Svenska Nyttobostäder tecknat köp för 11,8 mdr – mot börsen

ALM Equitys dotterbolag Svenska Nyttobostäder har tecknat bindande förvärvsavtal för fastigheter till förvaltning om totalt 11,8 miljarder kronor, uppger Alm Equity i ett pressmeddelande.

Annons

21% av fastigheterna är färdigställda, 21% är i produktion och 58% ska produktionstartas med färdigställande fram till år 2025. Affären innebär också att Alm Småa Bostad ingår bindande försäljningsavtal om 3.400 bostäder till ett värde om 6,8 miljarder kronor.

Affären är en del av vägen fram till en notering av Svenska Nyttobostäder, som görs i två steg.

I första steget emitteras stamaktier och preferensaktier i Svenska Nyttobostäder där kapitalet används för att förvärva de färdigställda fastigheterna. Investerare åtar sig även att teckna de preferensaktier Svenska Nyttobostäder ska emittera fram till 2025 för att förvärva resterande fastigheter vid färdigställande. Totalt väntas Svenska Nyttobostäder därmed att emittera preferensaktier för upp till 3,9 Mdr kr, varav 1,0 Mdr kr till Alm Equity, skriver Alm Equity i pressmeddelandet.

Samtliga investerare har nu tecknat bindande avtal för den första delen av affären. I vissa projekt behövs godkännande till affären från långivarna.

I affärens andra steg kommer Svenska Nyttobostäder att ansöka om notering av bolagets aktier på Nasdaq First North under hösten 2020. Vid noteringen krävs inget ytterligare kapital.

De största stamaktieägarna blir Alm Equity AB med 62%, Bengtssons Tidnings AB med 11% och Resona Holding AB med 5%.

Familjen Bengtsson var tidigare stor ägare i Diös efter att ha sålt direktägda fastigheter dit, men sålt sin stora aktiepost hösten 2019. I företagsledningen i Resona, som har sin bas i Täby, finns Sam Giertz, David Giertz och Johan Fallenius. David Giertz var med och byggde upp telekombolaget DGC som i juni 2017 blev utköpt från börsen av EQT för 2.4 miljarder kronor. Resona har sedan några år funnits med bakom några av Alms projekt.

Frida Holmberg, chef för Affärsområde Finansiering i Alm Equity:

– Det är fantastiskt att se 27 investerare från våra utvecklings- och förvaltningsprojekt investera i Svenska Nyttobostäder tillsammans med oss. Det blir ett stort bolag vi gemensamt skapar och som investerarna finansierar uppbyggnaden av över de kommande fem åren. Att vi har finansiering av det egna kapitalet klar för både de färdigställda fastigheterna och kommande förvärv på många miljarder redan nu innan notering visar på att vi ligger helt rätt i tiden med utveckling av förvaltningsfastigheter, men det visar också på investerarnas tro på Alm Equitys förmåga att utveckla bolag och skapa bra affärer.

Svenska Nyttobostäder kommer efter förvärven att äga cirka 5.800 bostäder i kommunikationsnära lägen i Stockholm med förväntat driftnetto om cirka 600 miljoner kronor.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan