Affär mellan Balder och Circle K ger 1.000 nya bostäder

Balder har förvärvat en fastighet på cirka 4.600 kvm av Circle K och är ett steg närmare att förverkliga stadsutvecklingsprojektet Sydöstra Centrum i Kungsbacka. Byggplanerna omfattar bostäder, kommersiella lokaler och en möjlighet att etablera en ny sorts fossilfri drivmedelsstation i centrala Kungsbacka.

Det är inte första gången parterna gör en fastighetsaffär. Sommaren 2020 köpte Balder en macktomt på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm från Circle K. Dör utvecklar Balder nu det lyxiga bostadsprojektet Caprea. I augusti 2022 la Balder beslag på ytterligare en 08-mack, nära Essingeleden.

Genom området Sydöstra Centrum i Kungsbacka vill Balder skapa en modern, attraktiv och naturlig förlängning av Kungsbacka stadskärna. Circle K överlät nyligen sin del av marken till Balder men har inga planer på att lämna området. Istället planeras etablering av en för bolaget ny slags elladdningsstation på platsen, en idé som växt fram och utvecklas gemensamt av Circle K och Balder.

– Vi är oerhört glada för samarbetet med Circle K som möjliggör Balders och Kungsbacka kommuns vilja att låta stadskärnan växa på ett smart och bra sätt. Tack vare förvärvet av Circle K:s fastighet har vi nu nästan all den yta vi behöver för att gå vidare med planerna för Sydöstra Centrum, säger Magnus Aspenrot, fastighetsutvecklare på Balder.

– Centrumnära etableringar är en spännande utmaning som Circle K gärna är med och tittar på hur man kan utveckla. Med våra framtida planer känns det väldigt spännande och positivt att planera för en framtida etablering tillsammans med Balder, säger Dan Petersson fastighetsutvecklare på Circle K.

Balders planer för Kungsbacka Sydöstra Centrum inkluderar totalt åtta kvarter med cirka 1 000 bostäder och lokaler i markplan på en yta av totalt cirka 90 000 BTA. Mellan bostadshusen planeras gröna gårdar och i mitten av området en stadsdelspark. Circle K:s nya etablering är planerad till områdets sydöstra del, i hörnet där Hantverksgatan möter Varbergsvägen, är på cirka 1 500 kvm och kommer att hyras av Balder.

Detaljplanen för området har varit ute på samråd och bearbetas nu vidare. Om allt går enligt plan finns en godkänd detaljplan runt sommaren 2023, vilket skulle innebära en säljstart tidigt 2024. Planen är att bygga området i etapper från norr till söder och de första boende skulle då kunna flytta in runt årsskiftet 2025/2026. Förutom planerna i Sydöstra Centrum har Balder byggplaner för ytterligare tre områden i Kungsbacka; Klovsten, Tölö och Forsbergen.

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan