Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) medverkade vid FV:s seminarium Fastighetsmarknaden.Till höger moderator Jan Wifstrand.

Staden öppnar för att köpa Applehuset i Kungsträdgården

Stockholms stad öppnar för att köpa det som var tänkt att bli Applehuset i Kungsträdgården. Teknikjätten köpte byggnaden för några år sedan till ett rekordpris – men förgäves.

Annons

Fastighetsvärlden avslöjande nyligen att ledande tjänstemän kraftigt avrådde Apple från att köpa byggnaden i Kungsträdgården från Stockholms Handelskammare. Teknikjätten fullföljde affären ändå efter löften från diverse politiker att bolaget skulle kunna genomföra sina projektplaner. Sedan några månader är det dock bestämt att Apple inte får igenom sina planer där – som skulle inneburit rivning och uppförande av en större byggnad än dagens.

Apple har dock spenderat hela 129 miljoner kronor för tomträtten Sju Sekel som man nu inte får exploatera eller använda. Köpeskillingen motsvarar smått otroliga 172.000 kr/kvm, rejält rekord för en kommersiell fastighet i Sverige.

När finansborgarrådet Anna König Jerlmyr, (M), medverkade vid Fastighetsvärldens seminarium Fastighetsmarknaden i Spegelsalen på Grand Hôtel i Stockholm frågade Fastighetsvärlden henne om det är aktuellt för Stockholm stad att köpa fastigheten.

– Jag tycker att vi ska titta på den möjligheten, svarade hon.

Om byggnaden ska rivas för att utöka parken eller om byggnaden fortsatt ska innehålla servering är för tidigt att svara på, konstrar hon.

– Vi får återkomma till det.

Under seminariet kommenterade Anna König Jerlmyr även det andra projektet som framöver kan komma att få investerare att tveka kring att ha Stockholm stad som affärspartner på grund av sena politiska kovändningar: Nobel Center som planerades byggas på Blasieholmen. Bland annat har Familjen Erling-Perssons Stiftelse strypt en donation på 400 miljoner kronor. ”Detta ställningstagande görs på grund av bristande förtroende för staden som avtalspart”, var beskedet från stiftelsen som har Stefan Persson som frontperson.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr:

– Vi får öppna upp diskussionerna igen. Jag upplever inte att det är helt stängda dörrar, säger hon angående donationen.

Hon fortsatte att kommentera turerna kring Nobel center på Blasieholmen – som partiet drev tillsammans med Centerpartiet och Socialdemokraterna.

– Från moderat perspektiv kände vi oss ganska ensamma i slutet. Det kändes som att bara vi stod upp. Tyvärr kom det dessutom väldigt mycket att handla om gestaltning och plats – och annat glömdes bort. Nobel center är en väldigt viktig verksamhet för Stockholm. Vi vill bidra till att inspirera framtidens nobelpristagare.

Några förslag på ny lokalisering har politikerna inte presenterat. Dock har moderaterna öppnat för att placera ett framtida Nobel Center i en existerande byggnad.

Moderatorn Jan Wifstrand frågade om det inte är väldigt mycket nej-sägare som fått stort inflytande, till exempel alliansens nya samarbetspartner Miljöpartiet.

– Nej, jag tycker inte att de säger nej till så mycket. De säger dessutom inte alltid helt nej – de vill ibland se en annan lösning och då får man vara pragmatisk och leta efter en sådan.

Hon konstaterade vidare när det gäller den breda politiska skaran av partier:

– Vi är ganska ofta överens om mycket i Stockholm, till exempel inom bostadsbyggandet. Det kanske inte alltid framgår att det är så i till exempel valrörelsen, men så är det.

Hon konstaterade att det till exempel varit en bred samsyn kring till exempel stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden, Slakthusområdet och kring projektet Hästen i city.

Finansborgarrådet sa vidare att det är väldigt inspirerande att planera hur Stockholm ska se ut i framtiden, men att den snabba tekniska utvecklingen gör det svårt att planera för något som ska ske om kanske 50 år.

– Om 10 år har vi säkert självkörande bilar, då gäller det att ta vara på det i planeringen redan nu.

Men det är inte bara kontors- och bostadshus som planeras. Hon berättade att hon under förmiddagen haft ett möte med personer från Helsingfors.

– Vi tittade på möjligheterna för citynära badanläggningar i Stockholm.

Fastighetsvärlden berättade nyligen att Stockholm stad i sin budget mer eller mindre vädjade till de privata fastighetsbolagen när det gäller att möta behovet kring samhällsfastigheter framöver,

– En huvuduppgift för oss blir att bjuda in branschen. Vi behöver hjälp med simhallar, idrottshallar och även de vanliga samhällsfastigheterna. Stockholm växer snabbt. Dessutom håller inte alltid kostnadsramarna när kommunen driver projekt, så privata inslag är välkomna. Det är många fastighetsutvecklare som som har bra idéer. Vi ska bygga Stockholm tillsammans.

Hon passade även på att lyfta fram två fastighetsbolag för deras insatser inom stadsutveckling: AMF och Atrium Ljungberg.

– Vi politiker är inte innovatörerna. Det finns mer idéer inom branschen – som vi behöver dra nytta av.

Från moderatorn Jan Wifstrand fick hon även frågan kring planen att gräva ner Centralbron:

– Den ska vi gräva ner, men det är inte högsta prio. Och det är möjligt att göra det även om andra hävdar att en gammal utredning visar annat. Låt oss titta på vad det kostar att kräva ner trafiken från Gullmarsplan till Norrtull.

När hon ombads spana in i framtiden så kom hon med fyra visioner inom stadsbyggnad och som skulle gynna fastighetsmarknaden:

  • Jag hoppas vi kan få igång Louddenprojektet, det skulle vara väldigt spännande att genomföra våra planer för det området.
  • Jag hoppas vi kan göra vissa områden som utvecklas framöver så de är anpassade för självkörande bilar
  • Jag hoppas vi får hit internationella toppuniversitet till Stockholm. Det är de kunskapsintensiva bolagen som är framtiden
  • Det vore intressant om kollektivboenden får sitt genomslag som boendeform.

För Fastighetsvärlden kommenterade finansborgarrådet även att den nya styrande grönblåa makten i huvudstaden öppnar för att sälja bostadsfastigheter direkt till investerarmarknaden, läs mer här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan