AMF överväger att sälja tre citygallerior

Fastighetsvärlden kan berätta att AMF Fastigheter överväger ytterligare storförsäljningar i centrala Stockholm. Bolaget har sedan någon vecka via smala försäljningsprocesser, sonderat intresset för att sälja de tre citygalleriorna Fältöversten, Ringen och Västermalmsgallerian.

Annons

Enligt uppgift till FV är det JLL som har försäljningsuppdraget.

AMF Fastigheter förvärvades de tre citygalleriorna i ett paket i slutet av 2011 för 3,0–4,0 miljarder kronor, enligt FV:s bedömning då, från RBS som några år tidigare tagit över dessa från Boulbee som i sin tur köpte dessa från Stockholm stad 2007.

Det handlar om tre populära innerstadsgallerior. Fältöversten ligger vid Karlaplan på Östermalm och innehåller 18.000 kvm uthyrbar area. Ringen ligger vid Skanstull på Södermalm och har 17.000 kvm lokaler och Västermalmsgallerian finns vid Fridhemsplan på Kungsholmen och erbjuder uthyrningsbara ytor om 10.000 kvm.

 

De tre handelsplatserna har totalt 170 butiker, kaféer och restauranger, enligt AMF Fastigheter.

– Det finns i nuläget inget beslut om att sälja malmgalleriorna, vare sig tillsammans eller var för sig. För närvarande sonderar vi marknaden och utvärderar möjligheten för att se om rätt köpare finns. Vi vet att många är påverkade av en orolig och avvaktande marknad. För oss som är obelånade jobbar vi för att skapa värde långsiktigt, vi är inte nödgade att sälja. Detta är en del av en mer långsiktig strategi, säger Fredrik Ronvall, fastighetsinvesteringschef på AMF Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är strategin i första hand att sälja de tre galleriona som enskilda objekt i olika affärer. I dagens ekonomiska klimat anses det för svårt att hitta en och samma köpare till samtliga tre.

AMF Fastigheter har gjort större investeringar i främst Ringen och Fältöversten.

AMF Fastigheter sålde i maj 2023 en tredjdedel av innehavet, till ett jv-bolag, i stora Gallerian i city till AP7 för 7,4 miljarder kronor. AP7 har där en option att öka till 49 procent inom 18 månader efter köpet. Inom segmentet äger AMF Fastigheter även fastigheten med Mood Stockholm.

– Våra investeringar och vårt åtagande i staden är långsiktiga. Allt vi gör syftar till att skapa långsiktig avkastning till AMF:s fyra miljoner pensionssparare genom att aktivt förvalta och utveckla fastigheter samt undersöka möjligheten till nya förvärv, avyttringar och investeringar. Detta arbete gör vi kontinuerligt. Det är mot den bakgrunden som vi återkommande för dialog med externa rådgivare, som JLL i detta fall, fortsätter Fredrik Ronvall.

AMF Fastigheter har stora delar av sitt bestånd i Mood-kvarteret (där man nu investerar i fd EY-huset) och har även ett stort bestånd i Marievik där man har stora stadsutvecklingsplaner.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

"Omvandlingen i norr är ingen fluga"

Helene Hellmark Knutsson (S), landshövding i Västerbotten med flera diskuterade återindustraliseringen av Norrland.

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Infrahubs säljer 20.000 kvm nytt till Blackrock

Parterna har hittat varandra i ännu en transaktion.

Besqab varslar 25

”Det är ett tråkigt besked att ge men ett viktigt steg”.

Kedja med 12 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS. FV berättar om drabbade fastighetsägare.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Tillbaka till förstasidan