Pandox köper Hotellus

Annons

Pandox utökar sitt fastighetsbestånd rejält genom att lägga ett bud på Hotellus. Det bestånd som köps in värderas till 2175 Mkr och innehåller 16 hotellfastigheter. Av dessa är 8 belägna i Sverige, tre i Tyskland, tre i Belgien, en i Danmark och en i England. Antalet rum uppgår till 3589 och den sammanlagda ytan till ca 224223 kvm. Proforma för 1999 innebär förvärvet en förbättring av resultatet per aktie med 12 öre och av kassaflödet med 7 öre per aktie. Synergieffektern bedöms uppgå till ca 5-7 Mkr och dessa bör uppnås inom en period på 12-18 månader. Det motsvarar alltså en förbättring av resultatet med ytterligare ca 25 öre per aktie. Förvärvet av Hotellus sker genom en till Hotellus ägare riktad nyemission om 9,9 miljoner aktier samt 104 Mkr kontant. Kontantdelen lånar Pandox upp. Den riktade nyemissionen innebär att nya stora ägare dyker upp i Pandox. Scandic Hotels glider nu upp som största ägare med ca 20,8 procent av aktierna i Pandox, Nordisk Renting hamnar på en tredje plats bland ägarna med 9,8 procent och Länsförsäkringar Wasa Liv lite längre ned med 4,3 procent. Scandic blir också en dominerande samarbetspartner till Pandox, ca 47 procent av hyresintäkterna kommer från Scandichotell, därefter SAS/Radisson och Holiday Inn med vardera 17 procent. Affären innebär inte enbart att beståndet närapå fördubblas i marknadsvärde, det är också startskottet för en ny strategi där Pandox även öppnar för förvärv utanför Norden. Det geografiska området utökas till Norra Europa till vilket Pandox räknar Österrike, Schweiz, Tyskland Benelux, Storbritannien samt förstås Norden. Andra förändringar avser storleken på hotell samt på mågruppsinriktningen. Hotellstorleken ska fortsättningsvis vara över 100 rum, tidigare var det minst 75 rum som gällde. Målgruppen utökas från affärsresenärer till att också omfatta turister. Det senare görs med bakrund av att hotellbranschen utanför Sverige har en relativt stor andel av beläggningen från turister.

Fler Nyheter från förstasidan

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Tillbaka till förstasidan