Porträtt

Tvingas möta framtiden

Det ständiga pratet om att Västra city, som växer fram runt Centralstationen i Stockholm, hotar ”gamla” östra delen med Gyllene Triangeln, ger Ivo Stopner inte mycket för.

– Vi är inte oroliga. Vi tror att bank- och finanscentrum kommer att finnas i östra city även framöver. Jag tror inte att det kommer bli särskilt stora förändringar. I Gyllene Triangeln finns deras kunder och här har de sina traditionella lägen. Men självklart är det så att vi måste utveckla den här stadsdelen i samma takt som Västra city utvecklas. Konkurrensen ökar och det innebär att vi måste bli bättre.

Hufvudstadens fastighetsbestånd är litet till antalet (29 fastigheter). Men husen finns numera endast i de bästa lägena, vilket ändå gör bolaget till en av landets största fastighetsägare sett till värdet. Åtta av fastigheterna härstammar från de första åren efter bolagets bildande med  Ivar Kreuger i spetsen, 1915. Beståndet värderades vid halvårsskiftet till 18,2 miljarder kronor och börsvärdet var cirka 11 miljarder i mitten av oktober, vilket är det högsta bland fastighetsbolagen.

Från att ha haft nästan globala ambitioner har Hufvudstadens bestånd koncentrerats rejält geografiskt. Efter avyttringen av WTC i Stockholm krympte bolagets bestånd i västra city rejält.

– Vi lämnade WTC, inte området. Vi bedömde att det var en väldigt bra affär för aktieägarna. Vi är inga huskramare. Det fanns vid tidpunkten ett stort intresse för fastigheten från alla jordens hörn och dessutom fanns tomträttsregleringen framför oss år 2010.

– Vi kan absolut tänka oss att förvärva fastigheter i närheten av de fastigheter som vi har kvar i västra city, säger Stopner.

Bolaget har stabila finanser, starka ägare och kan slå till om rätt objekt dyker upp på marknaden.

– Vi behöver inte gå till bankerna och knacka på dörren och skrapa med foten. Vi har bra bankkontakter – och när andra inte kan förvärva så kan vi göra det.

Det mesta hos Hufvudstaden, precis som hos många andra fastighetsbolag, handlar idag om projektutveckling. Ivo Stopner visar Fastighetsvärlden runt i fastigheten Rännilen 18, i hörnet Birger Jarlsgatan och Smålandsgatan, som genomgår en totalrenovering för ett par hundra miljoner kronor och som ska vara klar vid årsskiftet. Ännu finns inga klara hyresgäster och uthyrningsarbetet sker i en svag lokalhyresmarknad. Stopner vill inte ge någon närmare kalkyl för hur snabbt investeringarna ska vara återbetalda för det specifika huset, som även kallas ”Stockholms första kontorshus”.

– Vi räknar inte på det sättet. Vi gör ett projekt som kommer att bli ett av de bästa och ett av de mest attraktiva. Det är det som är Hufvudstadens varumärke. Vi satsar på långsiktig kvalitet och med jämna mellanrum gör vi stora insatser i våra hus. Vi gillar att föra in våra fastigheter i framtiden.

Flera bärande väggar har rivits och ersatts med stålpelare, vilket möjliggör en öppen planlösning. Den tidigare yteffektiviteten medförde strax under 30 kvadratmeter per anställd. Framöver blir det 15 kvadratmeter per anställd, alltså kan hyresgästerna få in dubbelt så många anställda som tidigare. Huset utrustas med fler och bättre hissar samt den nyaste tekniken. Men Stopner är dämpad när det gäller förväntningarna på hyresnivån.

– Nivån  kommer att börja på en fyra.

Bolagets högsta hyror idag ligger på 5000–5500 kronor per kvadratmeter. Hyresgästen som ska ersättas i Rännilen är ABN Amro (Alfred Berg) som hösten 2008 lämnade huset. Stopner hoppas ha fastigheten fullt uthyrd om ett år, troligen till ett flertal hyresgäster.

Den fullständiga intervjun går att läsa i Fastighetsvärlden #10/2009

Annons

Fler Porträtt

Porträtt

Leder ny offensiv

Folksamsgruppens nya fastighetsdirektör Jonas Bjuggren laddar för nya affärer och berättar om sitt ledarskap. Lång intervju ur Fastighetsvärlden nr 5/2024.

Porträtt

Hon rustar Sverige

Maria Bredberg Pettersson är högsta chef hos en av Sveriges största fastighetsägare, Fortifikationsverket, och har hyresgäster som Försvars­makten, Polismyndigheten och FOI.

Porträtt

Ständig förändring

Osentimental. Einar Janson lever inte i det förflutna utan vill hela tiden utveckla verksamheten. Som grundare och vd på Titania söker han möjligheter där andra bara ser problem.

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Tillbaka till förstasidan