AH byggstarter 170 studentbostäder i Uppsala

Nu går startskottet för bygget av 170 lägenheter som ska ge 350 studenter och forskare ett campusnära boende i anslutning till Ångströmlaboratoriet och Biomedicinskt centrum (BMC) vid Uppsala universitet.

Satsningen är ett viktigt bidrag för att minska den studentbostadsbrist som råder i staden och som gör att Uppsala nyligen rödlistades i Sveriges förenade studentkårers årliga rapport om bostadssituationen för landets studenter på 34 studieorter.

De nya student- och forskarbostäderna har döpts till Aquila, som är stjärnbilden Örnens latinska namn och Upplands landskapsstjärnbild. Placeringen i Rosendal, den framväxande nya stadsdelen mellan Stadsskogen och Dag Hammarskjölds väg, gör att Ångström och BMC knyts samman med handel, service och andra bostäder som just nu utvecklas i området. Här finns också närhet till rekreationsområden och kommunikationsstråk.

Aquila kommer att bestå av 13.000 kvadratmeter nybyggnation fördelade på en högdel om tolv våningar och en lågdel om sex våningar. Byggnaden ska forma sig som ett U kring en gård och med en vacker träfasad kommer den att vävas ihop med tallarna i området. Till projektet räknas också en ombyggnation av tre äldre kulturminnesmärkta byggnader om sammanlagt 350 kvadratmeter, som bland annat ska användas för cykelförvaring.

– Efterfrågan på student- och forskarbostäder är stor runt om i landet, så även i Uppsala. På Akademiska Hus arbetar vi därför engagerat för att skapa fler bostäder på campus som både är hållbara och prisvärda. Med fler studentbostäder ökar lärosätenas attraktionskraft och campusområdena blir mer levande och öppna, säger Annika Stridh, fastighetsområdeschef på Akademiska Hus.

Både delat boende och klassiska ettor
De nya student- och forskarbostäderna byggs enligt Akademiska Hus bostadskoncept Academic Living, vilket innebär att kvarteret kommer att innehålla en mängd olika typer av lägenheter – allt från klassiska ettor med eget kök till lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum och kök. Att dela boende ger många fördelar. Det främjar social gemenskap och motverkar därmed den känsla av ensamhet som många studenter upplever när de flyttar till en ny stad. Delade boenden är också positivt ur ett hållbarhetsperspektiv genom att funktioner och ytor samutnyttjas.

– Studentbostadssituationen är ansträngd i landet och det är positivt att se Akademiska Hus bygga för studenter och forskare i Uppsala. I SFS:s senaste bostadsrapport konstaterades att byggtakten behöver öka för att tillgodose studenternas behov av ett tryggt boende för hela studietiden, säger Linn Svärd, ordförande för Sveriges förenade studentkårer.

Solceller på taket
Byggnaden har dessutom utrustats med solceller som beräknas producera 60.000 kWh hållbar energi per år. Satsningen är ett led i Akademiska Hus arbete med att skapa lokalt producerad förnybar energi och att nå en nollvision för bolagets klimatavtryck.

De nya student- och forskarbostäderna förväntas vara klara för inflyttning under 2024. Akademiska Hus investerar cirka 360 miljoner kronor i projektet.

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan