeles extra, med fönster i taknock.

Platsen för den aktuella byggnaden utmarkerad. Petter Klingofström till höger.

Under hösten sker nu projektering och byggstart för Atrium Ljungbergs del är under 2025. Tunnelbanebygget däremot har redan startat.

För blå linje i förlängningen mellan Akalla och Barkarby har en försening uppstått med kanske ett år, men Petter Klingofström är inte oroad över att tunnelbanan till Slakthusområdet ska drabbas av samma sak.

– Vi jobbar fortsatt på att det för våra hyresgäster blir inflyttning tidig höst 2027 och att vi kan börja byggstarta under 2025. Driftstarten för tunnelbanan är satt till 2030, men det hindrar inte att vi har ett hus som är klart 2027, även om biljetthallen inte börjar användas förrän 2030.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt. 2019 tillträdde Atrium Ljungberg de första fastigheterna och totalt ska bolaget utveckla cirka 200.000 kvm BTA för kontor, bostäder, kultur, restaurang, hotell och skolor. Prislappen på utvecklingen för Atrium Ljungberg är inklusive förvärv, cirka 10 miljarder kronor. För Hus 6 Stationen ligger investeringen på cirka 1,6 miljarder.

Läget för kontorshuset är bra, menar Petter Klingofström. Och man har lyckats få upp ett stort intresse sedan 2019. I dag börjar bolaget se frukten av det arbete som gjorts och den framtidsvision som finns. Flera restaurangsatsningar har tagit fart, bland annat Restaurang Solen som den kända kockduon Adam & Albin öppnade i april. Nattklubben Fållan flyttar till sina permanenta lokaler vårvintern 2024. Dessutom finns Globen shopping i anslutning med ett basutbud. Det AL vill göra är att addera spets och unika projekt till området.

Men en del prövningar finns förstås på kontorsmarknaden. Efter pandemin har inte all personal kommit tillbaka till kontoren.

– Den här frågan har aldrig varit under lupp som den är nu. De flesta företag tittar på det här nu och vad man ska göra för att få tillbaka personalen till kontoren. Även om bara 50 procent av personalstyrkan är inne på kontoren så innebär det ju inte 50 procent mindre lokaler. Det kommer fortfarande finnas ett behov av kontor, speciellt i bra lägen i områden med en tydlig identitet och ett bra serviceutbud. Och det finns det i Slakthusområdet.

Byggnaden är ritat av den danska arkitektbyrån Lundgaard & Tranberg Arkitekter och svenska Reflex Arkitekter har anlitats för det interiöra.

Byggnaden rimmar med resterande omgivning enligt Petter Klingofström, med en fasad som är cortenfärgad med mycket glas. Delen mot Globen shopping har en högre gestaltning för att bli lägre mot den äldre bebyggelsen i det klassiska slaktområdet.

– Personligen tycker jag att det funkar fint mot Globens 90-talsgestaltning. Det blir en bra länk i skillnaden mellan tidigt 1900-tal och 90-tal.

Atrium Ljungberg, Stationshus Slakthusområdet.
Illustration: Atrium Ljungberg/ Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Atrium Ljungberg, Stationskvarteret, Hus 6, Slakthusområdet
Illustration: Atrium Ljungberg.
I Slakthusområdet byggs en ny station, med två uppgångar. Den norra uppgången, vid Rökerigatan (i AL:s projekt), kommer placeras cirka 200 meter från nuvarande station Globen och får en entré. Plattformen kommer att ligga på cirka 50 meters djup. Den södra uppgången, vid Hallvägen/Charkmästargatan, ligger under en planerad ny park centralt och får två entréer. När den nya tunnelbanan tas i bruk stängs stationerna Globen och Enskede gård. Karta: SL.
Atrium Ljungberg, Stationskvarteret, Hus 6, Slakthusområdet.
Illustration: Atrium Ljungberg.
Atrium Ljungberg, Stationskvarteret, Hus 6, Slakthusområdet.
Illustration: Atrium Ljungberg.
Atrium Ljungberg, Stationskvarteret, Hus 6, Slakthusområdet.
Illustration: Atrium Ljungberg.
Atrium Ljungberg, Stationskvarteret, Hus 6, Slakthusområdet.
Illustration: Atrium Ljungberg.
Stationen Slakthusområdet kommer tillhöra den blå linjen när utbyggnaden är klar. Karta: SL.
Plattform station Slakthusområdet.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan