Prime Livings bostadsprojekt i Spånga. Foto: Marie Bergström.

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Det fortsätter att storma kring Prime Living. Nu anklagas bolaget för att ha brustit i marksaneringen vid sitt bostadsprojekt i Spånga.

Annons

Studentbostadsutvecklaren Prime Living har ett kärvt år bakom sig.

Bolaget har bland annat fått mycket kritik för sitt projekt i Spånga i Stockholm. Där planerar Prime Living att bygga 1.100 studentbostäder. I mars flyttade de första studenterna in, men det blev inte som de hade tänkt sig. Hyresgästerna har bland annat vittnat om hissar som inte fungerar, värmesystem som inte är påslagna och halvfärdiga balkonger.

Planen var att 300 bostäder skulle vara inflyttningsklara i år. Men nu ser etappen ut att stå färdig någon gång i mars nästa år, enligt uppgifter till Fastighetsvärlden, eftersom Prime Living måste upphandla en ny underentreprenör.

Nu kan Fastighetsvärlden även berätta att Stockholms stad har fått in uppgifter om att marken vid bostadsprojektet i Spånga inte ska ha sanerats ordentligt. På platsen fanns det tidigare en färgfabrik och ett skrotupplag.

Kommunens handläggare har därför begärt att bolaget skickar över analyssvar för det specifika området.

– Vi tar det här på största allvar. Vi kommer att koppla in en oberoende miljöexpert för att få det verifierat. Om det stämmer så kommer vi givetvis att ta tag i det och sanera marken enligt konstens alla regler, säger Prime Livings nytillträdde vd och koncernchef Hans Sandén.

Vad som händer juridiskt om det skulle visa sig att saneringen är bristfällig är oklart enligt enhetschefen på miljöförvaltningen vid Stockholms stad.

– Vi känner oss generellt väldigt trygga i den här typen av ärenden eftersom det är utomstående oberoende konsulter som genomför kontrollerna. Om man skulle upptäcka att det här finns jättemycket föroreningar så vet jag faktiskt inte vad som händer eftersom jag aldrig varit med om det tidigare, säger Christer Edvardsson.

Vid sidan av problemen på bygget har Prime Living sedan tidigare även blivit stämt av två underentreprenörer för uteblivna betalningar. I juni nådde bostadsutvecklaren en förlikning med den ena av dem. Den andra konflikten är mer infekterad.

Det handlar om en underentreprenör som krävt bolaget på 24 miljoner kronor efter att ha blivit utslängd från bygget i Spånga. Underentreprenören säger sig även ha blivit hotad av kriminella personer för att han inte har velat dra tillbaka sin stämningsansökan.

Stormen kring Prime Living resulterade i att styrelsen lämnade sina platser till förfogande i september. I augusti lämnade bolagets tidigare vd Jan Severa sin post.

I magasinet nr 11/2018 har Fastighetsvärlden analyserat Prime Livings affär.

Den nya styrelsen har nu meddelat att den på grund av den kritik som framkommit ska låta en oberoende konsult inspektera bygget i Spånga och att alla nuvarande samarbetsavtal med entreprenörer ska ses över.

– Vi vill ha in välrenommerade entreprenörer i våra projekt och vi försöker att lösa det så snart som möjligt, säger Hans Sandén.

Fler Nyheter från förstasidan

20-miljardersbolag öppnar för notering

FV berättar att Stockholmsbörsen kan få påfyllning.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning

”Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går”.

Jubel: Sänker räntan

Beskedet som stor del av fastighetsbranschen väntat på. Läs flera kommentarer. Första sänkningen på 3.018 dagar.

Storägare har dumpat hela sitt innehav i SLP

Tidigare storägare och medgrundaren avser stanna kvar i styrelsen.

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Förvärvar för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan