The Eight Washington I Bellevue, USA.

Skanska hyr ut 35.000 kvm kontor

Skanska har tecknat ett långt hyresavtal för cirka 48.900 kvm i kontorsbyggnaden The Eight i Bellevue, i Seattle-området, i staten Washington, USA, varav 14.150 kvm utgör parkeringsplatser. Med detta kontrakt är 72 procent av ytorna nu uthyrda och det gör det till den största uthyrningen någonsin för bolaget.

Annons

Hyresgästen förväntas tillträda lokalerna i början av 2025.

The Eight, som är beläget i centrala Bellevue, i korsningen mellan Northeast 8th Street och 108th Avenue Northeast, är Skanskas enskilt största kontorsinvestering någonsin. Det 67.800 kvadratmeter stora kontorshuset inkluderar fyra plan med parkeringsplatser för hyresgästerna.

Projektet har uppnått WiredScore Platinum och Salmon-Safe-certiferingar och aspirerar på LEED Platinum-, Fitwel- och SmartScore-certifieringar. Byggnaden är utvecklad och uppförs av Skanska med beräknat färdigställande under 2024.

The Eight är Skanskas sjätte utvecklingsprojekt i Seattle-området i nordvästra USA, och det andra projektet i Bellevue sedan starten av den kommersiella utvecklingsverksamheten i delstaten Washington under 2011.

Bellevue har 150.000 invånare och ligger drygt en mil öster om Seattle. Staden hamnat ofta i topp i amerikanska undersökningar om var det är bäst att bo och att starta företag. Det var här Jeff Bezos startade Amazon 1994 – i sitt garage vid sin bostadsfastighet vid Lake Washington. Den bostadsfastigheten har för övrigt i dagarna lagts ut till försäljning av nuvarande ägare, för 2,3 miljoner dollar. Byggnaden genomgick en större renovering 2001, efter att Bezos flyttat ut, och har till stora delar förändrats – och det gäller även garaget. Huvudkontoret höll bara till i går eget i några månader. Därefter gick flytten till centrala Seattle.

Största arbetsgivare i Bellevue är Microsoft och T-Mobile, med Amazon numera på tredje plats (bolaget har under de senaste åren återvänt med etableringar).

Uthyrningen av Skanska i Bellevue är rejäl, men Fastighetsvärlden har tidigare berättat om ännu större kontorsuthyrningar av Skanska. Sommaren 2020 hyrde bolaget ut hela 47.000 kvm i kontorsskrapan Generation Park Y i Warszawa.

Bland Skanskas tidigare större kontorsuthyrningar finns 30.000 kvm till PwC i Boston, 23.000 kvm till PTC i samma stad, 26.500 kvm till Waste Management i Houston, 20.000 kvm till Bank of America i samma Texasstad. I Seattle har Skanska hyrt ut 20.000 kvm kontorsyta till rekryteringsfirman Indeed.

På den svenska topplistan kan Fastighetsvärlden bland annat nämna förhyrningarna på Kungsholmen till Skandia om 30.000 kvm (2007) och till Nordea om 24.000 kvm (2012).

The Eight Washington.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 2.800 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan