Porträtt

Penser och fastigheter

Förmögenhetsbyggare: Få finansmän har klarat att parera så tuffa smällar som risktagaren Erik Penser. Fastigheter har både stjälpt och hjälpt honom. Hans fokus ligger dock på den egna banken, Sveriges enda privatägda bank.

För de flesta är nog namnet Erik Penser fortfarande synonymt med aktieklipp på 70- och 80-talet, och förstås det stora fallisemanget i början av 90-talet då Nordbanken plockade av honom det mesta av tillgångar. Och kanske allra mest för de ord bankens ordförande Björn Wahlström yttrade: ”Penser är slut. Han är pank, han är färdig.”

Den gången var det hög belåning och fastigheter som fällde honom, dock inte hans egna fastigheter utan andras – som grävde stora hål i det finansbolag han kontrollerade.

Erik Penser tycker om fastigheter. Men han tänker då främst på mark och den stora lantgård han äger i Storbritannien. Det är över 30 år sedan han flyttade från Sverige så han är numera fast rotad på den engelska landsbygden, men befinner sig i Sverige sex– sju dagar per månad.

– Det känns bra, tryggt, att stå på sin egen mark. Det är en väldigt skön känsla.

Gården Compton Beauchamp är en mycket stor lantbruksfastighet och ligger i Oxfordshire, ungefär tio mil väster om London. Den är numera helt inriktad mot spannmålsodling där man är en av Storbritanniens tio största odlare. Men under ett tiotal år höll Penser även grisar.

– Jag hade grisar i elva år, men under tio år av dessa gick det med förlust så det var ingen idé att fortsätta. Men jag saknar det lite, särskilt vår mycket tama gris Oskar som höll till lika mycket inne i bostadshuset som i stian.

Penser berättar målande om grisen som ofta rymde och att det allt som oftast slutade med att han tillsammans med frun Lillemor fick åka iväg och hämta tillbaka rymlingen med bil. Det ger onekligen en spännande och lite oväntad bild av finansmannens vardag.
Efter så lång tid är han väl igenkänd på bygden men det är sällan eller aldrig som han besöker den lokala puben.

– Jag tycker inte om öl.

Den enda renodlade fastighetsaffär Erik Penser säger sig ha gjort avsåg förvärvet av Electrolux huvudkontor och gamla fabrikslokaler på Lilla Essingen i Stockholm. Året var 1979 och en dag ringde Electrolux ordförande upp, den legendariska Hans Werthén, och frågade om Penser inte kunde tänka sig att förvärva fastigheten.

– Han ville bättra på resultatet och tydligen ansågs jag vara en av få som kunde slå till direkt utan diverse tidskrävande analyser.

Det blev affär och för 135 miljoner förvärvades komplexet i något som var en av de största fastighetsaffärerna under 70-talet. För Penser blev det en lyckad affär när han några år senare sålde vidare fastigheten till Skandia med god vinst. Men även köparen var nöjd.

– Varje gång jag träffade Skandias vd Björn Wolrath berättade han att det var det bästa fastighetsköp han någonsin gjort.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #5–6/2009.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan