Johan Brisvall, vd Markanvisning.se.

Sjunkande priser i markanvisningar

Det syns allt fler tecken på att kommunernas markpriser sjunker med anledning av det skiftande ekonomiska läget, uppger Markanvising.se. Dessutom blir det vanligare att investerare drar sig ur markanvisningsavtal. För FV berättar Johan Brisvall, vd, mer om utvecklingen under årets tre första kvartal.

Annons

Efter tre kvartal kan bolaget konstatera att de högsta prisnoteringarna under 2022 noterades i början av året. Vid en direktanvisning i Alvik i Stockholm noteras årets hittills högsta pris för flerbostadshus, 31.000 kr/kvm ljus BTA, vilken beslutades en vecka före Rysslands invasion av Ukraina.

För småhus noteras toppar på 35.750 kr/kvm ljus BTA i Göteborg och 34.200 kr/kvm ljus BTA på Lidingö, med inlämningar i början av april respektive februari, enligt statistik från Markanvisning.se.

– Fyra av de fem högsta prisnoteringarna för flerbostadshus hittills i år har antingen beslutats i januari eller februari. Vi ser också en viss tröghet i systemet kring prisnoteringar eftersom kommunernas utvärdering av markanvisningstävlingar tar lång tid. Ett tydligt exempel är det högsta priset under Q3 för flerbostadshus som noterades i Norrtälje hamn. Det undertecknade markanvisningsavtalet var resultatet av en markanvisningstävling med inlämnade bud i juli 2021”, säger Johan Brisvall, vd på Markanvisning.se.

Jämförs snittpriserna för markanvisade flerbostadshus inom Stockholms stad under årets första tre kvartal med motsvarande period under 2021, är priserna nu 20 procent lägre. Det kan ses som en fingervisning om i vilken utsträckning markpriserna påverkas.

– Det beslutas vanligtvis om flest markanvisningar i Stockholms stad under det fjärde kvartalet, så det är först med ett helårsperspektiv vi kan dra definitiva slutsatser om prisförändringarna. Dessutom skiljer sig marknader kraftigt åt och hur utvecklingen ser ut i Stockholm behöver inte motsvara förändringar i andra geografiska områden, säger Brisvall.

Han konstaterar att många kommuner inte har hängt med i värdeutvecklingen för sin mark de senaste åren. Han ser exempel på hur byggaktörer som tilldelas mark i en kommun, också kan tilldelas mark i en annan likvärdig kommun och med motsvarande läge, för fem gånger priset. Kommuner som befinner sig i kraftig tillväxt behöver se över sitt arbetssätt med värderingar, enligt Johan Brisvall.

Ytterligare en indikator på den föränderliga pristerrängen återspeglas i byggaktörers förmåga att kunna stå vid sina lämnade prisanbud i markanvisningstävlingar.

Markanvisning.se har sett tävlingar under årets andra halva där kommunen inte kommer till avslut eftersom utsedda vinnare väljer att tacka nej till att teckna markanvisningsavtal. Det är ageranden som är logiska i en vikande konjunktur samtidigt som det påverkar byggaktörernas trovärdighet negativt i kommande förhandlingar om markanvisningar.

– Projekt med en färdig detaljplan och nära byggstart är mindre attraktiva än de vars genomförande ligger längre fram i tiden, där Norrtälje är ett exempel. Intresset för tidiga skeden är fortsatt stort, men vi ser skillnader mellan projektens förutsättningar och branschens betalningsvilja, säger Johan Brisvall.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan