Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Eva Landén

Född:
1965 i Fagersta.

Bor:
Stockholm.

Utbildning:
Civilekonom vid Uppsala universitet.

Aktuell:
Gör sitt nionde år som vd på Corem.

Om branschen:
”Fart och fläkt! Samtidigt som vi har ett stort ansvar för samhällsutvecklingen.”

Karriären i korthet
1988–2000: Revisor vid Pricewaterhouse.
2000–2008: Finanschef hos Bonnier Fastigheter.
2009–2012: Finanschef hos Corem.
2011: Styrelseledamot vid Klövern.
2012: Vd för Corem.

Visa faktaruta

Vid Armémuseum på Riddargatan är det osedvanligt stilla. Det är speciella tider, en pandemi, och museet är stängt. Knappt en människa syns till, men i en utav flyglarna sitter Eva Landén, vd för Corem sedan 2012. Där finns bolagets kontor – just nu sparsamt bemannat i enlighet med coronarestriktionerna.

– Jag bor i stan och har promenerat hit, förklarar hon när vi slår oss ner med varsin kopp kaffe i ett rymligt konferensrum.

Hon har varit med på Corems resa från starten, borträknat fyra månader, och tog plats som ekonomichef i mars 2008. Hon var nummer två på plats, nummer ett var den betydligt mer offentlige Rutger Arnhult, som än i dag sitter i styrelsen, men avser att lämna sitt uppdrag i mars i år för att i stället bli styrelseordförande i Castellum.

Bolaget ligger onekligen dess vd varmt om hjärtat.

– Det känns som att det här är … Inte min baby, kanske, men det är klart att bolaget betyder mycket, säger Eva Landén.

Sommaren 2009 noterades bolaget på Nasdaq, och programbeskrivningen har hela tiden varit i stort sett densamma. Corem ska jobba med lager och logistik, och ska äga och förvalta fastigheterna själva.

Principen för tankarna till det engelska uttrycket ”keep on keeping on”.

– Där och då var vi inte så många som jobbade med lager- och logistikfastigheter. Och när bolaget var knappt ett år gammalt skedde Lehmankraschen. Men vi fortsatte att gneta på. Vi har en metod som handlar om att genomföra förvärv och tilläggsförvärv samt jobba med projektutveckling, uthyrningar och förvaltning. Vi är metodiska. Gör planer, målsätter och följer upp. Det är A och O, säger Eva Landén.

De försäljningar man har gjort handlar inte om snabba klipp, utan om att renodla, förklarar hon. Efter jätteförsäljningen för 4,2 miljarder på 13 orter till Blackstone sommaren 2019 har Corem renodlat ägandet till att handla primärt om stadsnära logistik och lager i de tre stora svenska städerna samt i logistiknavet Jönköping.

Försäljningen till Blackstone, som nu blir en stor konkurrent, har hon inga problem med att försvara.

– Det är en ny konkurrens, absolut. De är stora, har mycket kapital och kommer gärna in och köper stora portföljer. Det kan vi också göra, och vi är ute efter att fortsätta växa. En stor skillnad mellan oss och dem är att vi har egen personal i alla led. Vi har egna tekniker och förvaltare ute i fastigheterna. Det har alltid varit vår strategi, eftersom vi på så sätt lär oss mer om kunden och marknaden. Vi är ute i myllan och har koll.

Corem har ett stort ägande i två stora spelare på marknaden i form av Klövern och Castellum. Det är inget som påverkar Corems verksamhet i grunden, menar Eva Landén. Corems plan är att hålla kursen och fortsätta växa. Det viktiga är generera en avkastning till aktieägarna genom att skapa avkastning på eget kapital.

– Ägandet ger möjligheter i form av att vi kan skapa en bra avkastning. Den stora försäljningen till Blackstone gav oss ett överskott som vi kunde investera i aktier i Castellum, säger Eva Landén.

Logistik är onekligen det nya svarta i fastighetsbranschen och det är dit många springer. Från rutinerade Eva Landén och Corems håll ser man ingen mättnad på marknaden. Många av de nya stadsdelar som byggs har en avsaknad av logistik i planeringen, menar hon.

– Man vill bygga en stad med bostäder men glömmer bort logistiken och lagerlokalerna. Men de behövs fortsatt, man kan inte bara bygga bostäder.

Eva Landéns väg till vd-posten på ett börsnoterat fastighetsbolag är inte helt traditionell. I hennes familj finns inga fastighetsägare, eller för den delen någon som haft en hög post inom näringslivet. Tar man en tidsmaskin tillbaka till 1970-talet, då hon växte upp, för att hälsa på Eva Landén så träffar vi henne i Fagersta, en av Västmanlands klassiska bruksorter.

I henne fanns viljan att skaffa sig en universitetsutbildning, så hon flyttade därifrån så fort skolan var avklarad. Men först hann hon dansa i folkparken i Norberg och skaffa ett av sina första jobb i en korvkiosk, IP-kiosken, vid ortens centrala mötesplats: Västanfors Idrottsplats, där bygdens stolthet Västanfors IF, kallade ”Fläkten”, flög fram på skridskor och sköt en liten orange boll i mål.

– När det var bandymatch så fanns det mycket att göra i kiosken. Inte minst då bortalaget la mängder av beställningar efter matchen att ta med i bussen. Det var väldigt kul att jobba där, och jag brukade hoppa in på sommarloven även efter att jag flyttat för att plugga i Uppsala, berättar hon.

Vad bär man med sig från en uppväxt långt ifrån CBD och miljardinvesteringar? Det enkla svaret är en känsla för hårt arbete. Något som Eva Landén bekräftar finns i henne.

– Jag har jobbat hårt sedan åttonde klass. Det var viktigt att vara självständig och stå på egna ben, säger hon.

Men någon för regionen utmärkande gnällig dialekt hörs inte när hon lägger ut texten.

– Jag har faktiskt inte tränat bort den, utan det har bara blivit så. Det kan hända att jag faller in i den när jag är tillbaka och hälsar på, säger hon.

Hon var ung när hon anlände till Uppsala för att studera 1984, som den första i familjen att läsa vidare. Ekonomistudier stod på agendan, och hon beskriver tiden som rolig med inslag av det traditionella studentlivet på nationerna. Hon blev kvar en termin extra och pluggade engelska och juridik.

– Det var blandade åldrar på civilekonomutbildningen, och jag var bland de yngsta. Jag trivdes jättebra där, säger Eva Landén.

Efter examen 1988 blev det jobb som revisor hos Pricewaterhouse, i dag PwC. Ett första uppdrag inom näringslivet som var mycket lärorikt.

– Det var en fantastisk skola, man fick göra det mesta. Som revisor fick jag träffa en väldig massa olika människor och se mängder av olika verksamheter. Man var i stort sett hela tiden ute hos kund. Jag var där i tolv år och hann föda två barn under tiden.

Revisorsbakgrunden, som inte tillhör den vanliga bland fastighetsbolagens vd:ar, men som hon delar med Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs, är något hon drar nytta av i rollen som hon har i dag.

– Man fick lära sig hur företag fungerar från grunden, säger Eva Landén.

”Jag och Rutger kompletterar varandra väldigt bra och jobbar bra ihop eftersom vi har olika erfarenheter och personligheter”

Att karriären år 2000 gick vidare till fastighetsbranschen och en chefsroll på Bonnier Fastigheter beskriver hon lite som en slump. Någon fastighetsdröm fanns inte, men hon trivdes snabbt.

– Det var jättekul, men jag kunde inte jättemycket om fastighetsbranschen då. Jag gjorde det mesta även där och fick lära mig. Jag jobbade också med en industriverksamhet med bolag i Polen, Baltikum och Danmark. Jag var vd:ns högra hand i det jobbet, hjälpte till i styrelsearbetet och hade ett brett uppdrag, vilket gjorde det väldigt stimulerande. Jag bara fixade det, liksom, berättar Eva Landén med ett skratt.

Därifrån var steget inte helt onaturligt till det då nya Corem, där Rutger Arnhult blev den nya chefen.

– Då gällde det att bygga upp bolaget och hela organisationsstrukturen. Jag och Rutger kompletterar varandra väldigt bra och jobbar bra ihop eftersom vi har olika erfarenheter och personligheter. Ett av de första uppdragen var att notera Corem på Nasdaq samtidigt som det pågick fastighetstransaktioner. Vi blev snabbt ett riktigt bra lag, alla vi som jobbade ihop då.

2012 blev hon vd för Corem. En något omtumlande tid. En kvinnlig vd var vid tiden fortfarande något relativt ovanligt.

– Några av de andra tjejerna som blivit vd har beskrivit det som att hamna i en torktumlare. Riktigt så var det inte för mig, men jag hade inte fattat att det skulle bli en sådan stor grej i media. Plötsligt ringde Aftonbladet. Jag var lite chockad över allt hallaballo. Det var bara att bita ihop och göra det jag alltid gjort – jobba hårt och visa resultat, säger Eva Landén.

Eva Landén anställdes vid Corem som finnanschef 2009. Tre år senare utsågs hon till vd för det börsnoterade bolaget.

Kaffet har hunnit drickas upp för ett bra tag sedan. Det är dags att flytta sig ut i verkligheten, där de faktiska fastigheterna finns. Vi åker genom Stockholm och passerar den framväxande Barkarbystaden innan vi möts i industriområdet Veddesta. Fastigheten Veddesta 2:79 har under de senaste två åren ändrat skepnad eftersom att två hyresgäster behövde nya lokaler. Projektet innebär 7 700 tillkommande kvadrat­meter moderniserade lokaler för Aritco och MTAB.

De sistnämnda ska enligt plan flytta in i ett helt nytt lager om tre våningar under andra kvartalet i år.

Vid vårt besök arbetas det för fullt, och Eva Landén rör sig vant bland det organiserade byggkaoset iförd väst och hjälm. Det är uppenbart att detta är något hon saknat under pandemin, då ledningens besök ute bland kunderna varit begränsat.

– Det är ju det här som är kul!, slår hon fast med en omisskännlig glädje

Att se en kunds ökade behov, och kunna tillfredsställa det tillsammans med duktiga kollegor, är arbetets centrala del.

Det teamwork som det innebär att arbeta med projekt är någonting som hon brinner för.

Hur är du som chef?

– Det ska så klart andra svara på egentligen. Jag försöker leda arbetet, och jag tror mycket på laget framför jaget, man måste göra saker och ting tillsammans. Man kan inte jobba själv, utan det handlar om att omge sig med duktiga medarbetare och få ut det bästa ur dem. Vi har högt i tak i vår ledningsgrupp och har inga stängda dörrar här på kontoret.

Hur har pandemin påverkat ditt arbete som vd?

– Klart att det har varit och är en osäkerhet när man känt att man inte vet vad som komma skall. Och det har varit många samtal med våra kunder, men generellt har vårt segment klarat sig bra jämfört med andra. Vi är inte de som är mest drabbade, även om vi haft några konkurser. Men då har vi lyckats hyra ut ganska snabbt och en del korttidsuthyrningar.

– I rollen som vd är det ibland tufft när man inte får träffa alla och se hur de mår. Men i ett mindre bolag som vårt är det lättare, vi har 60 anställda och jag vet vilka alla är på företaget.

Du är styrelsordförande i statliga Specialfastigheter och sitter även i styrelsen Klövern, hur är det?

– Jag tycker det är jättekul och intressant. Just Specialfastigheter är ett väldigt speciellt segment av fastigheter som utvecklas hela tiden.

Finns det någon person som betytt extra mycket för ditt yrkesliv genom åren?

– Rutger Arnhult med sin drivkraft. Den är beundransvärd.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Tillbaka till förstasidan