De översta våningsplanen i Karlatornet.

Affär för två penthouse och observationsdäcket

För länge sedan köpte Ola Serneke ett av de stora penthousen högst upp i Karlatornet. Nyligen köpte en britt ett annat. Nu har Karlatornet AB och brittiska eventbolaget Bottaccio tecknat en avsiktsförklaring gällande försäljning av de två resterande penthouse-lägenheterna. Bottaccio har för avsikt att driva besöks-, event- och restaurangverksamhet i lokalerna. Avsiktsförklaringen omfattar även uthyrning av observationsdäcket i Karlatornet.

Därmed blir det endast två vanliga lägenheter högst upp istället för fyra som var den ursprungliga planen. Den 245 meter höga skrapan får fyra ”minitorn” högst upp som ursprungligen var tänkta som ett penthouse vardera. Nu får alltså två av dessa ett något annorlunda innehåll.

Försäljningsprocessen av penthousen har dragit ut på tiden, men får nu sin lösning.

Bottaccio är ett eventbolag med bas i London som verkar på en internationell arena. De bedriver verksamhet i egna lokaler i London, Milano, Florens, Rom och Madrid och arrangerar stora internationella event runt om i världen.

Nu blir Karlatornet på Lindholmen i Göteborg nästa adress för bolagets verksamhet.

Det är innebörden av den avsiktsförklaring som nu tecknats med Karlatornet AB, ett joint-venture mellan Serneke och Balder. Avsiktsförklaringen innebär att parterna ska formalisera ett avtal för ett 20-årigt hyreskontrakt gällande de två plan i Karlatornet (vån 68 och 69) som är avsedda för observationsdäck med restaurangverksamhet där allmänheten har tillgång. Hyresavtalet omfattar även lokaler avsedda för bland annat entréytor i de nedre våningarna i tornet. Den sammanlagda ytan uppgår preliminärt till 1 900 kvadratmeter.

Skybaren.

Vidare omfattar avsiktsförklaringen ett överlåtelseavtal gällande två penthouse-lägenheter i toppen av tornet på våning 71 – 73. De två lägenheterna ska nyttjas av Bottaccio för deras evenemangsverksamhet.

Överenskommen bashyra är 35 miljoner kronor per år för lokalen, med möjlighet till omsättningshyra. Det totala fastighetsvärdet för de två penthouse-lägenheterna uppgår till 129 miljoner kronor.

– Vi har under senaste året diskuterat en möjlig affär med Bottaccio, som har erfarenhet av dessa typer av anläggningar, och vi känner att detta är en part som vi vill skapa en framtid tillsammans med i Karlatornet. Extra kul är det såklart att en internationellt erkänd aktör inom branschen vill vara med och skapa en attraktiv besöksdestination i Karlatornet. Detta ger förutsättningar för en sorts upplevelse som kommer att bli riktigt unik, för göteborgarna såväl som för alla besökare utifrån, säger Ola Serneke, VD Serneke Invest.

– Vi är väldigt glada och stolta att få vara en del av den utveckling som sker i Karlastaden. Det finns ett stort intresse bland våra internationella kunder för Göteborg, en stad som erbjuder en rad spännande upplevelser. Nu ser vi stora möjligheter att tillföra ytterligare attraktion genom att skapa något riktigt bra i Karlatornet. Detta är ytterligare en milstolpe för Bottaccio i vår expansion i intressanta städer och länder. Vi har stor tilltro till Göteborg, säger Joseph D’Anna, styrelseordförande i Bottaccio Group.

Observationsdäcket, som är planerat att innehålla både utsiktplats, restaurang och skybar, samt eventytorna i toppen av tornet beräknas att stå klara för gäster till sommaren 2024.

Mäklarfirman ESNY och Daniel Sülla har agerat mäklare för avsiktsförklaringen gällande de två penthouse-lägenheterna.

Ola Serneke, Emelie V Edberg (Bottaccio) och Joseph D’Anna (Bottaccio).

Fler Nyheter från förstasidan

NCC: ”2022 har varit mer utmanande än väntat”

Tomas Carlsson om kontorsmarknaden: ”Vi kommer att sälja projekt först när vi upplever att marknadsnivån är acceptabel.”

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Tillbaka till förstasidan