Erik Penser, Stefan Gattberg och Henrik Schmidt.

”Fantastiskt att ha Erik Penser ombord”

Duon Stefan Gattberg och Henrik Schmidt, som legat bakom förvärv om cirka 30 miljarder kronor de senaste åren, har startat det egna investeringsbolaget Altaal. För Fastighetsvärlden berättar duon om förvärvsplanerna i det nya bolaget och om den tredje partnern och styrelseledamoten: Erik Penser.

Annons

– Vi älskar att göra affärer – och det gör Erik också, säger Henrik Schmidt.

– Erik är en klok person med erfarenhet av flera cykler och ett unikt nätverk. Vi gillar också att han har en förkärlek till reala tillgångar, säger Stefan Gattberg.

Trion äger firman tillsammans. Namnet Altaal står för Alternative Asset Allocation. Bolaget har sitt kontor på Skeppsbron 16 mellan Hotel Reisen och Kinnevikshuset. I lokalen finns det utrymme för tio medarbetare och två yngre förmågor har redan anställts, Hanna Keberku (med en bakgrund från Brunswick) och Philip Nyman (PWC).

Verksamheten har varit i full gång sedan årsskiftet. Altaal har lämnat bud på några fastigheter, men ännu inte slutfört något köp.

– Pris och tillfälle avgör vad det blir. Storleksmässigt ser vi få begränsningar och vi letar efter kassaflöden med långsiktig potential, säger Stefan Gattberg.

– Vi är inte stressade, men vi är rastlösa. Vi har bud för några miljarder ute, säger Henrik Schmidt.

Fastigheter finns i fokus, men på köpradarn finns även operativa bolag, shipping och infrastruktur.

Till skillnad från tiden på Pareto, har nu Altaal möjlighet att gå in med eget kapital i affärerna. Man har också hämtat inspiration från riskkapitalbranschen och skapat en dynamisk gruppering av industriexperter vilka Altaal kallar AIOs som står för Advisers, Investors and Originators.

– Våra AIOs är individer vi respekterar och gillar som alla har gemensamt att de besitter specialistkompetens, investeringskapacitet och en praktisk förmåga att bidra i affärer, några exempel är Thomas Lindström och Anand Tejani, säger Henrik Schmidt.

– Uppsidor är viktiga men att förstå nedsidor är viktigare – då är det värdefullt med mycket erfarenhet i huset, säger Stefan Gattberg

Liksom tidigare på Pareto, handlar det även nu om att låta affären stå i fokus och ha en flexibilitet kring struktur. Tanken är att bedriva investeringsverksamhet som fondförvaltare men även utveckla bolag från onoterad till noterad miljö givet att det finns skalbarhet.

– Struktur är bara juridik, det är affären som är hantverket, säger Stefan Gattberg.

I Altaals nätverk finns det gott om stiftelser, institutioner samt förmögna familjer men även ett par internationella jättar. Fastighetsvärlden kan även anta att Erik Penser personligen ska investera, men det vill Gattberg och Schmidt inte kommentera.

Bolaget tittar på det mesta som rör sig på marknaden och Gattberg berättar att de noga följer samhällets megatrender i förvärvsanalysen.

Angående beslutet att lämna Pareto där de byggde upp ett team på 30 personer och genomfört investeringar sedan 2014 respektive 2016:

– Det är en stor frihet att få vara sin egen. Nu har vi möjligheten att utnyttja vår samlade erfarenhet, agera snabbare och friare samt investera själva, säger Henrik Schmidt.

Erik Penser har enligt vad Fastighetsvärlden känner till en betydande balansräkning i Erik Penser Bank, en fastighet på Danderydsgatan och ett mycket stort markinnehav angränsande till Stefan Perssons Ramsbury i England.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan