Nya bullerregler gör det lättare att bygga bostäder

Annons

SABO positivt. Regeringen har beslutat om en förordning om trafikbuller vid bostadsbyggnader. Förordningen innehåller riktvärden för omgivningsbuller vid bostadsbyggnader och ska tillämpas både vid bedömningar enligt plan- och bygglagen och enligt miljöbalken.

– Vi har nu fått en ny, väl avvägd bullerförordning på plats som möjliggör byggandet av fler små lägenheter för unga och studenter och som samtidigt ger ett bra skydd för miljön och människors hälsa, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Förordningen innebär sammantaget ett enklare, tydligare och mer förutsägbart regelverk jämfört med idag. Det blir lättare att bygga mindre lägenheter, eftersom måttligt ökade bullernivåer vid den exponerade fasaden tillåts. Tillåten nivå för små lägenheter blir upp till 60 dBA ekvivalent ljudnivå och det ställs inget krav på en ljuddämpad sida. Den nya förordningen innebär även att buller från spårtrafik och vägar inte bör överskrida 55 dBA ekvivalent ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad för bostäder som är större än 35 kvm, och 50 dBA ekvivalent ljudnivå samt 70 dBA maximal ljudnivå vid en uteplats om en sådan ska anordnas i anslutning till byggnaden. Om de nämnda riktvärdena vid en bostadsbyggnads fasad överskrids bör en ljuddämpad sida åstadkommas.

– Den nya bullerförordningen och regeringens bostadssatsning på 6,7 miljarder innebär stora steg i rätt riktning för att komma till rätta med bostadsbristen i Sverige, säger bostadsminister Mehmet Kaplan.

Kurt Eliasson VD för bransch- och intresseorganisationen SABO:

– Beskedet från regeringen är positivt, det underlättar byggandet av hyresrätter. SABO har precis öppnat för avrop av prispressade små hyresrätter, Kombohus Mini. Det är ettor och tvåor till 25 procent lägre pris än övriga marknaden. Ändrade bullerregler är ett steg i rätt riktning för ökad nyproduktion.

– I mina samtal med både förra och nuvarande regering har jag tryckt på frågan om ändrade bullerregler eftersom de i vissa projekt kunde få effekten att vi enbart kunde bygga 50 lägenheter istället för 100. Ett svårt hinder för möjligheterna att vara med och bygga bort bostadsbristen, säger Kurt Eliasson.

Exakt hur de nya nivåerna kommer att påverka allmännyttans möjligheter att bygga fler hyresrätter ska SABO nu analysera.

– De allmännyttiga bostadsföretagen kommer fortsätta bygga bostäder med god kvalitet och med rimliga hyror. Ramavtalen SABOs Kombohus Bas, Plus och Mini har underlättat för företagen att få ihop den ekonomiska kalkylen. Om vi dessutom får smidigare planprocesser skulle vi snabbare kunna bygga bort den alarmerande bostadsbristen, säger Kurt Eliasson.

Fastighetsvärlden Idag 2015-04-12

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan