Nästan 250 deltog på seminariet Stockholmsmarknaden.

”Vår vy är inte jättedyster”

Annons

”Ekonomin svalnar – hur påverkas Stockholm?”. Så löd rubriken på den första programpunkten på Fastighetsvärldens stora seminarium Stockholmsmarknaden som Fastighetsvärlden under tisdagen arrangerade på Berns. Andreas Wallström, prognoschef Swedbank, gav sin syn på läget.

– Det pågår en tävlan att skriva ner prognoser. Vår vy är inte jättedyster. Vi tycker att det inte finns något skäl att vara så dyster mot världens, Europas och Sveriges ekonomi.

Wallström tonade ner merparten av de hot som omtalats.   Han tror att Brexit förskjuts, och att Storbritannien kommer att stanna. Men han konstrade att osäkerheten tynger ekonomin. När det gäller handelskonflikten mellan USA och Kina konstrar han att båda länderna har starka incitament för att lösa konflikten – och kommer att göra det. Att populistpartiet ska gå starkt framåt i Europaparlamentsvalet ser han inte som att det ger någon större inverkan på ekonomin om det skulle ske.

– Jag vill inte överdriva den ekonomiska risken kring det.

Andreas Wallström fortsatte sedan att prata om räntans utveckling:

– I USA tror vi att räntetoppen är nådd.

– I Europa tror vi att långa räntor kan stiga något. Men det är svårt att säga varför de ska stiga. Vid nästa prognos kommer vi nog skriva ner.

– I Sverige tror att det kommer en andra höjning i september. Vi tror att Riksbanken vill nå noll. Men därutöver är det tveksamt om det blir mer. Vår prognos är två höjningar nästa år. Men när vi ser över den prognosen, som är från i januari, så kommer vi nog ha ett lägre antal höjningar.

Wallström konstaterade att Sverige främst har två inhemska svaghetstecken. Detaljhandeln är ett sådant. I Stockholm är lönsamheten inom sektorn den sämsta sedan finanskraschen. Det andra svaghetstecknet är byggindustrin, enligt Wallström. Det finns en viss dysterhet, men man behöver inte vara så dyster, konstaterade Wallström.

Wallström gav en ganska positiv syn för den svajiga bostadsmarknaden. Han motiverade det med fortsatt låga räntor och att budgeten medför mer pengar till hushållen

– Jag har svårt att se att bostadspriserna ska vackla. Dagens nivåer behöver inte vara en bubbla. Vi kanske hade en minibubbla i Stockholm för några år sedan, men om räntorna förblir låga så ligger vi kvar på höga prisnivåer. Bostadspriserna förblir still i Stockholm och hela landet.

De största hoten han såg mot Stockholms ekonomi och utveckling var ändå scenariot för ett prisfall på bostäder och en bankkrasch.

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Så blir Genestas nya Zinko på Södermalm

De första illustrationerna av Södermalms nya kontorskvarter.

SLP köper från Nyfosa

Två börsbolag gör affär med varandra.

Infrahubs säljer 20.000 kvm nytt till Blackrock

Parterna har hittat varandra i ännu en transaktion.

Besqab varslar 25

”Det är ett tråkigt besked att ge men ett viktigt steg”.

Kedja med 12 restauranger i konkurs

Rekonstruktionen lyckades inte för kedjan som bland annat har restaurang i MoS. FV berättar om drabbade fastighetsägare.

Starkt första kvartal för Veidekke

Men fortsatt trög marknad i Sverige. FV-intervju med vd och CFO.

Huggsexa: Säljer för 400 mkr

Avyttrar i hetaste läget. Dock 20 procent ner på priset på tre år.

Fastpartner hyr ut hotell

Skriver avtal med First Hotels.

Taube dumpar aktier i OP

Kursen nere i rekordlåga 8 öre. Ny största ägare.

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Tillbaka till förstasidan