Akademiska Hus satsar 67 miljoner i Alnarp

Akademiska Hus satsar 67 miljoner kronor i en ny byggnad för Nordiskt Genresurscenter (NordGen) i Alnarp, utanför Lomma i Skåne.

Därmed stärker campusområdet sin position som en unik grön mötesplats för världsledande forskning, utbildning och innovation.

Nordiskt Genresurscenter är de nordiska ländernas gemensamma genbank och kunskapscenter för genetiska resurser. Deras uppdrag är att bevara och främja ett hållbart nyttjande av de genetiska resurser som växter, husdjur och skog i Norden bär på. Sedan 2001 har verksamheten sitt huvudkontor i Alnarp, och det är också där NordGen väljer att vara kvar när centrat nu befinner sig i en expansiv fas och behovet av större och mer ändamålsenliga lokaler har uppstått.

– I en tid när klimatförändringarna påverkar vårt jordbruk och den biologiska mångfalden minskar som aldrig förr är NordGens arbete viktigare än någonsin. Genetiska resurser bär på lösningarna till framtidens utmaningar. Att vi snart kan flytta in i mer ändamålsenliga lokaler är ett stort lyft för vår verksamhet och något vi verkligen ser fram emot, säger Lise Lykke Steffensen, direktör på NordGen.

Den nya byggnaden omfattar cirka 1 700 kvadratmeter fördelade på två våningsplan. Majoriteten av ytorna utgörs av kontor, men här kommer även att finnas moderna labblokaler och ett 300 kvadratmeter stort frölager. Frölaboratoriet och frysarna med fröerna kan beskrivas som varje genbanks hjärta. Byggnadens placering är strategiskt vald utifrån närheten till odlingar, växthus och den utbildning och forskning som bedrivs vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Med sitt arbete för att bevara genetisk och biologisk mångfald kompletterar NordGen den verksamhet som bedrivs vid SLU. NordGens fortsatta närvaro på Campus Alnarp bidrar också till att befästa området som ett campus för samverkan kring hållbar utveckling på regional, nationell och internationell nivå, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Byggstarten är planerad till februari 2021 och inflyttning beräknas kunna påbörjas i december samma år.

Fler Nyheter från förstasidan

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Bostadsbolag bäst i CFI:s kontorstävling

Läs topplistorna och även Ivo Stopners kommentar. När det gäller köpcentrum petas den eviga ettan ner från tronen.

AL går vidare i heta området

10.000 kvm mitt i nya stadsdelen.

SBB säljer 36 fastigheter till nykomling

Avyttrar för 10 procent över anskaffningskostnad.

Börskandidat köper i syd för halv miljard

31.000 kvm ingår.

Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare

Miljardaffär inom tullarna i Stockholm.

Slår till och förvärvar 26.000 kvm bostäder i Göteborg

383 hyreslägenheter ingår.

Smällen: H&M lämnar stor flaggskeppsbutik

Andra stora hyresgästen som lämnar fastigheten under 2021. Läs om Vasakronans plan för fastigheten.

Dan Törnsten utses till ny vd i Mofast

Finansmannen Christer Gardell är tredje största ägare i bolaget.

Internationell jätte letar affärer i Sverige

”Vill använda kapital i stor skala”.

Affär för 136 mkr på Söder

Fortsatt högt affärstempo i stadsdelen. FV berättar om senaste affären.

Tar över AL:s projekt

Ska byggas bredvid landmärke.

Tillbaka till förstasidan