Skissfoto över 105 Victoria Street, SW1. Illustration: DBOX för BentallGreenOak

Alecta investerar drygt 1 miljard mitt i London

Alecta investerar drygt 1 miljard svenska kronor i 105 Victoria Street, London, som ska bli Storbritanniens största klimatneutrala kontorsfastighet. Fastigheten ligger nära Victoria station och Buckingham Palace.

Annons

FV summerade i en stor kartläggning i magasinet Fastighetsvärlden nr 9/2021 att svenska fastighetsägare kontrollerade fastigheter utomlands som var värda 687 miljarder kronor. Tillgångarna fanns i 28 länder och Alecta var den tredje största fastighetsinvesteraren utomlands.

Alectas investering nu i London görs via en co-investering tillsammans med WELPUT och andra co-investerare. WELPUT är en fastighetsfond specialiserad på kontorsfastigheter i London som förvaltas av BentallGreenOak där Alecta är den största ägaren och varit ägare i över 15 år. Kontorsfastigheten kommer att ligga i ett starkt kontorsläge i centrala London med adressen 105 Victoria Street, ett stenkast från Victoria station.

Skanska har fått uppdraget att bygga fastigheten. Byggstart sker nu till sommaren och målet ä att kontorshuset ska stå klart under 2026.

Byggnaden kommer vid färdigställandet ha en yta om cirka 50.000 kvm över tretton våningar. Gatuplanet är uppbyggt kring en anpassningsbar aktivitetszon som är tänkt att utnyttjas till sportevenemang, konstutställningar, konserter och barnaktiviteter.

Fastigheten kommer innehålla cirka 3.500 kvadratmeter grönområden varav en del kommer att bli en ”urban farm” med odling av grönsaker och grödor samt kompost.

I byggnadsfasen kommer inget fossilt bränsle att användas och hela anläggningen kommer att drivas enbart med förnybara energikällor.

Frans Heijbel, chef för Reala tillgångar utland på Alecta, berättar om förvärvet:

– 105 Victoria Street kommer att utgöra en förebild för många andra byggprojekt de kommande åren genom de innovativa lösningarna som tas fram för att minimera utsläppen. Kan vi genom våra investeringar påverka hur kommersiella fastigheter byggs och förvaltas kommer det att bidra till minskade utsläpp i framtiden. Vi förväntar oss en kraftigt ökad efterfrågan på gröna kontor i London i närtid och vi vill genom den här typen av investeringar skapa förutsättningar för företag att möta sina klimatmål. Investeringen är innovativ, skapar bra mervärden för närområdet och kommer ge god långsiktig avkastning till våra pensionssparare.

Målsättningen är att byggnaden ska uppfylla flera olika energi- och hållbarhetsmål och certifieringar som EPC A, WELL ‘Platinum’ certification, RIBA 2030, BREEAM ’Outstanding’ och 5.5-star NABERS.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan