Nya PFA Bostad förvärvar i Huvudsta från Lars Edman

PFA Bostad förvärvar två hyresrättsfastigheter, Rödbetan 1 och Rödbetan 2, i Huvudsta i Solna. Totalt uppgår den uthyrningsbara ytan till 22.000 kvm fördelat på 257 hyreslägenheter. Säljare är Lars Edman som avyttrar efter 18 års innehav. FV bedömer köpeskillingen till runt 700 miljoner kronor.

Annons

Tango Capital Markets har agerat rådgivare till PFA Bostad.

Genom affären har Lars Edman sålt hela sitt bestånd i Solna, Sundbyberg och Lidingö för att istället satsa på mer centrala bostadsfastigheter. På tre år har Edman avyttrat fastigheter för nästan 4 miljarder kronor.

– Jag är på jakt efter att förvärva mer i innerstaden, gärna modernt eller nybyggt, och jag har inga problem om det även finns kommersiella lokaler i fastigheterna. Vi har en rejäl kassa, jag betalar bra. Troligen mer än jag ska och till priset som kanske tillhör framtiden. Jag är på jakt efter något stort. Det kan vara i miljardklassen, säger Lars Edman till Fastighetsvärlden.

PFA Bostads strategi är att investera i befintliga hyresrätter i utvalda regionala städer och kommuner med stabil tillväxt och gynnsam demografi kring storstäderna i Sverige. Syftet är att bygga en portfölj med minst 500 lägenheter i varje kluster för att säkerställa en effektiv förvaltning av portföljen och dra nytta av stordriftsfördelar.

– Vi är glada över att kunna slutföra vår andra bostadsaffär inom bara en månad. Detta visar vårt engagemang för vår strategi och vår verkställande kraft. Vi har nu fotfäste i två starka tillväxtregioner i Sverige. Vår ambition är att ytterligare expandera portföljerna inom dessa delmarknader, samt att förvärva fler portföljer i nya regioner, säger Mikael Fogemann, Head of Nordic Real Estate på PFA.

Obligo Real Estate kommer att fungera som förvaltare av PFA Bostad. Obligo är en nordisk tillgångs- och investeringsförvaltare med en etablerad institutionell investerarplattform. Vid utgången av 2020 hade Obligo 6,2 miljarder kronor i förvaltade fastighetstillgångar, varav cirka 85 procent i Sverige.

– De två tillgångarna, Rödbetan 1 & 2, passar våra investeringskriterier och strategi perfekt; beläget i en snabbt växande kommun i en högdensitetsregion strax utanför Stockholms innerstad. Tillgångarna ligger nära kollektivtrafiken och har spektakulär utsikt. Vi tror också att områdets attraktionskraft kommer att öka framöver i och med att staden expanderar och kollektivtrafiken vidareutvecklas och förbättras,” säger Morten Wettergreen, Head of Asset Management i Sverige på Obligo.

Tango Capital Markets har bistått PFA Bostad med rådgivning i denna transaktion.

”Tango är stolta över att ha bistått PFA och Obligo med rådgivning i denna transaktion, och över att kunna bidra till PFAs etablering i Sverige. Affären visar tydligt hur attraktiv den svenska bostadsmarknaden är och att det utländska, och i detta fall nordiska, intresset för den svenska fastighetsmarknaden består” säger Joachim Pelles vid Tango Capital Markets.

PFA är Danmarks största kommersiella pensionsbolag och förvaltar kundfonder på över 565 miljarder danska kronor och har 1,3 miljoner individuella pensionskunder.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan