Under 2023 färdigställdes 800 bostäder i Skellefteå.

1.600 nya bostäder på två år –Skellefteå vill växa mer

På två år har det byggts 1.600 bostäder i Skellefteå. Samtidigt har kommunen rekordstor inflyttning. Nu vill man växla upp men omvärldsfaktorer och investerares förlegade fördomar om Norrland hämmar utvecklingen.

Annons

– I Skellefteå har vi högkonjunktur, med en mängd av möjligheter för tillväxt och utveckling, men det är avgörande att vi kan tillföra nya bostäder, säger Patrik Larsen, mark- och exploateringschef i Skellefteå.

Förutom Sveriges storstadsregioner är det Skellefteå som upplever det allra högsta inflyttningstrycket. Aldrig tidigare har det flyttat in så många till kommunen som ifjol när Skellefteå växte med 2112 nya invånare. Rekordsiffrorna ställer stora krav på samhällsservice, infrastruktur och inte minst bostäder. Även om byggkranarna tornar upp sig som aldrig förr så har tillförandet av nya bostäder inte kunnat hänga med i samma utveckling som behovet på 1000 nya bostäder per år.

Det behövs aktörer som är villiga att satsa.

– En utmaning vi stöter på när vi söker kapital är att de som sitter på pengarna ofta befinner sig i Stockholm och har en föråldrad syn på Norrland. Vi önskar att de kunde se förbi det och ta del av vår utvecklingsprognos som är jättestark. Tyvärr blandas vi ofta ihop med satsningarna i Boden och Luleå, som är några steg bakom oss i utvecklingen. Vi befinner oss mitt i en intensiv expansionsfas – med Northvolt i full gång, och hela fabriken förväntas vara klar om två år. Trots att vi är betydligt längre fram i utvecklingen möts vi ändå av tveksamhet när det kommer till att locka investeringar till Skellefteå, säger Patrik Larsen.

Skellefteå är mitt i en period av stark tillväxt och utveckling.

– Vi har högkonjunktur när övriga Sverige har lågkonjunktur.

Skellefteå går mot strömmen på grund av de investeringar som görs, men klarar sig ändå inte utan att påverkas. Trots ett starkt intresse från byggbolag som vill bygga bostäder i området finns det en brist på tillgängligt kapital från investerare.

– Det här skapar en moment 22-situation där vi inte vill anvisa mark för bostadsbygge utan tillräcklig finansiering. Jämför vi situationen och hur den skiljer sig för bara två år sedan då räntorna var nästan noll så är det stor skillnad, säger han.

Sviktande konjunktur, höjda räntor, ökade råvarupriser spelar roll när byggaktörer räknar på projekt.

– Det innebär att avkastningskraven ökat, i dag krävs en mycket högre avkastning för att locka investerare, vilket har påverkat nybyggnadsprojekten på ett tydligt sätt.

Kommunala bostadsbolaget Skebo har gjort en stark insats som samhällsbyggare och visat vägen. Klockarhöjden, ett projekt med 155 bostäder, är bara ett exempel av nybyggen. Under 2024 förväntas Skebo expandera sin marknadsandel ytterligare. Projekten på Getberget och i Byske, Bureå och Burträsk förväntas då vara klara för inflyttning, vilket innebär att man tillför ungefär 250 bostäder av det totala antalet på cirka 700 bostäder som ser ut att bli färdiga 2024.

– Det ser ut som att vi kommer att hamna på den siffran. Under 2022 och 2023 var antalet byggstarter för få, och vi hade förväntat oss att det skulle öka till över 1000 bostäder innan vi drabbades av krig och inflation. I stället har det tvärstannat. Nu verkar projekten ligga närmare 2026, förutsatt att de påbörjas under 2024, säger Patrik.

En viktig insats för att möta utmaningarna inom bostadsbyggandet är att samarbeta med bostadsaktörer för att hitta kostnadseffektiva lösningar och underlätta för projekt att komma igång smidigt, menar Patrik Larsen.

– Det som är viktigt för oss är att utvärdera och i vissa fall justera kommunens markpriser och exploateringskostnader för att göra projekt mer attraktiva för investerare. Genom att erbjuda alternativ som tomträtter och uppskjuten betalning, tills hyresintäkterna börjar komma in, så försöker vi göra det mer lockande för investerare att satsa på bostadsprojekt i Skellefteå.

Han understryker att staden faktiskt växer med ett par tusen invånare per år och att behovet av bostäder är akut.

– För att möta den växande efterfrågan behöver vi bygga betydligt fler bostäder än vad som gjorts hittills. Behovet kommer att fortsätta öka, och det är avgörande att vi lyckas möta detta behov för att undvika negativa konsekvenser som ökad arbetskraftsbrist och bristande tillväxt. Kan människor inte bo någonstans är det svårt att locka hit dem. Vi har trots allt hög tillväxt och en stark utveckling och vi hoppas att det ska leda till att planerade bostadsprojekt tar fart och att vi lockar nya. Det är vårt huvudfokus just nu, säger Patrik Larsen.

Missa inte! Bostadsdagen 2025

Den 5 mars är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2025. Seminariet äger rum på Hotel Birger Jarl, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Annons

Fler Nyheter från förstasidan

Konkurs hotar planer för 580 studentbostäder

Kan vara sista spiken i kistan för projekt mitt i ett köpcentrum.

Bakslaget: Tullnära bostadsprojekt läggs ned

För höga kostnader sänker planer på 1.300 bostäder.

Fem i kamp om att vinna Årets Affärskonsult

En jury om tio personer har korat årets vinnare. Läs vilka som har möjlighet att vinna,

Unik möjlighet: Fastighet på Skeppsbron till salu

Fastigheten har en av Stockholms vackraste fasader. Väljer att sälja efter 25 år.

Corem i startgropen för 70.000 kvm

Bildextra: Byggstart om två-tre år för bostäder och kommersiella lokaler i oerhört centralt läge.

Köper Barkarby outlet

Första förvärvet i Sverige. Berättar för FV om framtidsplanerna. Nya chefen har jobbat med området sedan 2008.

Fem i kamp om att vinna Årets Lokalkonsult

Vinnaren offentliggörs i Fastighetsvärldens magasin måndagen den 9 december.

Säljer 60.000 kvm för 600 mkr – fick fler än tio bud

Välkänd aktör säljer fullt uthyrd logistikbyggnad.

Tio dagars betänketid – nu tar duo över Waxholms Hotell

”Konceptet bygger på party, glädje och värme”. Fastigheten är till salu.

Öppnar flaggskeppsbutik i Sturegallerian

Hyllade kedjan återvänder och intar en större butikslokal än tidigare.

Resona, Kaminsky, Ritorp, Solna, Bostäder.

Får markanvisning för 250–300 bostäder i Solna

Ytterligare en markanvisning för hyresrätter i Solna.

Skola får köpa loss anrik fastighet mitt i Stockholm

Upplåten med tomträtt sedan 1924 med en årsavgift på 100 kronor. Prislapp nu: 77,5 miljoner.

Villkoren för Inteas börsintroduktion klara

Intea har med sig fem Cornerstoneinvesterare i emissionen. Läs om detaljerna.

Tillbaka till förstasidan