”Jag är jättebesviken över att Mitt Alby säljer”

Annons

Vid Botkyrkabyggen, Botkyrka kommun och Hyresgästföreningen är man besvikna över att Mitt Alby säljer till D. Carnegie efter bara fem års innehav – när löftet var att äga långsiktigt.

Affärens prislapp, 1,7 miljarder kronor, sticker dessutom i ögonen på trion (läs mer om affären här). Kommunen sålde för 705 miljoner kronor.

Affären offentliggjordes vid 08.00 på torsdagsmorgonen. Vid Botkyrka kommun kände man inte till något alls om affären. Klockan 10.19 skickade det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen, som var säljare för fem år sedan, ut följande pressmeddelande:

”Botkyrkabyggen nåddes i morse av beskedet att Mitt Alby säljs till D.Carnegie. Beskedet är förvånande, eftersom Mitt Alby skrev under ett avtal om att de skulle vara en långsiktig ägare. Botkyrkabyggen förväntar sig nu att de nya ägarna arbetar enligt avtalet och de åtaganden som skrevs in där.

Dagens besked om försäljning kom som en överraskning för Botkyrkabyggen. 2013 såldes 1300 lägenheter på Albyberget till Mitt Alby som då lovade att vara en seriös och långsiktig ägare.

Botkyrkabyggen hade sett fram emot och förväntat sig att Mitt Alby skulle vara en betydligt mer långsiktig ägare. Enligt avtalet förband sig Mitt Alby till flera åtaganden gentemot hyresgäster och civilsamhället. Det arbetet är mycket viktigt och Botkyrkabyggen förutsätter att de nya ägarna fullföljer detta i ord och handling.

Botkyrkabyggen kommer kontakta D.Carnegie för att säkerställa att företaget uppfyller de löften om hyresgästinflytande och samarbeten med föreningar, med mera som skrevs in i avtalet med Mitt Alby. Delar av åtagandena gäller i tio år.”

Katarina Berggren (S) var ansvarig för försäljningen av Albyberget till Mitt Alby 2013. Nu säger hon till tidningen Hem & Hyra:

– När jag hörde att de skulle sälja till D. Carnegie efter fem år blev jag jättebesviken och förvånad, säger Katarina Bergren som idag är fackligt politiskt ombud på Kommunal.

Hem & Hyra har även talat med bland annat Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, som hävdar att det är ett avtalsbrott att sälja efter fem år när Mitt Alby har lovat att vara en långsiktig ägare. Katarina Berggren håller med.

– Vi ville ha en långsiktig och seriös köpare som tog socialt ansvar när vi sålde till Mitt Alby och är man långsiktig så är tio års ägande ett minimum. Att det skulle vara ett långsiktigt ägande var vi överens om med bolaget, säger hon till Hem & Hyra.

Fastighetsvärlden har läst kontraktet mellan säljaren och köparen och där är det ganska diffust kring vad som är ”långsiktigt”.

Läs Fastighetsvärldens långa porträttintervju med Mitt Albys huvudägare Mikael Ahlström här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax i nytt miljardköp

Långa hyresavtal del av storaffär.

Köper för 1,7 procent på Östermalm

Affär ett stenkast från Humlegården.

Köper vid Stureplan

Näringslivsprofiler gör ytterligare ett förvärv.

Aktien rasar 20 % efter kreditgivarens pantrealisation

Motgångarna fortsätter – nu har banken sålt merparten av Engelberts aktier i Oscar Properties.

Index säljer för 1,5 miljarder

Rekordsäljer en hyresrättsfastighet. 444 lägenheter i vattennära område.

Atrium Ljungberg hyr ut 10.000 kvm i Hagastaden

Gör stor uthyrning i projektfastighet.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Revelop säkrar 2,4 mdr för ny fond – gjort miljardköp

Genomfört två förvärv om totalt 70.000 kvm lokaler.

RE Equity Omsorg nära köp för 800 mkr

Målet är att inom två år nå ett bestånd på 3 miljarder kronor.

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

Tillbaka till förstasidan