Andys på jakt efter 100.000 kvm lekfulla ytor

Annons

(texten ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 3/2016)

Andys Lekland går på offensiven och planerar att öppna ett 20-tal lekland i Sverige. De nya ska vara mycket större än de tidigare. Totalt jagar branschen över 100.000 kvadratmeter lokaler.

I en tid när flera köpcentrumägare upplever att flera av deras hyresgäster möter stor konkurrens från e-handeln finns det hyresgäster på marknaden som vill expandera och är på jakt efter stora ytor.

Andys Lekland är en av dessa. Bolaget förvärvades 2013 av Inter-Ikea AB efter att 2007 ha grundats av Torsten Jansson. Sedan den 1 april 2016 är Patrik Engman ny VD för Andys Lekland.

–  Det är en väldigt intressant bransch som på många sätt är underutvecklad i Sverige. Det finns marknadsandelar att ta, säger Engman.

Han var tidigare etableringschef för Max Hamburgare där han även var med att ta den kedjan ut i världen. Innan dess har han haft en rad olika roller på Statoil Sverige.

Med fem anläggningar i Stockholmsområdet är Andys marknadsledare i det området, men det är även de enda enheter som kedjan har i dag.

– Den svenska planen för oss är klar. Vi har som ambition att bygga 20 lekland runt om i Sverige under den kommande tre- till femårsperioden, säger Engman.

Patrik Engman, Vd vid Andys Lekland.
Patrik Engman, Vd vid Andys Lekland.

Bolaget spanar efter lämpliga lokaler i eller nära handelsområden samt i större bostadsområden. Orter, eller upptagningsområden, med cirka 80 000 invånare och uppåt är aktuella etableringsplatser.

Det Andys Lekland söker är lokaler om drygt 4.000 kvadratmeter för att kunna använda sitt koncept fullt ut. Lokalerna bör vara relativt sammanhållna, delar av ytorna ska erbjuda en takhöjd om 6–7 meter och fastigheten bör erbjuda bra visibilitet.

– Vi kommer att öppna vår första anläggning utanför Stockholmsområdet strax efter årsskiftet, säger Engman och berättar att bolaget är i slutförhandlingar.

Enligt Fastighetsvärldens granskning finns det i dag totalt ett 60-tal lekland runt om i landet, varav en fjärdedel i Stockholmsområdet. Det stora flertalet drivs av egenföretagare och många av leklanden erbjuder endast 500–800 kvadratmeter. Men det finns även större professionella som till exempel Busfabriken, Leos Lekland och Lek & Buslandet – varav flera har expansionsplaner.

Andys Lekland i Bromma. Bolagets största anläggning.
Andys Lekland i Bromma. Bolagets största anläggning.

Andys har anläggningar i Sickla, Skärholmen, Barkarby, Länna och sedan i oktober 2015 även i Bromma. De förstnämnda är på 2.000–2.500 kvadratmeter och den sistnämnda är på hela 5.500 kvadratmeter.

– Leklandet i Bromma är byggt enligt vårt nya koncept som höjer nivån rejält för vad ett lekland kan och ska vara. Förmodligen är detta Sveriges bästa lekland och gästerna älskar det. Vi fick omgående tre–fyra gånger fler besökare här än lekland normalt har. En bra kvitto på att vi är rätt ute, säger Patrik Engman samtidigt som han visar Fastighetsvärlden runt i lokalerna som tidigare tillhörde den franska sportkedjan Decathlon och som ligger granne med Citygross.

– Här har vi kunnat ta vårt koncept fullt ut och vi nådde lönsamhet efter bara några få månader. Vi känner att gäster till lekland vill ha en bättre upplevelse än vad som erbjuds på många ställen. Vi erbjuder lek, något för hela familjen, rena lokaler och en säker miljö. Dessutom har vi gjort en rejäl satsning på mat och dryck. Ofta erbjuds halvfabrikat. Här har vi ett komplett kök och erbjuder nyttigare mat och ett stort utbud av ekologisk mat.

Andys-mat
Lägger kraft på att lyfta matutbudet.

När det gäller att hitta inspiration och förebilder för framtidens lekland är det lätt att tro att ”spionresorna” går till USA.

– Nej, så är det inte. De som har utvecklat konceptet bäst finns i Dubai, Indonesien, Kina och Malaysia.

Andys Lekland nöjer sig inte med att expandera i Sverige. Det finns en större plan som rullas parallellt med de svenska expansionsplanerna.

– Vi letar lokaler för etablering i bland annat Tyskland, England, Polen, Frankrike och Portugal, säger Patrik Engman.

Födelsedagskalas står för en stor del av Andys omsättning.
Födelsedagskalas står för en stor del av Andys omsättning.

Inom en femårsperiod räknar Andys med att hälften av kedjans anläggningar ska finnas utomlands. Engman konstaterar även att det inte finns något närmare samarbete med Ikeas etableringsteam eller köpcentrumbolaget Ikea Centres Nordic, utan att Andys företagsledning står på egna ben.

Patrik Engman konstaterar att fastighetsägarna numera har en allt mer positiv inställning till leklanden, i takt med att ambitionsgraden höjts.

– Som hyresgäst bidrar vi ju även till ett ökat kundflöde och dessutom är vi ”mer än ännu en klädbutik”, konstaterar Engman och tillägger även att leklanden inte har någon fiende som heter e-handel.

text Fredrik Engström

(texten ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden Nr 3/2016)

Fler Nyheter från förstasidan

Första storbolaget som väljer att lämna Arenastaden

Flyttar till lokaler inom tullarna med vattenutsikt.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Tillbaka till förstasidan