Drömmen om Uniqlo snart sann

Japanska Uniqlo kan komma att ta över Illums Bolighus tidigare lokaler i Vasakronans fastighet Sverigehuset. Den danska kedjan hyrde 2.200 kvm där. Den tidigare hyresgästen The One hyrde 1.100 kvm fram till ombyggnationen.

Annons

Ryktet har under en längre tid placerat det japanska klädmärket Uniqlo i Sverigehuset, vid Kungsträdgården, som ägs av Vasakronan.

Nu rapporterar tidningen Market att kedjan i mitten av december registrerat bolaget Uniqlo Europe Ltd Swedish Filial hos Bolagsverket. Skulle en etablering bli verklighet blir det den första butiken i Norden.

I den utpekade lokalen på Hamngatan hade danska Illums Bolighus tidigare en butik (flyttat till Klarabergsgatan, läs mer här). Illum hade där 2.250 kvm lokaler fördelat över fyra våningsplan. Dessförinnan fanns mellanösternägda inredningsbutiken The One i lokalerna och förhyrningen då var drygt 1.100 kvm.

Varken Uniqlo eller Vasakronan vill kommentera uppgiften som först publicerades av Veckans Affärer sommaren 2017.

Tidigare har Fastighetsvärlden berättat att Unibail Rodamcos nordiske VD Lars-Åke Tollemark haft Uniqlo som ”drömhyresgäst” (läs mer i det långa personporträttet här).

Uniqlo har i Europa butiker i Storbritannien, Belgien, Ryssland, Frankrike, Tyskland och sedan i höstas även i Spanien.

Uniqlo är en del av bolaget Fast Retailing som är världens tredje största klädeskedja efter spanska Inditex (Zara) och H&M.

Sverigehuset uppfördes åren 1966–69 på uppdrag för statliga Byggnadsstyrelsen. Arkitekt var Sven Markelius. På fastigheten hade tidigare Konstföreningen med Blanchs Café funnits och därefter Blancheteatern. Den officiella fastighetsbeteckningen är Kungliga Trädgården 7.

Bakgrunden till Sverigehuset var tanken att under ett tak samla de organisationer som svarade för våra kulturella förbindelser med andra länder; Svenska Institutet, Utrikesdepartementets Pressbyrå, Svenska Turisttrafikförbundet och Stockholms Turisttrafikförbund.

Gallerian och NK ligger nära. Apple har köpt den närliggande paviljongbyggnaden i Kungsträdgården och vill öppna en flaggskeppsbutik där. Det amerikanska IT-bolaget bråkar dock med Stockholms stad om bland annat hur mycket publika ytor en ny byggnad där skulle innehålla.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan